Κατόπιν σχετικής προσφυγής και αιτήματος από τον πρώτο δήμο της χώρας για τη διάσωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), με χθεσινή προσωρινή διαταγή το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναστέλλει την εφαρμογή της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου, που δρομολογούσε τις καταργήσεις εκατοντάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) των δήμων της χώρας από 1/1/2024, και παράλληλα «μπλοκάρει» την έκδοση της διαπιστωτικής πράξης κατάργησης του ΟΠΑΝΔΑ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η προσωρινή διαταγή του ΣτΕ έχει ισχύ μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της προσφυγής του Δήμου Αθηναίων. Η ημερομηνία εκδίκασης της κύριας υπόθεσης δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι χθες.
Η υπόθεση έχει αναδειχθεί στην πλήρη διάστασή της από την «Εφ.Συν.». Ο ΟΠΑΝΔΑ αποτελεί έναν οργανισμό με πολύπλευρη δραστηριότητα για τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Αναπτύσσει δράσεις και υλοποιεί προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού, της μουσικής, του αθλητισμού, δωρεάν για τους πολίτες, ενώ μία από τις αρμοδιότητές του είναι και η εύρυθμη λειτουργία των παιδικών χαρών της Αθήνας. Οι πολιτιστικές του δράσεις παρακολουθούνται από περισσότερους των 280.000 πολιτών –κατά μέσο όρο–, ενώ περισσότεροι από 4.300 άνθρωποι –όλων των ηλικιών–συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργικής μάθησης του Οργανισμού, στη διάθεση του οποίου βρίσκονται μουσεία, βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, θέατρα, ακόμη και η ιστορική Φιλαρμονική που ιδρύθηκε το 1885.
Ο ΟΠΑΝΔΑ απασχολεί 780 εργαζόμενους και έχει μέσο ετήσιο προϋπολογισμό περίπου 50 εκατ. ευρώ. Κι όμως, αυτός ο Οργανισμός, με τον νόμο 5056/2023 (άρθρο 27) που προώθησε το υπουργείο Εσωτερικών αιφνιδιαστικά πριν από τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, οδηγείτο προς κατάργηση και ενσωμάτωση στο οργανόγραμμα του Δήμου. Πρόκειται για μια κίνηση που, όπως έχει προειδοποιήσει ο Δήμος Αθηναίων, «προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο προσωπικό του Οργανισμού όσο και στη λειτουργία του Δήμου».
Ο δήμος, ακολουθώντας τη σχετική πρόβλεψη του ίδιου νόμου και κατόπιν ομόφωνης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, είχε στείλει στο υπουργείο αναλυτικό και τεκμηριωμένο αίτημα εξαίρεσης του ΟΠΑΝΔΑ από την πολιτική καταργήσεων. Ουδέποτε εισέπραξε έστω μια απάντηση, με αποτέλεσμα να μη συμπεριληφθεί στους –μόλις 16, από ένα σύνολο περισσοτέρων των 500– οργανισμούς που εξαίρεσε από την κατάργηση ο κ. Λιβάνιος, με υπουργική απόφαση που εξέδωσε στα τέλη Νοέμβρη.
Με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, ο Δήμος Αθηναίων καταγράφει μια πρώτη νίκη. Υπενθυμίζεται ότι έχει προσβάλει στο ανώτατο δικαστήριο όχι μόνο την υπουργική απόφαση του κ. Λιβάνιου αλλά και συνολικά τη ρύθμιση για την κατάργηση των ΝΠΔΔ ως αντισυνταγματική.
Ομοια προσφυγή έχει καταθέσει στο ΣτΕ και ο Δήμος Πατρέων, με στόχο να διασώσει τον Κοινωνικό Οργανισμό που απειλείται με κατάργηση. Οι εξελίξεις σχετικά με τον ΟΠΑΝΔΑ εκτιμάται ότι αποτελούν τροχιοδεικτική βολή και για την υπόθεση του Κοινωνικού Οργανισμού Πατρών. Πιθανόν δε να τινάξουν στον αέρα τη γενικότερη ρύθμιση καταργήσεων του υπουργείου Εσωτερικών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας