Στα χνάρια των προκατόχων του είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καθιστώντας τις υπερδομές-φυλακές στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τον Εβρο το Α και το Ω της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας.
Λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, πυροδοτώντας εκ νέου ένταση στα νησιά, υπέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες την παράταση προθεσμίας για την ολοκλήρωση των εργασιών στις δομές Λέσβου, Χίου και Φυλακίου Εβρου, τη στιγμή που τα νομικά εμπόδια παραμένουν αμετακίνητα, τόσο στη Λέσβο όσο, κυρίως, και στη Χίο, όπου οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ.
Ειδικότερα για την υπερδομή στο Θόλος της Χίου, στην απόφαση ορίζεται ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου η 3η Μαΐου 2025, με την προϋπόθεση να αρχίσουν οι εργασίες την 1η Σεπτεμβρίου 2024. Εξέλιξη στην οποία είχε κάνει σχετική αναφορά και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελευταία του προεκλογική επίσκεψη στο νησί, δίνοντας από τότε το κυβερνητικό στίγμα για την υπόθεση που κυριολεκτικά αιματοκύλησε τα νησιά επί υπουργίας Νότη Μηταράκη.
Από τότε, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, αλλά στη Χίο η υπόθεση βάλτωσε εξαιτίας της συνολικής κοινωνικής αντίθεσης αλλά και των νομικών κωλυμάτων που προέκυψαν για το ιδιοκτησιακό της περιοχής του Θόλους, αν και η προηγούμενη δημοτική αρχή ήταν όχι απλώς φιλικά προσκείμενη στη Ν.Δ. αλλά και της άμεσης επιρροής του βουλευτή Χίου, Νότη Μηταράκη. Ισως, δε, να μην αποτελεί υπερβολή η διαπίστωση ότι ο κ. Καιρίδης, προκάτοχος του νυν υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αποτέλεσε παρελθόν εξαιτίας της στασιμότητας της υπόθεσης των δομών αυτών επί των ημερών του.
Τελευταία εξέλιξη, η ματαίωση δίκης τον Σεπτέμβρη του 2023 μετά την τρίτη αναβολή που ζήτησε η πλευρά του υπουργείου, που σήμανε παράλληλα και την παραπομπή της υπόθεσης στις… ελληνικές καλένδες. Ουσιαστικά τώρα, για να έχει ελπίδες υλοποίησης το έργο στις παραπάνω ημερομηνίες, θα πρέπει το υπουργείο να τρέξει τη διαδικασία από την αρχή, ώστε να οριστεί νέα δικάσιμος και χωρίς αναβολές αυτή τη φορά να οδηγηθούμε σε αμετάκλητη απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης μέσα στον Αύγουστο.
Η περιφέρεια
Το αδιέξοδο βέβαια της προσπάθειας, αν και προδιαγράφεται, δεν αφήνει αδιάφορο το δημοτικό συμβούλιο Χίου, με τον νέο δήμαρχο Γιάννη Μαλαφή, αν και προερχόμενο από τη Ν.Δ., να έχει ξεκαθαρίσει ότι δομή στο Θόλος δεν μπορεί να δεχθεί. Επιπλέον η Λαϊκή Συσπείρωση ήδη καλεί το Δ.Σ. Χίου να εκδώσει ψήφισμα στο οποίο θα δηλώνει την αντίθεση στον κυβερνητικό σχεδιασμό και στην υπουργική απόφαση και θα τονίζεται ότι «οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα πέσουν στο κενό, όπως και οι προηγούμενοι».
Σε ανάλογο κλίμα και η περιφέρεια, εκφράζει για πολλοστή φορά την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας δομής στη Χίο, δηλώνοντας πως δεν θα επιτρέψει την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου όπως αυτό αναπτύσσεται από το αρμόδιο υπουργείο. Ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αναπτύσσονται επ’ εσχάτω σκέψεις για τη Χίο. Η Χίος παρέμεινε, ευτυχώς και επιτυχώς, χωρίς νέα “μείζονα” δομή για οικονομικούς μετανάστες παρανόμως εισελθόντες στη χώρα. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας αταλάντευτη στις απόψεις της, θα αγωνιστεί για τη διατήρηση αυτής της επιτυχίας του χιακού λαού, στηρίζοντας τους αγώνες του ενάντια στις δομές, όπως έχει πράξει τα προηγούμενα χρόνια».
Χωρίς πρόσβαση
Οσον αφορά τη δομή στη Λέσβο, ο εργολάβος, με την απόφαση παράτασης προθεσμίας εργασιών, καλείται να ολοκληρώσει τη διαδικασία έως τα τέλη Νοεμβρίου. Εδώ θυμίζουμε ότι οι εργασίες κατασκευής είναι σχεδόν ολοκληρωμένες, αλλά το έργο κόλλησε στο ΣτΕ το οποίο με απόφαση του Ε΄ τμήματός του, τον Αύγουστο του 2023, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και απαγόρευσε την επέμβαση σε δασική έκταση προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή. Απόφαση που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα προσπαθήσει να ξεπεράσει η κυβέρνηση, ώστε η δομή, αν και ολοκληρωμένη, να καταστεί λειτουργική.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας