Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Επερώτηση στη Βουλή για τις συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό Αγία Σοφία μία μέρα πριν από το συμβάν

Απαντήσεις για το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τους Ρομά που διαβιούν σε άθλιες συνθήκες στο γκέτο του οικισμού Αγίου Σοφία -τόπος κατοικίας του Κώστα Φραγκούλη που χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου- αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς από καθαρή σύμπτωση, μία ημέρα πριν από το γνωστό περιστατικό, είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Τις προηγούμενες δύο μέρες είχαμε διηγηθεί πώς οι Ρομά εγκαταστάθηκαν πριν από 22 χρόνια στην περιοχή (7.12.2022, «Οι “αόρατοι” φωταγώγησαν με τις φλόγες της οργής τον οικισμό στη χωματερή» και 8.12.2022, «Σπάνια χιονίζει (εκατομμύρια) στους Ρομά»). Οταν γράφαμε πως η προηγούμενη κυβέρνηση έδινε 5 εκατομμύρια, αλλά ο Δήμος Δέλτα δεν είχε σπεύσει να τα αξιοποιήσει –το αντίθετο-, δεν είχαμε υπόψη πως κοντά τέσσερα χρόνια αργότερα έχουν πλέον κατατεθεί με τη νέα διοίκηση του δήμου τα τεχνικά δελτία και το αίτημα για χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών.

Μία μέρα λοιπόν πριν ο Φραγκούλης δεχτεί τη σφαίρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Αμανατίδης κατέθετε ερώτηση στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα με θέμα την «αναγκαιότητα άμεσης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων εργασιών για την ανάπτυξη, βελτίωση, αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, αποχέτευσης ακαθάρτων, αποχέτευσης ομβρίων και οδοστρωσίας του οικισμού Αγία Σοφία του Δήμου Δέλτα του Ν. Θεσσαλονίκης».

Οπως σημειώνει ο κ. Αμανατίδης, «από το 2000 (267 κατοικίες) η πυκνότητα των καταλυμάτων και η μορφή τους έχουν μεταβληθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα περίπου 400 κατοικίες, ενώ πολλές οικογένειες διαβιούν σε παραπήγματα που δεν καλύπτουν τις ανάγκες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης». «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τα έργα υποδομών, δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες μελέτες»!

Τέσσερα χρόνια μετά, μαθαίνουμε ότι ο Δήμος Δέλτα «υπέβαλε την τεχνική έκθεση στις 21 Μαρτίου 2022 και τον προϋπολογισμό μελέτης 5.785.000 ευρώ» ενώ «η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας συνηγόρησε για το έργο, η αναγκαιότητα της άμεσης και επείγουσας εκτέλεσης του οποίου διαφαίνεται και στο έγγραφο της Γενικής Γραμματείας στις 8 Αυγούστου 2022, στο οποίο ζητά ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της Απόφασης Ενταξης του έργου στο ΠΔΕ».

Κι ενώ η ερώτηση που έθετε ο κ. Αμανατίδης στον υπουργό ήταν «σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της Απόφασης Ενταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να γίνει άμεσα η εκτέλεση του εν λόγω έργου;», μετά τα τελευταία δραματικά γεγονότα αποκτά τελείως διαφορετική αξία, ενώ διευρύνεται αναπόφευκτα και η θεματική της. Αναμένεται με διπλό ενδιαφέρον η απάντηση της κυβέρνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Επερώτηση στη Βουλή για τις συνθήκες διαβίωσης στον οικισμό Αγία Σοφία μία μέρα πριν από το συμβάν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας