Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
agrotes-syntagma
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΦΩΤ.: ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Η απόσταση ανάμεσα στην ύπαιθρο και την πόλη εκμηδενίστηκε

Μιλούν στην «Εφ.Συν.» εκπρόσωποι των αγροτών που ήρθαν στην Αθήνα από τα μπλόκα κάθε γωνιάς της Ελλάδας, αλλά και πολίτες που τους συμπαραστάθηκαν διαδηλώνοντας μαζί τους στο Σύνταγμα. ● Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν λειτούργησε χθες, αφού όλοι αυτοί έχουν καταλάβει πως «χωρίς πρωτογενή παραγωγή, δεν έχουμε μέλλον».

Το κεντρικό πανό «Νο Farmers - No Food» συμπυκνώνει τις αιτίες που κατέβασαν τους χιλιάδες διαδηλωτές στον δρόμο. Γιατί «χωρίς πρωτογενή παραγωγή, δεν έχουμε μέλλον». Είναι ίσως η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία των αγροτικών κινητοποιήσεων που η απόσταση ανάμεσα στους αγρότες και στους κατοίκους της πόλης εκμηδενίστηκε, μιας και όλοι έχουν καταλάβει ότι μόνο οι αγρότες δεν βγαίνουν κερδισμένοι από τις τεράστιες αποκλίσεις των τιμών από το χωράφι στο ράφι.

Γι’ αυτό και όσοι νόμιζαν ότι οι Αθηναίοι θα διαμαρτυρηθούν και θα γκρινιάξουν για την κάθοδο των τρακτέρ έπεσαν έξω. Στην περίπτωση των αγροτών όχι μόνο δεν δούλεψε ο «κοινωνικός αυτοματισμός» που εμφανίζει τις διαδηλώσεις ως όχληση και διατάραξη της κανονικότητας, αλλά πρυτάνευσε η αλληλεγγύη. Σχεδόν οι μισοί από τους χιλιάδες διαδηλωτές δεν ήταν αγρότες, αλλά εργάτες, συνταξιούχοι, φοιτητές, οργανωμένοι σε σωματεία και ανένταχτοι, που βρέθηκαν εκεί, όπως μας είπαν, «όχι για να συμπαρασταθούμε, αλλά επειδή ο αγώνας τους είναι και δικός μας».

Μιλτιάδης Καρπέτης: Αγρότης, μπλόκο Αλμυρού

«Ηρθαμε εδώ πάνω από 40 τρακτέρ και αγροτικά μόνο από τον Αλμυρό. Εχουμε πει ότι θα μείνουμε στην Αθήνα, δεν θα φύγουμε. Ολος αυτός ο κόσμος που ήρθε από τη Μακεδονία δεν πρόκειται να φύγει. Κοντά στα 1.000 ευρώ μας έχει στοιχίσει να κατέβουμε στην Αθήνα. Αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά μας, είμαστε αποφασισμένοι να μείνουμε.

»Τα βασικά μας αιτήματα είναι το πετρέλαιο, να μας γυρίσουν τα λεφτά τα οποία μας έκλεψαν και βέβαια το ρεύμα. Αν δεν γίνει κάτι με αυτά, εμείς δεν φεύγουμε. Δε μας ενδιαφέρει τι λέει ο Μητσοτάκης, ότι δήθεν δεν έχουν άλλα λεφτά να δώσουν, αυτά που μας έκλεψαν πρέπει να τα πάρουμε πίσω. Δεν έχουμε να καλλιεργήσουμε, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν να ταΐσουν τα ζώα. Ολος ο κόσμος είναι μαζί μας και αυτό είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει».

Φάνης Κουντούφης: Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης Πέλλας

«Ζητάμε άμεσα αναπλήρωση του χαμένου μας εισοδήματος, ελάχιστες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα που παράγουμε, αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα, αντιπλημμυρική προστασία, προστασία από τις παράνομες ελληνοποιήσεις των προϊόντων. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι έχει ξύσει τον πάτο του βαρελιού και δεν έχει άλλο, ας πάρει ρέστα από τα 50 δισ. που έστειλε στον Ζελένσκι, να τα δώσει σε εμάς.

»Η συμπαράσταση όλου του κόσμου σήμερα εδώ είναι συγκινητική. Καταφέραμε με τη σταθερότητα του αγώνα μας όλα τα χρόνια να αντιληφθεί και ο κόσμος, οι εργαζόμενοι των πόλεων, ότι εμείς παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα και φτάνουν πανάκριβα στο ράφι. Φέτος πούλησα στο χωράφι 40 λεπτά το κιλό τα αχλάδια και στο ράφι έχουν 2,90 ευρώ. Τα μήλα φέτος τα δίναμε 40 λεπτά και κοστίζουν τουλάχιστον 2 ευρώ».

Νίκος Γούσιος: Αγρότης, Μπλόκο Καρδίτσας

Ο Νίκος, μέλος του συντονιστικού του μπλόκου Ε65 της Καρδίτσας, του μεγαλύτερου αγροτικού μπλόκου της Ελλάδας, ταξίδεψε σχεδόν δύο μέρες για να φτάσει στην Αθήνα, κάνοντας στάση στο Κάστρο Βοιωτίας. Ακόμα κι αν είναι κουρασμένος, δεν το δείχνει. «Εχουμε έρθει από το Ευύδριο των Φαρσάλων, είμαστε πλημμυροπαθείς. Στην περιοχή μας είμαστε πολλοί οι νέοι αγρότες, που καλλιεργούμε βαμβάκι, σιτηρά και βιομηχανική τομάτα.

Τα χωράφια μας έχουν καταστραφεί, υπάρχουν ακόμα φερτά υλικά και δεν μπορούμε ούτε να σπείρουμε. Περιμένουμε να μας ακούσει η κυβέρνηση, γιατί τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Δεν θα φύγουμε από εδώ σήμερα, θα μείνουμε. Αυτό που ζητάμε, πλάι στα άλλα, είναι να γίνεται έλεγχος στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι, γιατί από εμάς ξεκινάνε τα προϊόντα φτηνά και φτάνουν να πωλούνται στα σουπερμάρκετ πανάκριβα».

Γεωργία, πολιτικός μηχανικός/Χαρά, γεωπόνος

Οι δύο φίλες ήρθαν από τα Φάρσαλα με πούλμαν, όχι απλώς για να συμπαρασταθούν στον αγώνα των αγροτών, αλλά γιατί τον νιώθουν και δικό τους αγώνα. «Δεν έχω κανέναν αγρότη στην οικογένεια, αλλά εννοείται ότι μας αφορά όλους αυτό που γίνεται. Αν δεν υπάρξει ο πρωτογενής τομέας να μας ταΐσει, δεν υπάρχει τίποτα», μας λέει η Γεωργία, που μόλις τελείωσε τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Η Χαρά, εργαζόμενη γεωπόνος, έχει διπλή αιτία να βρίσκεται στο Σύνταγμα: «Στη δουλειά μου συνεργάζομαι καθημερινά με τους καλλιεργητές και τα προβλήματά τους είναι και δικά μου. Ο Νίκος, ο αρραβωνιαστικός μου, είναι κι αυτός στα μπλόκα και βρίσκομαι σήμερα στο πλευρό του».

Νίκος Λαμπίρης: Αγροτικός Συνεταιρισμός Πιερίας ΠΕΣΚΟ

Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ ήρθαν με πούλμαν στην Αθήνα, περίπου 40-45 άτομα, από την Κονταριώτισσα της Πιερίας, κοντά στους πρόποδες του Ολύμπου. Δεν συμμετέχουν σε μπλόκα και θα αποχωρήσουν αυθημερόν. «Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους αγροτικούς συνεταιρισμούς στην Ελλάδα. Παράγουμε ακτινίδια, βερίκοκα, σταφύλια και καπνά.Το πρόβλημά μας είναι ότι μειώθηκαν πολύ οι ποσότητες που παράγουμε λόγω κλιματικής αλλαγής, για παράδειγμα στα ακτινίδια είχαμε ακαρπία, ενώ παράλληλα τα κόστη ολοένα αυξάνονται.

»Ζητάμε μειωμένο αγροτικό ρεύμα για άρδευση και αφορολόγητο πετρέλαιο για να μπορούμε να παράγουμε χωρίς να μπαίνουμε μέσα. Πιστεύουμε ότι κάτι θα κερδίσουμε», μας λέει ο αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Νίκος Λαμπίρης. Η ψαλίδα των τιμών από το χωράφι στο ράφι είναι κάτι που τους καίει όλους. «Εμείς πουλήσαμε τα ακτινίδια 80-85 λεπτά και φτάνουν στα σουπερμάρκετ 3 ευρώ το κιλό. Οι μεσάζοντες κερδίζουν πολύ περισσότερα από εμάς».

Γιάννης Δημητρόπουλος: Συνδικάτο Μετάλλου - παράρτημα Αθήνας

Πίσω από τα τρακτέρ με τις μαύρες και τις κίτρινες σημαίες, που φέρουν τη μορφή του ήρωα της αγροτιάς Μαρίνου Αντύπα, βρίσκονται παραταγμένες δεκάδες αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων. «Δεν συμβιβαζόμαστε με την ακρίβεια» γράφει το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής - Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

«Ο αγώνας μας είναι κοινός με τους αγρότες, γιατί αντιμετωπίζουμε κι εμείς τα ίδια προβλήματα: η γενικευμένη ακρίβεια, η άδικη φορολογική πολιτική», μας λέει ο γραμματέας του παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου, Γιάννης Δημητρόπουλος. «Οπως οι αγρότες ζητάνε φτηνό ρεύμα και αφορολόγητο πετρέλαιο, έτσι κι εμείς ζητάμε αυξήσεις στους μισθούς και συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όλους. Γι’ αυτά τα αιτήματα θα παλέψουμε και στη μεγάλη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου. Οι αγρότες θα νικήσουν όσο κρατάνε την ενότητά τους και δεν περνάει η προσπάθεια για διάσπαση, και ο κόσμος θα τους στηρίξει».

Χριστόφορος Κομπλίτσης: Γεωπόνος, εργαζόμενος ΕΛΓΑ Αγρινίου

«Ηρθαμε να συμπαρασταθούμε στους αγρότες, γιατί είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τον ΕΛΓΑ οφείλονται στην ανεπαρκή χρηματοδότηση και την υποστελέχωση του οργανισμού. Για να καλυφθούν τα κενά πρέπει να γίνει μονιμοποίηση των συμβασιούχων, που αποτελούν το 40%-50% του προσωπικού. Οι αγρότες για να κερδίσουν πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα τους μακροπρόθεσμα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το χάσμα στις τιμές από το χωράφι στο ράφι, που φέτος κορυφώθηκε, αφού αυξήθηκε το κόστος παραγωγής».

Κοινός αγώνας φοιτητών-αγροτών

Αγγελος Θωμόπουλος (τρίτος από δεξιά), πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Τοπογράφων - Μηχανικών ΕΜΠ

«Εμείς οι φοιτητές δεν παλεύουμε μόνο για τα πτυχία μας, αλλά για το αυτονόητο: να ζούμε με αξιοπρέπεια. Το ίδιο και οι αγρότες. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε», είπε στην «Εφ.Συν.» η πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής, εκφράζοντας τους χιλιάδες συναδέλφους της που συμμετείχαν χθες στο συλλαλητήριο

«Οι αγρότες κάνουν έναν δίκαιο και τίμιο αγώνα και τον στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Πολλοί φοιτητές είμαστε παιδιά αγροτών, για να μας βοηθήσουν οι γονείς μας να συνεχίσουμε να σπουδάζουμε πρέπει πρώτα να επιβιώσουν», μας λέει ο Αγγελος Θωμόπουλος, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, που ζητά ευγενικά να μην τον βγάλουμε μόνο του φωτογραφία. «Δεν είναι μόνο η αλληλεγγύη που μας κατεβάζει εδώ, είναι ο κοινός αγώνας ενάντια σε μια πολιτική που αποκρυσταλλώνεται σε διαφορετικές πτυχές», λέει η Ισμήνη, φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο, που επίσης ντρέπεται τον φακό. Το μπλοκ των φοιτητών της Γεωπονικής Σχολής είναι το μαζικότερο όλων, όμως ούτε κι αυτοί επιθυμούν τη δημοσιότητα. «Ως επιστήμονες γεωπόνοι, καταλαβαίνουμε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έχουν τις ρίζες τους στην άσχημα δομημένη πολιτική στον πρωτογενή τομέα. Ο στόχος της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι θεμιτός, αλλά δεν εφαρμόζεται σωστά, με βάση τα συμφέροντα των αγροτών και του λαού, αλλά με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων», μας λέει φοιτητής, που επίσης αρνείται να φωτογραφηθεί.

«Περιμένετε, θα σας φέρουμε την πρόεδρο», μας λένε. Η Ευγενία Κυριακουλάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Γεωπονικής, καταχειροκροτήθηκε χθες απευθύνοντας χαιρετισμό από την εξέδρα των ομιλητών, ως μία από «τους χιλιάδες φοιτητές, που είμαστε παιδιά αγροτών, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα μπλόκα». Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» εξηγεί τους λόγους που ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός τους:

«Οπως οι φοιτητές καλούμαστε να είμαστε πελάτες στα πανεπιστήμιά μας, όπως οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για να χειρουργηθούν στο δημόσιο νοσοκομείο, έτσι και οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν φόρους στο πετρέλαιο και ακριβό ρεύμα. Εμείς δεν παλεύουμε μόνο για τα πτυχία μας αλλά για το αυτονόητο, να ζούμε με αξιοπρέπεια. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε μέχρι να νικήσουμε. Γι’ αυτό και οι αγρότες θα νικήσουν, αν συνεχίσουν τον αγώνα τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η απόσταση ανάμεσα στην ύπαιθρο και την πόλη εκμηδενίστηκε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας