Αληθινοί όμηροι στο ΑΠΘ είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες. Ομηροι της χρόνιας υποχρηματοδότησης, οι συνέπειες της οποίας είναι να βρίσκουν οι φοιτητές το εργαστήριο του δευτέρου ορόφου γεμάτο μπάζα από την οροφή, πλημμυρισμένο το εργαστήριο του πρώτου ορόφου στην Οδοντιατρική, να μην έχουν θέρμανση και πρωινό οι οικότροφοι στις Εστίες. Για να μη θυμηθούμε την πτώση του φοιτητή της Νομικής στο κενό λόγω συνωστισμού ή τους φοιτητές του ΤΕΦΑΑ που κάνουν μάθημα σε λυόμενα... Ομηροι μιας «νομιμότητας», η οποία απαιτεί μόνον υποταγή και βουλωμένα στόματα μπροστά στα αληθινά προβλήματα. Και δεν μάθαμε ακόμη τα αποτελέσματα στις διαβόητες ηλεκτρονικές εκλογές, που κατά πληροφορίες έγιναν μόνο σε 7 τμήματα του Πανεπιστημίου, με άγνωστο αριθμό ψηφισάντων.
Το έφεραν οι διαδοχικές συμπτώσεις και στα προηγούμενα δύο εικοσιτετράωρα η προπαγάνδα τσακίστηκε πάνω στην πραγματικότητα. Οσοι βιάστηκαν προχθές, μόλις, να αφιερώσουν ώρες στην «ομηρία» -όπως βάφτισαν με ευκολία τη διαμαρτυρία τελειόφοιτων φοιτητών για την εφαρμογή... αρνητικής βαθμολογίας- καθηγήτριας της Ψυχολογίας βουβάθηκαν μπροστά στον ορυμαγδό των κρημνιζόμενων σοβάδων της Οδοντιατρικής και την κραυγή αγωνίας των οικότροφων στις Εστίες. Τα ΟΠΠΙ του κ. Θεοδωρικάκου πρέπει άμεσα να αντικατασταθούν με υδραυλικούς ή να μετατραπούν σε καθαριστές/στριες. Κάποιος πρέπει να σφουγγαρίζει τα πλημμυρισμένα πατώματα... (σημ.: ευτυχώς η πρυτανεία είναι σιδερόφρακτη και δεν κινδυνεύει).
Ο πρύτανης
«Επειδή ήταν Κυριακή και έτρεχε το νερό με πολλή πίεση και για πολλές ώρες, τα νερά έφτασαν μέχρι τον 1ο όροφο», είπε χθες Τετάρτη -τρεις μέρες αργότερα δηλαδή- ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου για το σοκαριστικό θέαμα στην Οδοντιατρική με την πεσμένη οροφή. Για τον πρύτανη πέσαν απλώς... οι γυψοσανίδες και ελέγχονται τα ηλεκτρολογικά σε μια κλινική.
Για τους φοιτητές πάντως είναι αλλιώς τα πράγματα αφού, σύμφωνα με τον Σύλλογό τους, «από τύχη δεν έπεσε το ταβάνι να μας πλακώσει τις ώρες των κλινικών. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος -αφού σταθήκαμε “τυχεροί” και δεν είχαμε τραυματίες- πολλές από τις κλινικές αναβλήθηκαν και άλλες ακυρώθηκαν. Ως αποτέλεσμα, πολλοί από τους συμφοιτητές μας στα κλινικά έτη χάνουν πολύτιμες ώρες κλινικών, που έτσι κι αλλιώς ήταν ελάχιστες, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση για αναπλήρωση αυτών των ωρών».
Με ανακοίνωσή του το «Δίκτυο ΑΠΘ» καταγγέλλει ότι οι κλινικές θα μείνουν κλειστές γι’ αυτήν την εβδομάδα και ότι «η Κεραμέως χέρι χέρι με τον πρύτανη των ΜΑΤ Παπαϊωάννου προτιμούν να δίνουν 30 εκατ. για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία και να στήνουν ηλεκτρονικές εκλογές-φιάσκο από το να ενισχύσουν ουσιαστικά τα ιδρύματά μας, τα οποία αντιμετωπίζουν παρά πολλά προβλήματα λόγω της παλαιότητας των κτιρίων». Και τονίζει πως «όσο η κυβέρνηση και η πρυτανεία θα θέτουν διλήμματα σχετικά με βιβλιοθήκες ή βαριοπούλες, οι φοιτητές/-τριες θα συνεχίζουμε τον διαρκή αγώνα για να σταματήσουμε τις εγκληματικές πολιτικές τους και για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο Πανεπιστήμιο, με υποδομές που δεν θα διαλύονται και δεν θα θέτουν σε κίνδυνο εμάς τους φοιτητές/-τριες».
Την ίδια στιγμή ο Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης (ΣΟΦΕΘ) έδινε συνέντευξη λέγοντας ότι βρίσκονται για μεγάλα διαστήματα χωρίς θέρμανση, δεν παίρνουν πρωινό που δικαιούνται, στη Δ’ Εστία για 200 φοιτητές υπάρχει μόνο ένα πλυντήριο ρούχων κ.ά. Αναφέρθηκαν ακόμη και σε έλλειψη ασφάλειας με αφορμή τελευταίο περιστατικό με την καταγγελία φοιτήτριας ότι αποπειράθηκαν να τη βιάσουν στα κοινόχρηστα μπάνια της Α’ φοιτητικής εστίας.
Ο πρόεδρος του συλλόγου, Ιωάννης Μικές, είπε ότι «η κατάσταση είναι τραγική, οι φοιτητές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ένα σωρό προβλήματα όπως είναι τα χαλασμένα κοινόχρηστα μπάνια, χαλασμένα ασανσέρ, υγρασία και μούχλα μέσα στα δωμάτια». Τόνισε ακόμη πως ο σύλλογός τους έχει αναδείξει πολλές φορές το ζήτημα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, με τις Εστίες να λειτουργούν με λίγο προσωπικό σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, προσωπικό καθαριότητας και με υποδομές που δεν είναι κατάλληλες για να φιλοξενήσουν έναν φοιτητή. Αυτή η πολιτική έχει παρθεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, είναι επιλογή τους να μη δίνουν φράγκο για τις ανάγκες μας». Ακολούθησε πορεία φοιτητών/τριών στο ΥΜΑΘ. Ευτυχώς, κανένας δεν τους κατήγγειλε ότι κράτησαν όμηρο τον υπουργό...
Αποσύρθηκε η «ομηρία»
Οσο για το περιστατικό στο Τμήμα Ψυχολογίας, η λέξη «ομηρία» αποσύρθηκε, άλλα λέει το ψήφισμα των διδασκόντων, άλλα οι φοιτητές με ανακοίνωσή τους, και ο πρύτανης με δηλώσεις του χθες στην ΕΡΤ εμφανίστηκε άλλη μια φορά υπέρμαχος του νόμου που προβλέπει πειθαρχικές διαδικασίες ή, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχει ξεκινήσει τη διαδικασία να επιληφθεί και να δούμε ακριβώς, να μας πει η καθηγήτρια, γενικά τα όργανα του τμήματος, ποιοι είναι και θα το προχωρήσουμε μέχρι τέλους».
Ο πρύτανης για άλλη μια φορά -δεν ρωτήθηκε καν βέβαια- δεν είπε τίποτα για την πρόσφατη αποδοκιμασία του από το πρυτανικό συμβούλιο σχετικά με το άρθρο 296 του νόμου Κεραμέως που καταργεί τα ΝΠΔΔ που διαχειρίζονται το Αγρόκτημα, τα δάση σε Περτούλι και Ταξιάρχη και τη Φοιτητική Λέσχη. Η περίπτωση είναι ενδεικτική για το πώς αντιμετωπίζεται ο... νόμος από τη διοίκηση και την κυβέρνηση. Οταν δεν τους αρέσει τον αλλάζουν και αν δεν μπορούν να τον εφαρμόσουν, τότε αναστέλλουν την ισχύ του (του δικού τους νόμου). Αυτό κι αν είναι κανονικότητα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας