Παρά τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής Πετρούπολης ότι στηρίζει τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον δήμο, στην πράξη αγνοείται η τύχη της δημιουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ), μετά τις ακραίες ξενοφοβικές αντιδράσεις που έδωσαν τον τόνο σε συγκέντρωση κατοίκων τη Δευτέρα. Με χθεσινοβραδινή ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος επισημαίνει ότι ύστερα από χτεσινή ενημέρωση «φαίνεται ότι εντέλει δεν θα πραγματοποιηθεί» το σχέδιο για τη δημιουργία ΚΦΑΑ.
Στη συγκέντρωση της Δευτέρας, που οργανώθηκε με καλέσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετείχαν μερικές εκατοντάδες πολίτες, ένα μέρος των οποίων ξεχώριζε με φωνές και παραληρήματα ενάντια στη φιλοξενία ανήλικων προσφύγων, διακόπτοντας τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής που πραγματοποιούσαν ενημέρωση. Μάλιστα, κάποια στιγμή άναψαν τα αίματα και κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πιάστηκαν στα χέρια, άγνωστο με ποια αφορμή.
Οπως έγινε γνωστό από τον δήμο, οργάνωση έχει μισθώσει ήδη από την 1η Ιουλίου κτίριο ιδιώτη, προκειμένου να εγκαταστήσει στην Πετρούπολη ΚΦΑΑ που λειτουργεί μέχρι σήμερα στα Σεπόλια, χρειάζεται όμως να πάει σε νέο κτίριο που πληροί τις νέες προϋποθέσεις του νόμου. Το σχέδιο προβλέπει τη φιλοξενία περίπου 30 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων 12-18 ετών από τη Σομαλία, τη Συρία και την Παλαιστίνη, όπως και τουλάχιστον 25 άτομα προσωπικό, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί και 24ωρη φύλαξη, ενώ τα παιδιά δεν θα άλλαζαν σχολικό περιβάλλον.
Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής, έγινε τη Δευτέρα συνάντηση με εκπρόσωπο της οργάνωσης, εκπρόσωπο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και με συμμετοχή εκπροσώπων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου, η δημοτική αρχή ενημερώθηκε πρώτη φορά επίσημα για τον σχεδιασμό του υπουργείου και της οργάνωσης και «φυσικά δεν κράτησε τίποτα εν κρυπτώ». Συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση, ως δημοτική αρχή από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι ανοίγουμε την αγκαλιά μας στα ανήλικα προσφυγόπουλα που είναι θύματα των πολέμων και της εξαθλίωσης. Ταυτόχρονα υπογραμμίσαμε την ανάγκη να εξασφαλιστούν, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, όλοι οι όροι για την προστασία τους». Και υπογραμμίζει ότι ο λαός «μπορεί να χτίσει ασπίδα προστασίας» και να δημιουργήσει «μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία».
Καλές οι δηλώσεις, αλλά απορεί κανείς ποιο μέτωπο ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και ποια ασπίδα προστασίας υψώθηκε στην πράξη στη συγκεκριμένη περίπτωση της δημιουργίας του ΚΦΑΑ, όπως και τι μήνυμα στέλνει η τυχόν ακύρωση του σχεδιασμού…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας