Σοβαρές ζημιές στην πρύμνη του υπέστη, λόγω της θαλασσοταραχής και των δυνατών ανέμων, το ιστορικό «Βέλος», αφού ήταν αγκυροβολημένο στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, αν και δεν είναι η πρώτη φορά που βάλλεται από ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Τον περασμένο Μάρτιο είχε προκληθεί ρηγμάτωση πάλι στην πρύμνη.
H επιχείρηση για να στεγανοποιηθεί το ρήγμα, που έχει προκληθεί, βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, ενώ στο σημείο παραμένει ρυμουλκό για να ενισχύει την σταθερότητα του πλοίου.
Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967-1974), ανταποκρινόμενος στην καθολική απαίτηση των Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του τότε αντιτορπιλικού, που αποτελούν μέλη του, ζητά την ασφαλή επιστροφή του προβλεπόμενη θέση του, στο «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης», στο Παλαιό Φάληρο.
Ο ΣΦΕΑ τονίζει ότι μόλις μια μέρα από τις πολύμορφες, μαζικές εκδηλώσεις για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το πλοίο - μουσείο, που αποτελεί σύμβολο και τεκμήριο της αντιδικτατορικής αντίστασης, προσέκρουσε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες στο κρηπίδωμα της με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρό ρήγμα και θυμίζει ότι κινδύνεψε να βυθιστεί στις 30 Νοεμβρίου του 2021, λόγω αποκοπής του πείρου της σημαδούρας όπου είναι προσδεμένο.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως το πλοίο κρατήθηκε χθες όρθιο χάρη στη συνδρομή ρυμουλκού που έσπευσε σε βοήθειά του από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και καταγγέλλει την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εξακολουθεί να κωφεύει στα διαβήματά του ΣΦΕΑ-και τις σχετικές ερωτήσεις βουλευτών –, που προειδοποιούσαν ότι «η κατάσταση του πλοίου είναι άκρως ανησυχητική κι επισφαλής» επειδή:
«Ο χώρος της Νέας Παραλίας στην Θεσσαλονίκη στον οποίο μεταφέρθηκε το πλοίο είναι εντελώς ακατάλληλος και δεν πληρούνται οι διεθνείς προβλέψεις ασφαλείας κατά ISPS Code κι επιπλέον γιατί σαν πολεμικό πλοίο δεν έχει την κατάλληλη προστασία, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός είναι επισφαλής γιατί δεν συνιστά ασφαλές λιμάνι. Αντιθέτως, είναι ανοιχτός στους ανέμους [κυρίως βαρδάρης] και στη θάλασσα, με αποτέλεσμα το μνημείο να είναι απολύτως απροστάτευτο από τα καιρικά φαινόμενα. Για ένα πλοίο 80 ετών που χρειάζεται συστηματική και ιδιαίτερη συντήρηση, οι συνθήκες αυτές είναι καταστροφικές»
«Το "Βέλος" αποτελεί ένα πλοίο-μνημείο της Δημοκρατίας. Η απαξίωσή του σημαίνει απαξίωση τόσο της δημοκρατικής παράδοσης του Πολεμικού Ναυτικού όσο και της ίδιας της Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία αγωνίστηκαν το "Βέλος" και οι αξιωματικοί-υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού» καταλήγει ο ΣΦΕΑ.
Ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε επίσης την ανάγκη το πλοίο να μεταφερθεί το «Βέλος» και να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε ξανά σε κίνδυνο. «Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να διαφυλάξει το ιστορικό αυτό πλοίο, σύμβολο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και να μεριμνήσει για τη μεταφορά του στη θέση που ανήκει, δηλαδή στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης», ανέφερε ο βουλευτής.
Τι έλεγε ο Χαρδαλιάς στη Βουλή τον Απρίλιο
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά από προηγούμενη «κραυγή» αγωνίας του ΣΦΕΑ, o Θεόδωρος Δρίτσας είχε καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτησης προς τον τέως υφυπουργός Εθν. Άμυνας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είχε απαντήσει τον περασμένο Απρίλιο πως το «Βέλος», «μέχρι σήμερα έχει γίνει πόλος έλξης για περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, κάτι το οποίο δεν θα ήταν εφικτό με την παραμονή του στον Φλοίσβο, ενώ παράλληλα προσφέρει και σημαντικό κοινωνικό έργο, μέσω διοργάνωσης σημαντικών δράσεων, με την τελευταία να έχει υλοποιηθεί το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023, σε συνεργασία με το «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η οποία αφορούσε στην πραγματοποίηση εθελοντικής αιμοδοσίας».
Ο κ. Χαρδαλιάς επέμενε πως για τη θέση του ελλιμενισμού «έχουν ληφθεί υπόψη, τόσο η γεωγραφία και η ναυτιλιακή θέση του λιμένος, όσο και οι συνήθεις επικρατούσες συνθήκες. Τυχόν φθορές που δύναται να προκληθούν σε αυτό από τις εκάστοτε επικρατούσες και απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, αντιμετωπίζονται άμεσα και πάντοτε σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφαλείας, καθόσον δεν μπορεί να αποκλεισθεί η προσβολή του πλωτού μέσου από αυτές, γεγονός που θα συνέβαινε σε οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της χώρας».
«Στο παραπάνω πλαίσιο ανάδειξης της ιστορικής μνήμης, το ΥΠΕΘΑ θα συνεχίσει να διατηρεί το πλοίο – μουσείο στον λιμένα της Θεσσαλονίκης, προσβάσιμο στο ευρύ το κοινό της Βορείου Ελλάδος, ενώ η μετακίνηση του θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο χρόνο, βάσει του σχεδιασμού ικανοποίησης αιτημάτων ελλιμενισμού και σε άλλες πόλεις, με τελικό όμως προορισμό τον Φλοίσβο» ισχυριζόταν.
Σε ό,τι αφορά για τη ρηγμάτωση από την κακοκαιρίας του Μαρτίου, έσπευδε να πει πως «ήταν ήσσονος σημασίας και ουδεμία επίδραση επέφερε στην ευστάθεια και αντοχή του σκάφους. Μέχρι να πιστοποιηθεί όμως αυτό, μέχρι να αξιολογηθεί, προφανώς έπρεπε να γίνουν κάποιες ενέργειες εκκένωσης, διότι το ζήτημα της ασφάλειας περιγράφεται στα σχετικά εγχειρίδια και ακολουθήθηκε πολύ σωστά από τον κυβερνήτη. Αντιμετωπίστηκε άμεσα μέσω της αντικατάστασης του βλαπτομένου τμήματος του ελάσματος με έτερο, αποκαθιστώντας πλήρως την στεγανότητα».
Για ποινικές ευθύνες μιλούσε Δρίτσας
Για ποινικές ευθύνες είχε μιλήσει τότε ο τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον υφυπουργό, το υπουργείο και την κυβέρνηση ότι είναι «πολλαπλά εκτεθειμένοι γι' αυτή την υπόθεση. Πρόσφατα, στη σύμβαση που φέρατε, υποστηρίξατε και την κάνατε νόμο για την ανάπλαση του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο είχατε εξαιρέσει το "Βέλος" από το φυσικό του χώρο και επισήμως δεν υπάρχει στον σχεδιασμό, παρά τα διάφορα που ελέχθησαν, ότι ναι, θα έρθει ξανά κ.λπ».
Ο κ. Δρίτσας επεσήμανε πως το πλοίο είναι «η εξέγερση του Πολεμικού Ναυτικού, το κίνημα του Πολεμικού Ναυτικού που περιελάμβανε και άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, από άλλα όπλα. Κατεστάλη, αλλά με κυβερνήτη τον Νίκο Παππά το «ΒΕΛΟΣ» κατέφυγε σε λιμάνι της Ιταλίας και δημιούργησε μαζί με τις εξεγερσιακές διαδικασίες της νεολαίας, την κατάληψη της Νομικής και εν συνεχεία, την εξέγερση του Πολυτεχνείου τους όρους για την κατάρρευση της δικτατορίας και την επαναφορά της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτά.
»Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το "Βέλος" ασφαλώς είχε βρει τη θέση του, να ελλιμενίζεται στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, στο Παλαιό Φάληρο, δίπλα στον Θωρηκτό Αβέρωφ. Εθνικό σύμβολο το ένα, δημοκρατικό εθνικό σύμβολο το άλλο. Και έχετε αναλάβει την ευθύνη, ως Κυβέρνηση, να θέσετε σε κίνδυνο το ιστορικό αυτό σκάφος και να μην καταλαβαίνετε τίποτα. Εγώ ξέρω και όλοι ξέρουμε ποιοι παράγοντες δεν θέλουν το "Βέλος", δεν θέλουν τη μνήμη του Νίκου Παππά».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας