Τα πρώτα έργα αποκατάστασης των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη στη Θεσσαλία, που σαρώθηκε από τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν σήμερα κυβερνητικά στελέχη στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Έργα θα γίνουν και στην Μαγνησία που επίσης επλήγη -αν και όχι στο βαθμό της Θεσσαλίας.
Ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος ήταν ένας από τους ομιλητές της ημερίδας και γνωστοποίησε ότι ο προϋπολογισμός για τα έργα και τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες θα «κλείσει» αυτό το μήνα. Παρόντες στο πάνελ ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων επιστημονικούς φορείς.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα για τη Θεσσαλία βρίσκονται η αποκατάσταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών, όπως επίσης και των δικτύων ύδρευσης που καταστράφηκαν. Οι πόροι που πρέπει να διατεθούν, με μια πρώτη εκτίμηση ανέρχονται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ, για ολόκληρη την Περιφέρεια, εκ των οποίων 2.3 δισ. προορίζονται για τις υποδομές.
Ο Νίκος Ταχιάος επανέλαβε το κυβερνητικό επιχείρημα για τους ανεπαρκείς πόρους που θα διαθέσει το Δημόσιο, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός αλλά και οι πόροι των κονδυλίων από τα ΕΣΠΑ έχουν ένα όριο, λογική που «κλείνει το μάτι» στους ιδιωτικούς επενδυτές που βλέπουν εύφορο έδαφος να κερδοφορήσουν από τα κατασκευστικά έργα.
Όπως είπε πάντως ο υφυπουργός Υποδομών, το υπουργείο θα δώσει βαρύτητα στις οδικές υποδομές και τα σχολεία, με τις εργολαβίες ανάταξης να γίνονται με ανάθεση σε εργολάβους.
Τι γίνεται με τη Λίμνη Κάρλα;
Αναφερόμενος στη Λίμνη Κάρλα., ο κ. Ταχιάος δήλωσε πως τα πρώτα πορίσματα θα βγουν τον Φεβρουάριο, ενώ τον Ιανουάριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει, σε μονή γραμμή, το δρομολόγιο Βόλος-Λάρισα του σιδηροδρόμου, ενώ ταυτόχρονα θα ξεκινήσουν τα έργα για να λειτουργήσει μέσα στον Δεκέμβριο το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου.
Ομαλά λένε ότι κυλά η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων
Αναφορικά με τους πληγέντες και τις αποζημιώσεις που πρόκειται να λάβουν από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισήμανε ότι όσον αφορά στην πρώτη αρωγή, η διαδικασία προχωράει βάσει προγραμματισμού. Το κόστος έχει ξεπεράσει τα 120 εκατομμύρια ευρώ που έχουν διαταχθεί σε περισσότερους από 33.000 πλημμυροπαθείς. Παράλληλα, όπως είπε, οι αυτοψίες συνεχίζονται, καθώς και οι διασταυρώσεις στοιχείων.
Οι πολίτες που αντιμετωπίζουν ζητήματα με τις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει, ανέφερε, θα λάβουν ενημερώσεις για παρεμβάσεις, τροποποιήσεις ή διορθώσεις που πρέπει να γίνουν στις αιτήσεις τους, ενώ παράλληλα αναμένονται στοιχεία από τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια για να συνεχιστούν οι καταβολές της πρώτης αρωγής στους αγρότες και τις επιχειρήσεις.
Μάλιστα, γνωστοποίησε ότι την επόμενη βδομάδα θα ανοίξει ξανά η πλατφόρμα της αρωγής, έτσι ώστε οι πολίτες να προβούν στις απαραίτητες τροποποιήσεις, μέσα στον Δεκέμβριο, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι περιπτώσεις.
Για καλό επίπεδο συντονισμού Αρχών και Φορέων κάνει λόγο ο Ευ. Λέκκας
Ο πρόεδρος του του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και καθηγητής Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, βρισκόταν επίσης στην ημερίδα και δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο συντονισμού μεταξύ τοπικών, περιφερειακών και κεντρικών φορέων, έτσι ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να επαναφέρουμε την περιοχή στην προτέρα κατάσταση», όταν ερωτήθηκε σχετικά με την καθυστέρηση της έναρξης των έργων αποκατάστασης, κατάσταση που κρατά ζωντανές τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. «Στα τσουνάμι της Ασίας, το 2011, που είναι ένα φαινόμενο αντίστοιχο της πλημμύρας, η ανάκαμψη της περιοχής τέλειωσε το 2017. Διήρκησε δηλαδή, 6 χρόνια, μέσα όμως, από ένα συντεταγμένο σχέδιο, που στόχευε στην ανθεκτικότητα των νέων υποδομών 7κι αυτό πρέπει να είναι το ζητούμενο», είπε ο κ. Λέκκας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.
Θυμίζουμε ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, πέντε φορείς επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων παρουσίασαν ολοκληρωμένη πρόταση για ένα νέο διοικητικό μοντέλο για την ανασυγκρότηση της πολύπαθης Θεσσαλίας σε οικονομικό, περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο, τονίζοντας ότι η «επόμενη μέρα» στη Θεσσαλία δεν μπορεί να βασιστεί στο σημερινό «κυρίαρχο, αλλά παρωχημένο πλέον» μοντέλο διακυβέρνησης, ούτε επίσης «να ταυτίζεται με επιστροφή στο παλιό αναπτυξιακό ή οργανωσιακό πρότυπο ως μια απλή “αποκατάσταση” των ζημιών και της επαναφοράς στην πρότερη κατάσταση».
Το σχέδιό τους κινείται σε τρεις άξονες αποτελούν προϊόν ενός μίγματος στοχευμένων δράσεων στη βελτίωση υφιστάμενων υποδομών, επίσπευσης εκκρεμουσών μεταρρυθμίσεων και προσφυγής σε «δοκιμασμένες fast-track λύσεις».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας