Ελλείψει οργάνωσης και σοβαρής εργασίας για την αντιμετώπιση της διαφροράς στον χώρο της Υγείας το υπουργείο τώρα προωθεί μέσω νομοσχεδίου μέτρα αστυνομικού τύπου, καλλιεργεί νοοτροπίες καταδοτών μέχρι και στα παιδιά (!) και επιθυμεί συνεργασία με τα ΜΜΕ για τη διαφήμιση της καλής δουλειάς των ελεγκτικών μηχανισμών του, στοχεύοντας στην ουσία στη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας στον ιατρικό κόσμο.
Μετά τις κατά συρροή και εξακολούθηση πομπώδεις καταγγελίες της διαφθοράς στην Υγεία από τις ίδιες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας που δεν έχουν κάνει τίποτα για να την πατάξουν, χρόνια τώρα, και έπειτα από αλλεπάλληλες ανακοινώσεις για ένταση των ελέγχων -και μέσω φακελώματος των ασφαλισμένων- ήρθε χθες το 99σελιδο «Σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της υγείας».
Και φυσικά με τυμπανοκρουσίες, παρουσία του τέως υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, και με μια εντυπωσιακή αποχώρηση του νυν υπουργού Μάκη Βορίδη που μετέβη στον εισαγγελέα Διαφθοράς Ιωάννη Τέντε προκειμένου να του παραδώσει το σχέδιο νόμου.
Ο ορυμαγδός μέτρων στον οποίο μας έχουν συνηθίσει οι πολιτικοί προϊστάμενοι του υπουργείου Υγείας εν καιρώ λιτότητας, όπως η «Εφ.Συν.» έχει επανειλημμένως επισημάνει, ενδεχομένως αποτελούν μια ωραία δικαιολογία για τις απάνθρωπες περικοπές του προϋπολογισμού στις δαπάνες υγείας, που αφήνουν όλο και περισσότερους πολίτες ακάλυπτους.
Μέτρα τα οποία σκοπό έχουν τη συγκάλυψη όλων των παρανομιών που δεν είναι παρά αποτέλεσμα αυτού καθαυτού του συστήματος που η συγκυβέρνηση υπηρετεί: την εμπορευματοποίηση της υγείας. Ας σημειωθεί ότι στις πλέον αναπτυγμένες χώρες της Ε.Ε. η παραοικονομία ξεπερνά το 20% του ΑΕΠ, ενώ στη χώρα μας είναι στο 25%.
Η εγκληματική πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο της μείωσης των δαπανών, που είναι το πραγματικό αίτιο, καλύπτεται από τη συλλήβδην διαπόμπευση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τους οποίους οι ηγεσίες εμφανίζουν ως φταίχτες. Μια προπαγάνδα βασισμένη στη λογική Πάγκαλου «μαζί τα φάγαμε».
Η νομοθεσία που διαμορφώνει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον Μάκη Βορίδη, αφορά τη μεγιστοποίηση των ποινών για διαφθορά που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας, όταν η παράβαση αφορά τον χώρο της υγείας.
Πάντως στο 99σέλιδο υπόμνημα που συντάχθηκε, με επικεφαλής τον καθηγητή Νίκο Κλαμαρή, υπάρχει σε πολλά σημεία η παραδοχή του κενού στην οργάνωση του χώρου της υγείας, «γεγονός που ευνοεί την εκδήλωση φαινομένων διαφθοράς και αδυναμίας διενέργειας ουσιαστικού ελέγχου...», όπως επισημαίνεται.
Για παράδειγμα καταδεικνύεται ότι «το υπάρχον νομικό πλαίσιο προμηθειών είναι πολύπλοκο, επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες και είναι αδύνατον να εφαρμοστεί. Στη διαδικασία εμπλέκονται διάφοροι φορείς, προκαλείται σύγχυση αρμοδιοτήτων και καθυστέρηση λήψης αποφάσεων».
Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι «η διενέργεια διαγωνισμών από διαφορετικά Προγράμματα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας (ΠΠΥΥ) και από διαφορετικούς φορείς που αδυνατούν να τους ολοκληρώσουν έγκαιρα (λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας) δημιουργεί μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς νόμιμο τρόπο προμήθειας».
Δίνονται και παραδείγματα του χάους που επικρατεί όπως ότι: «Ο σχεδιασμός για κάθε προμήθεια μέσω ΠΠΥΥ του έτους 2012 γίνεται με οικονομικά στοιχεία του έτους 2010 και η υλοποίησή της ολοκληρώνεται το έτος 2015. Στο διάστημα των πέντε ετών μπορεί οι ανάγκες του Νοσοκομείου να έχουν αλλάξει και δεν είναι εφικτό να καταρτιστεί αντικειμενικός πίνακας προγραμματιζόμενων προμηθειών».
Μεταξύ των μέτρων που θα ενσωματωθούν στον νέο νόμο, ο οποίος -όπως είπε ο υπουργός- ετοιμάζεται, προτάσσεται η «ενίσχυση του Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας ιατρών και φαρμακοποιών με αυστηροποίηση πειθαρχικών ποινών και σαφή αναφορά σε αυτούς συγκεκριμένων ποινών για συγκεκριμένους τύπους διαφθοράς».
Αυστηρές ποινές
Επιπλέον περιλαμβάνεται «τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και εφαρμογή αυστηρών διοικητικών ποινών σε περιπτώσεις συγκεκριμένων τύπων διαφθοράς, παράλληλα με δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων από τον εισαγγελέα» καθώς και η «θεσμοθέτηση και εφαρμογή της πρακτικής της “αστυνομικής-ανακριτικής διείσδυσης” για τη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς», όπως αναφέρεται στο 99σελιδο σχέδιο.
Ακόμα για την «ενίσχυση της πρόληψης, ευαισθητοποίησης και της δημόσιας ακεραιότητας» προβλέπεται η «καθιέρωση ιστοσελίδας στο Υπουργείο ή στις ελεγκτικές Υπηρεσίες όπου οι πολίτες θα καταγγέλλουν συγκεκριμένα περιστατικά διαφθοράς. Θα ελέγχονται μόνο τα περιστατικά επώνυμων καταγγελιών, που παρέχουν συγκεκριμένες ελέγξιμες πληροφορίες».
Οπως αναφέρει το σχέδιο του υπουργείου, στον «άξονα της αποτροπής κρίσιμης σημασίας -πέρα από την αποτελεσματική λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και της δικαιοσύνης- είναι να λαμβάνεται μέριμνα ώστε με τη συνεργασία των ΜΜΕ να δημοσιοποιείται:
Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών πρόληψης, η επάρκεια των μηχανισμών ανίχνευσης της διαφθοράς, ο επαγγελματισμός αυτών που ερευνούν τις υποθέσεις διαφθοράς και η ικανότητά τους να αποκαλύπτουν στοιχεία, η πιθανότητα για επιβολή ανάλογων κυρώσεων και η πιθανότητα για διεκδίκηση και ανάκτηση των (οικονομικών) απωλειών που επέφεραν οι πράξεις διαφθοράς».
Τέλος, το σχέδιο προωθεί «συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας για δράσεις και ευαισθητοποίηση μαθητών σε θέματα διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης. Ενθάρρυνση καταγγελιών και ενημέρωση σχετικά με επιπτώσεις της στην οικονομία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες»...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας