Απίστευτο αλαλούμ επικρατεί μεταξύ των σωματείων εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς για την Εργατική Πρωτομαγιά. Έτσι, ενώ μέχρι τελευταία στιγμή το επιβατικό κοινό τελούσε εν αγνοία για τις προθέσεις τους, νωρίτερα σήμερα ανακοίνωσαν διαφορετικές αποφάσεις για τις ώρες που θα πραγματοποιήσουν αποχή από τα καθήκοντά τους και όχι απεργία, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θα μετακινηθούν από και προς τις απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά λίγο αργότερα επανήλθαν με νέα ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν πως οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 09:30 ως τις 16:30 και το Τραμ από τις 09:00 ως τις 21:00.
Τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά μεταξύ 09:30 – 16:30.
Επισημαίνεται ότι με εντολή της ΕΛ.ΑΣ ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός την Τετάρτη 1η Μαΐου από τις 9:30 το πρωί και μέχρι νεοτέρας. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.
Στις προηγούμενες ενημερώσεις πάντως ανέφεραν, το μεν Σωματείο Λειτουργίας του μετρό (ΣΕΛΜΑ) ότι αποφάσισε την πραγματοποίηση δύο στάσεων εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις εννέα το πρωί και από τις εννέα το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας, ενώ το Σωματείο Εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ και το Σωματείο Ηλεκτροδηγών από τις εννέα το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα με στάσεις εργασίας πριν και μετά απ' αυτό το διάστημα.
Αναλυτικά:
Γραμμή 1 Μετρό (Πειραιάς – Κηφισιά): οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,
- από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,
- από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,
- από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.
Γραμμές 2 & 3 Μετρό: οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:
- από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:13,
- από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:09,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:07,
- από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:09,
- από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31 και
- από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:46.
Τραμ
Στη Γραμμή 7 (ΚΑΛΑΜΑΚΙ - ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ):
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΚΑΛΑΜΑΚΙ στις 09:17 και ο τελευταίος στις 19:41 και
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 09:54 και ο τελευταίος στις 20:19.
Στη Γραμμή 6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 09:15 και ο τελευταίος στις 19:23 και
- ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 10:05 και ο τελευταίος στις 20:06.
Λεωφορεία και τρόλεϊ
Με απόφαση των εργαζομένων στον ΟΑΣΑ, από τις εννέα το πρωί έως τις εννέα το βράδυ θα κινηθούν τα λεωφορεία, καθώς και τα τρόλεϊ.
Η έξοδος των λεωφορείων στον δρόμο θα αρχίσει από τις 08:30, ενώ το βράδυ θα αποσυρθούν λίγο νωρίτερα από τις 21:00.
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο. Η Hellenic Train έχει ήδη ανακοινώσει ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., για την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), την Μεγάλη Τετάρτη 1 Μαΐου, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.
Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:
- Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
- Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
- Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
- Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
- Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533
Στο τμήμα Κιάτο - Πάτρα - Κιάτο θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των λεωφορείων:
- Από Πάτρα C15 (14:25) και C23 (18:25)
- Από Κιάτο C14 (16:05) και C24 (20:05)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια συμβουλευτείτε τα κατά τόπους εκδοτήρια, την ηλεκτρονική έκδοση εισιτηρίων (https://tickets.hellenictrain.gr/), την εφαρμογή της Hellenic Train για κινητές συσκευές (HellenicTrain App), ή το 14511 (τηλέφωνο εξυπηρέτησης επιβατών).
«Λουκέτο» μπαίνει την Πρωτομαγιά και στα επιβατικά κι εμπορικά λιμάνια της χώρας, καθώς στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, συμμετέχουν οι ναυτεργάτες, οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι στα λιμάνια. Έτσι δε θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 12 το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο, καθώς τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα κι επίσης δε θα γίνεται καμία εργασία στα εμπορικά λιμάνια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας