Η μεταφορά με πλοία οχημάτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα για την κίνησή τους, τα προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση είναι το θέμα της ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.
Στην ερώτηση που συνυπογράφουν άλλοι 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνεται ότι τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, αντί να λύσουν προβλήματα, δημιούργησαν ένα ομιχλώδες τοπίο ως προς τη νομοθεσία ή τον τρόπο εφαρμογής της και έχουν προκαλέσει σύγχυση στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που επιτρέπει την εφαρμογή τους κατά το δοκούν, αλλά και με αυθαίρετο τρόπο (ορισμένες εταιρείες αύξησαν τα ναύλα και άλλες δεν επιτρέπουν τη μεταφορά αυτών των οχημάτων).
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ναυτιλίας τον Νοέμβριο του 2023 εξέδωσε μια εγκύκλιο και μια δεύτερη διορθωτική φέτος τον Απρίλιο. Στη συνέχεια προχώρησε σε κατευθυντήριες οδηγίες προς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες και ανάμεσα σε αυτές αναφέρεται ότι «στα αμιγώς ηλεκτρικά ή επαναφορτιζόμενα υβριδικά οχήματα θα πρέπει να γίνεται έλεγχος της θερμοκρασίας των συσσωρευτών, ενώ το επίπεδο φόρτισης θα πρέπει να είναι έως 40% της συνολικής χωρητικότητας αυτών».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι οι σχετικές οδηγίες εκδόθηκαν από το υπουργείο πριν ολοκληρωθούν οι επαφές με τους φορείς, ενώ υποστηρίζουν ότι οι συστάσεις του υπουργείου για περιορισμό της χωρητικότητας των μπαταριών (στο 40%) και των δεξαμενών (στο 50%) δεν αφορούν τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, σύμφωνα με τη μελέτη της EMSA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας).
Τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές είναι:
1. Τα μέτρα αφορούν και τα απλά υβριδικά αυτοκίνητα ή τα υβριδικά plug-in; (το έγγραφο του υπουργείου αναφέρεται σε «υβριδικά επαναφορτιζόμενα»).
2. Αφορούν και τα πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες (π.χ. στην Ιταλία);
3. Αφορούν και τα ανοικτού τύπου επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία, π.χ. Πέραμα-Παλούκια, και τα φορτηγά οχηματαγωγά πλοία που δεν εφαρμόζουν τη διεθνή και ενωσιακή νομοθεσία (δηλ. αυτά που εκτελούν εσωτερικούς πλόες και εφοδιάζονται με Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης);
4. Ποιος θα έχει την ευθύνη να ελέγχει τη στάθμη της μπαταρίας κατά την είσοδο των αυτοκινήτων στα πλοία; Το πλήρωμα ή το Λιμεναρχείο; Πώς θα ελέγχονται τα αυτοκίνητα που έχουν ζημιά ή βλάβη στην μπαταρία ή βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας τους;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας