Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Η απάντηση είναι ακόμα πιο εύκολη αν στη θέση του «νόμιμου» έχουμε την έξωση μιας μονογονεϊκής οικογένειας από την πρώτη της κατοικία για οφειλή κοινοχρήστων 881,42 ευρώ, και στη θέση του «ηθικού» τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό (22.5.2022) με τιμή 71.000 ευρώ, ο οποίος μάλιστα της γνωστοποιήθηκε κατόπιν εορτής.
Ο αγοραστής του σπιτιού εμφανίζεται αδιάλλακτος στην πρόταση για συμφωνία με την πρώην ιδιοκτήτρια Δήμητρα Καλδή, ώστε να παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα, να του επιστραφούν τα χρήματα (εκτός του παραπάνω χαμηλού ποσού) και να επιστρέψει εκείνη στο σπίτι της οδού Πολυλά 4 στα Πατήσια, όπου μένει είκοσι χρόνια με τα δύο παιδιά της. Αυτό του ζήτησαν μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών, που τον Ιανουάριο είχαν αποτρέψει προσωρινά, μαζί με πλήθος κόσμου, βάρβαρη απόπειρα έξωσης από την αστυνομία και τον δικαστικό επιμελητή με αίτημα να κηρυχτεί άκυρος ο πλειστηριασμός, ενώ χθες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Κηφισίας 272 στο Χαλάνδρι, όπου φέρεται να στεγάζεται η εταιρεία του, αφού, παρά τις πολλές προσπάθειες, δεν κατάφεραν να επικοινωνήσουν μαζί του και πλέον δίνουν ραντεβού για νέες κινητοποιήσεις μέχρι να αποκατασταθεί η αδικία.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν είχε κακή προαίρεση και πως πήρε το σπίτι για να το δωρίσει σε φοιτήτρια μετανάστρια, επιμένοντας ότι η πράξη του ήταν νόμιμη και αντιτείνοντας ότι η κ. Καλδή έχασε το σπίτι της σε νομικές ενέργειες, παρότι εκείνη τονίζει πως το έχασε για τυπικούς λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα για την αρνητική στάση του.
«Κι εγώ φοιτητής στο Πολυτεχνείο είμαι», του απάντησε ο γιος της Δήμητρας, επισημαίνοντας πως ο αγοραστής έχει τη δυνατότητα και να πάρει πίσω τα δεσμευμένα χρήματα συν τα δικαστικά έξοδα, χωρίς καμία ζημία, και να βρει ένα άλλο σπίτι, για να κάνει έτσι διπλό καλό. Οι αγωνιζόμενοι αλληλέγγυοι πρότειναν να αγοράσει οποιοδήποτε σπίτι θέλει, ακόμα και από πλειστηριασμό, αρκεί να είναι μια δεύτερη κατοικία, προκειμένου να μην ξεσπιτωθεί οποιαδήποτε άλλη οικογένεια.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με την «Εφ.Συν.» η κ. Δήμητρα καταγγέλλει τις εν κρυπτώ διαδικασίες για τη διεκδίκηση της οφειλής, που δεν έχει τελεσιδικήσει. «Δεν έχουν καταθέσει ούτε καν τις αποδείξεις των δαπανών, που είναι πίσω από κάθε ειδοποιητήριο. Ο διαχειριστής και τέσσερις άνθρωποι της πολυκατοικίας έκαναν ό,τι έκαναν εντελώς κρυφά και δεν πρόλαβα να αντικρούσω μέσα στην πανδημία. Δεν μας έδωσαν ούτε παράταση τριών μηνών και μας έκαναν έξωση».
«Είχαν σπάσει και την κλειδαριά. Ζούμε καταρρακωμένοι, με τον φόβο, με σκοπιές, ώστε να ειδοποιήσουμε το κίνημα για να αποτραπεί ξανά η έξωση. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι πολύ οδυνηρό. Μέσα στην πολυκατοικία μ’ έχουν διαπομπεύσει ότι χρωστάω 10.000, γιατί χρεώνουν σε εμένα τα έξοδα που έκαναν για τον πλειστηριασμό, και τους έχουν ξεσηκώσει εναντίον μου». «Από το 2003 μέχρι το 2017, επί 14 έτη, ήταν όλα πληρωμένα. Μετά χρέωναν υπέρογκα ποσά, δεν έκοβαν αποδείξεις για τίποτα. Ζητούσαμε παραστατικά, δεν μας έδωσαν ποτέ», προσθέτει ο Κωνσταντίνος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας