Xρειάστηκε να περάσουν 17 μέρες ώσπου να επανεμφανιστούν τα ΜΑΤ στο εργοστάσιο της ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, συνοδεία εισαγγελέα αυτή τη φορά. Βλέπετε, η εταιρεία που αγόρασε σε πλειστηριασμό τις εγκαταστάσεις της πτωχευμένης Φιλκεράμ Τζόνσον δεν θέλει συνεργατικά εγχειρήματα στα πόδια της, άσχετα αν ζουν οικογένειες απ’ αυτά δέκα χρόνια τώρα...
Ετσι, οι επενδυτές κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ότι οι συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ καταλαμβάνουν τους χώρους τους και παρεμποδίζουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους, οπότε το κράτος επιστράτευσε πάλι τα ΜΑΤ για να τους απομακρύνει χθες το πρωί. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν την επανεμφάνισή τους έξω από την οικοπεδική έκταση της πτωχευμένης Φιλκεράμ Τζόνσον, σε κομμάτι της οποίας δραστηριοποιούνται εδώ και δέκα χρόνια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι της οικογένειας Φιλίππου (Φιλκεράμ Τζόνσον), με στόχο να περιφράξουν τον χώρο, αδιαφορώντας για το μέλλον των συνεταιριστών της ΒΙΟΜΕ και την επιβίωσή τους.
«Αφησαν μόνο 6-7 από μας να περάσουμε για να τραβήξουμε τα πράγματά μας στην άκρη, μας περιόρισαν σ’ έναν μικρό χώρο και ξεκίνησαν την περίφραξη...» θα πει λίγο αργότερα στην «Εφ.Συν.» ο Μάκης Αναγνώστου, από τους πρωτοστάτες του συνεργατικού εγχειρήματος.
Δεν ήταν η πρώτη φορά. Στις 20 Σεπτεμβρίου, το αστυνομικό εγχείρημα είχε επαναληφθεί, αλλά εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν γρήγορα εμποδίζοντας τις εργασίες. Μόνο ένα σκαπτικό μηχάνημα πρόλαβε να ανοίξει μια δίοδο στο οικόπεδο - μια χαρακιά στις ποτισμένες με ιδρώτα προσπάθειες των εργατών να συνεχίσουν να δουλεύουν και να βγάζουν τίμια το ψωμί τους. Το ίδιο σκηνικό περίπου επαναλήφθηκε και στις 26 Σεπτεμβρίου. Λίγο, λίγο, η «δουλίτσα» γίνεται, με... τον νόμο! Γιατί τα κέρδη των αφεντικών και του κεφαλαίου είναι ο νόμος! Δεν νοιάζονται για το μεροκάματο του βιοπαλαιστή.
Αν και πότε θα γίνει βίαιη εκκένωση της ΒΙΟΜΕ δεν το ξέρει κανείς, αλλά όλα δείχνουν ότι θα γίνει κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα. Προς το παρόν, η απάντηση της ΒΙΟΜΕ θα έρθει με μία συναυλία (μουσικά συγκροτήματα Social Waste, One drop forward, Ψύλλοι στ’ άχυρα και Salute Platan) που θα ξεκινήσει σήμερα το απόγευμα και καλεσμένη είναι όλη η Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν στο πλευρό τους δεκάδες συλλογικότητες της πόλης που συμμετέχουν στις περιφρουρήσεις του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου, ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια εκκένωσης. Ομως και τα συμφέροντα έχουν στο πλευρό τους πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις που δεν θα διστάσουν να ασκήσουν τη λεγόμενη «νόμιμη βία» για να ικανοποιήσουν τον σκοπό τους.
Η ιστορία τους
Ηταν 12 Φεβρουαρίου 2013 όταν 38 από τους απλήρωτους εργαζόμενους της Φιλκεράμ Τζόνσον αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του εργοστασίου παράγοντας προϊόντα γενικού καθαρισμού. Συνέστησαν λοιπόν Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ), ώστε να ξεπεράσουν τα προβλήματα του θεσμικού πλαισίου για επιχειρήσεις που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους. Σήμερα στο εγχείρημα παραμένουν περισσότερα από 20 άτομα. Είχε προηγηθεί η πτώχευση της άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας κατασκευής κεραμικών πλακιδίων το 2011, συμφερόντων της οικογένειας Φιλίππου, αφήνοντας χρέη που έφταναν τα 11,5 εκατ. ευρώ.
Οπως ανέφεραν τότε οι εργαζόμενοι, που συμμετέχουν στο εγχείρημα, «το μήνυμα είναι πως πρέπει να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, να παλέψουμε αποφασιστικά ενάντια στη βαρβαρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας, για να απαλλαγούμε από την εκμετάλλευση και την καταπίεση αιώνων. Στη ΒΙΟΜΕ περιφρονούμε τα βαριά εκείνα αρώματα που συνήθως χρειάζονται για να καλύψουν τη δυσωδία της εργατικής εκμετάλλευσης και εξαθλίωσης. Επιλέγουμε την αλληλεγγύη, τον εργατικό έλεγχο στην παραγωγή, την αυτοδιεύθυνση μέσω της συνέλευσης των εργαζομένων και την άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις, δείχνοντας έναν δρόμο δύσκολο και συνάμα αναγκαίο».
Εκτοτε, έχοντας στο πλευρό τους εκατοντάδες αλληλέγγους, παραβρέθηκαν σε κάθε προσπάθεια πλειστηριασμού που έγινε στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Αλλά κανείς ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν εμφανιζόταν για χρόνια. Μόνο που πάντοτε, την επόμενη φορά, το τίμημα πώλησης ήταν όλο και χαμηλότερο. Ετσι, τον περασμένο Φεβρουάριο, στον 7ο κατά σειρά πλειστηριασμό, το ακίνητο εκποιήθηκε έναντι 9.237.500 ευρώ στην εταιρεία ACSION Limited, συμφερόντων του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Κυριάκου Αναστασιάδη, που δραστηριοποιείται στη Νότια Αφρική, στον κλάδο του real estate.
Τα σχέδια των επενδυτών
Ο επενδυτής έγινε λίγο αργότερα γνωστός από ανακοίνωση της εταιρείας του προς τους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό. Η ACSION ασχολείται κυρίως με εμπορικά κέντρα και οικιστικές κατασκευές τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στην Ευρώπη, καθώς λειτουργεί ένα εμπορικό κέντρο στην Κύπρο. Η εταιρεία επιθυμεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ευρώπη, δεδομένης της ύφεσης την οποία καταγράφει η οικονομία της αφρικανικής χώρας, και η αγορά της Φιλκεράμ Τζόνσον εντάσσεται σε αυτή τη λογική, σύμφωνα και με το ανακοινωθέν.
Το κτίριο των 139.000 τ.μ., με το οικόπεδο που το περιβάλλει, βρίσκεται σε μια περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης που γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και προφανώς για τον λόγο αυτόν αγοράστηκε, δηλαδή τη δημιουργία ακόμη ενός «πάρκου» ανάλογης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Πάντως, λίγο μετά την απόκτηση του ακινήτου, η ACSION επισήμαινε ότι έπεται η ολοκλήρωση γραφειοκρατικών διαδικασιών προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανάπλαση του συγκροτήματος, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί ο προσανατολισμός του νέου ιδιοκτήτη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας