Η παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας EvrosMeta έγινε την περασμένη Παρασκευή στη Δαδιά από τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Εβρου, Χρήστο Τριαντόπουλο, και τον πρόεδρο του Διαζώματος και μέλος της Ειδικής Επιτροπής, Σταύρο Μπένο.
Αυτή ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στον Εβρο, με την επόμενη να έχει προγραμματιστεί για τις 14 Φεβρουαρίου. Από τους φορείς που συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις και προβληματισμούς και αυτή τη φορά, το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι ρυθμοί της Επιτροπής δεν είναι όσο γρήγοροι περίμεναν, με αποτέλεσμα να κρατούν μικρό καλάθι για την πορεία του εγχειρήματος.
Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή πλατφόρμα, θα περιλαμβάνει υλικό όλων των συζητήσεων της Επιτροπής και θα αποτελεί πεδίο διαβούλευσης και ουσιαστικά πεδίο παρακολούθησης της υλοποίησης του σχεδιασμού για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του Εβρου. Οι 5 άξονες δράσης της Επιτροπής και όσων θέλουν να συμβάλουν στο έργο της είναι οι εξής:
● Αγροτική Ζωή. Αναδιαμόρφωση του πρωτογενή τομέα του Εβρου και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.
● Νέο Δάσος & Υποδομές. Ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση του Εβρου σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών.
● Επενδύσεις. Αναδιάταξη του εργασιακού, οικονομικού και επενδυτικού μοντέλου για μια καινοτόμα και βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
● Βιώσιμη Ανάπτυξη. Δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης.
● Κόμβος Εξωστρέφειας. Διαπεριφερειακή και διασυνοριακή συνεργασία: ο Εβρος ως brand name
Οι εκκρεμότητες
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από κάποια έργα αποκατάστασης στις καμένες περιοχές και το 1 εκατ. ευρώ της κρατικής αρωγής, υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Οπως επανέλαβε ο κ. Τριαντόπουλος, είμαστε στη φάση της δρομολόγησης και όχι υλοποίησης έργων ύψους 86 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Παράλληλα, οι αποζημιώσεις των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ δεν έχουν δοθεί ακόμη, οι μελισσοκόμοι που υπέστησαν σοβαρή καταστροφή καταγγέλλουν πως δεν τους ακούει κανείς, ενώ το πρόγραμμα ανάπτυξης του νομού έχει κολλήσει στα «θα».
Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά πως «παράλληλα προχωρά και το σχέδιο ανάπτυξης», λέγοντας πως ήδη έχει ζητηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης η κατάθεση της προτεραιοποίησης των έργων, τονίζοντας πως στόχος είναι «να κινηθούμε πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο παρελθόν και να μην έχουμε καθυστερήσεις».
Θυμίζουμε ότι από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει από την Αλεξανδρούπολη σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Εβρο: «Κάποιες πρώτες ιδέες τις έχουμε ήδη, αλλά έχω ζητήσει από τον Χρήστο Τριαντόπουλο -και με την υποστήριξη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου- όλα αυτά να βγουν σε ένα πολύ πιο συγκροτημένο κείμενο, που θα πατήσει και πάνω στη δουλειά που έχει κάνει η Επιτροπή της Βουλής, για να δούμε τον Εβρο την επόμενη μέρα, τη μεθεπόμενη μέρα μετά από αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή».
Τα «όπλα»
Κι εδώ μπαίνει ακόμη ένα «αγκάθι» τόσο της Επιτροπής όσο και της ψηφιακής της πλατφόρμας. Ως «όπλο» της Επιτροπής για την ανάπτυξη του Εβρου παρουσιάζεται το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής Θράκης, το οποίο για την πλειονότητα των κατοίκων του Εβρου συνιστά μία μάλλον ανεφάρμοστη έκθεση ιδεών. Εξάλλου, από τον Απρίλιο του ’22 που είναι έτοιμο, δεν έχει χρησιμοποιηθεί πουθενά κι από κανέναν.
Για το καλό της περιοχής, ελπίζουμε να διαψευστούμε και κάποια κομμάτια του να εφαρμοστούν έστω και στο απώτερο μέλλον. Επιπλέον, ως «όπλο» της Επιτροπής παρουσιάζεται το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Της κυβέρνησης της Ν.Δ. που κυβερνά ήδη 4,5 χρόνια και που πέρα από φράχτες και έργα ιδιωτών δεν έχει να παρουσιάσει κάτι άλλο στο αναπτυξιακό κομμάτι. Επιπλέον, στη σύσταση της Επιτροπής παρατηρούμε ότι τελικώς προστέθηκαν και 3 επιστήμονες από τον Εβρο. Πρόκειται για τους:
● Γεώργιο Τσαντόπουλο, πρόεδρο στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
● Ευάγγελο Δρυμπέτα, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
● Κωνσταντίνο Χαζάκη, καθηγητή στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η αρχική παντελής απουσία επιστήμονα από τον Εβρο στην Επιτροπή είχε προκαλέσει πολλά αρνητικά σχόλια και παρά το γεγονός ότι στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη Τριαντόπουλος και Κελέτσης είχαν επιχειρήσει να δικαιολογηθούν, τελικώς, όπως φαίνεται, επικράτησε η λογική…
Το χρονοδιάγραμμα
Εκφράζοντας την πεποίθηση πως τίποτα μεγάλο δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή, τη σοφία και τα όνειρα των απλών ανθρώπων, ο κ. Μπένος περιέγραψε τη λειτουργία και τον ρόλο της ιστοσελίδας EvrosMeta, καλώντας πολίτες και φορείς να εκφράσουν μέσω αυτής όχι μόνο τα άμεσα προβλήματά τους αλλά και τα όνειρά τους.
Διευκρίνισε ότι η πρώτη φάση διαβούλευσης θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου, οπότε και θα υποβληθεί το πρώτο σχέδιο και θα αρχίσει η δεύτερη φάση της διαβούλευσης και έγκρισης του σχεδίου. Εκανε λόγο για ένα σχέδιο ταχύρρυθμο για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών και μακροπρόθεσμα για την ανάπτυξη της περιοχής. Μίλησε για ένα σπουδαίο επιχειρησιακό εργαλείο που ταυτόχρονα είναι και ένα μέσο ελέγχου των κρίκων της εξουσίας για την πορεία εκτέλεσης του σχεδιασμού.
Εξηγώντας τη λειτουργία της, δήλωσε πως στο πρώτο επίπεδο της τετραπλής κλίμακας που θα χρησιμοποιηθεί είναι οι προτάσεις των πολιτών, στο δεύτερο επίπεδο η επεξεργασία από τους μελετητές και κυρίως από το Πανεπιστήμιο που θα παρακολουθεί το σύνολο των σχεδιασμών και των έργων, στο τρίτο επίπεδο είναι η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το τέταρτο είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ως εκ τούτου πρέπει να είναι συμβατό με τις προτεραιότητες της Ε.Ε. και να έχει την απαιτούμενη επιλεξιμότητα.
Κατά τη δεύτερη φάση, η μελέτη θα παραδοθεί στην περιφέρεια προκειμένου η Διαχειριστική Αρχή να προχωρήσει στη σύνταξη -σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες- της πρόσκλησης προς την περιφέρεια, η οποία ουσιαστικά θα αξιοποιήσει τη μελέτη που θα της παραδοθεί, οπότε και ανοίγει επίσημα ο διάλογος περιφέρειας με τους δημάρχους του νομού, προκειμένου στα τέλη Ιουλίου να υπάρξει η τελική πρόταση των μελετών μετά την ευρεία διαβούλευση που θα γίνει.
Ο κ. Μπένος διευκρίνισε πως στη δεύτερη φάση «θα μιλήσουν οι επιστήμονες, οι πολιτικοί, η Ευρώπη. Θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά για να προετοιμάσουμε τα έργα για τις μελλοντικές δυσκολίες... Στις 30 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τη στρατηγική του προγράμματος, από εκεί ξεκινάνε όλα. Είναι μια υβριδική διαδικασία και όλοι δουλεύουμε για έναν εθνικό στόχο...», είπε χαρακτηριστικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας