Θα επιμείνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών να ζητούν αυξήσεις στα τιμολόγιά τους με «σπάσιμο» των συμβολαίων πριν από τη λήξη τους και ρήτρα πληθωρισμού. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μετά την παρουσίαση των έργων ανακαίνισης στο Διοικητικό Μέγαρο του Οργανισμού στο Μαρούσι.
Ο κ. Τσαμάζ ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για την υπόθεση των αυξήσεων στα τιμολόγια, που εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι εταιρείες ζήτησαν να αλλάξει ο κανονισμός που απαγορεύει αλλαγή των όρων των συμβολαίων με τους συνδρομητές τηλεφωνίας.
«Σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, «οι εταιρείες έχουν δικαίωμα, εφόσον υπάρξουν συνθήκες που έχουν μεταβάλει τα κόστη λειτουργίας, να κάνουν αναπροσαρμογή των τιμολογίων βάσει του πληθωρισμού. Η μόνη χώρα στην οποία αυτό απαγορεύεται είναι η Ελλάδα. Ζητήσαμε να προσαρμοστεί η ελληνική νομοθεσία στην ευρωπαϊκή», πρόσθεσε ο κ. Τσαμάζ, «η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών δεν έλαβε κάποια απόφαση και εμείς δεν προχωρήσαμε μονομερώς».
Υποστήριξε ότι δεν έγινε κάποια μεταβολή στα συμβόλαια αλλά μόνο καταργήθηκε η έκπτωση του 1 ευρώ για την ηλεκτρονική λήψη του λογαριασμού και ακόμη ότι την ώρα που το καλάθι του νοικοκυριού ακρίβαινε κατά 10%, στις τηλεπικοινωνίες υπήρχε μείωση κόστους κατά 2,5%.
Ξενάγηση
Για τις νομικές πτυχές του θέματος ανέλαβε, στη συνέχεια, να μιλήσει η αρμόδια γενική διευθύντρια Ειρήνη Νικολαΐδου. Σε εκείνη ανέθεσε ο κ. Τσαμάζ να απαντήσει και στο επόμενο ερώτημα της «Εφ.Συν.», εάν δηλαδή είναι η απαγόρευση αυτής της αλλαγής που κάνει τα τιμολόγια τηλεφωνίας στην Ελλάδα τόσο ακριβά. Η κ. Νικολαΐδου υποστήριξε ότι τα ελληνικά τιμολόγια δεν είναι ακριβά και ότι κάποια έχουν μειωθεί κατά 60-75% μέσα στην τελευταία τριετία! «Τα ελληνικά δίκτυα σταθερής και κινητής είναι από τα καλύτερα στον κόσμο», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «όποτε γίνονται αναφορές για ακριβά τιμολόγια (σ.σ.: κατά καιρούς δημοσιεύονται σχετικές έρευνες), λαμβάνονται υπόψη τα ανακοινωμένα και όχι τα πραγματικά τιμολόγια».
Πριν από τη συνέντευξη Τύπου, οι δημοσιογράφοι ξεναγήθηκαν στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ που ξεκίνησε να λειτουργεί στο Μαρούσι από το 1988, έπειτα από κατάληψη ομάδας εργαζομένων με τη σύμφωνη γνώμη τής τότε διοίκησης Φάνη Τόμπρα. Το κτίριο κατασκευαζόταν από τη δεκαετία του '70 και έμεινε αρκετά χρόνια κενό, ενώ η κατάληψη αποφασίστηκε όταν έγινε γνωστό ότι η τότε κυβέρνηση θα εγκαθιστούσε εκεί το υπουργείο Οικονομικών.
Εργα ανακαίνισης
Τώρα, υπό γερμανική διοίκηση (η Ντόιτσε Τέλεκομ διαθέτει το 51% των μετοχών και ένα τεράστιο Τ στην πρόσοψη), έχουν ξεκινήσει έργα ανακαίνισης συνολικού κόστους 50 εκατομμυρίων ευρώ, που μειώνουν το ενεργειακό κόστος κατά 1 εκατ. ευρώ ετησίως και βελτιώνουν την ποιότητα των χώρων για τους εργαζομένους, όπως αναφέρθηκε χθες.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας