«Το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο που οι πολίτες το περιμένουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και, όπως είναι γνωστό, έχει περάσει από χίλια κύματα… Η ενημέρωση όλων για ένα τέτοιο θέμα, λοιπόν, πρέπει να είναι αντικειμενική και πλήρης, χωρίς υπερβολές και ανακρίβειες. Ιδίως τώρα που το έργο μπαίνει στην τελική του ευθεία. Για αυτόν τον λόγο, προς απάντηση πρόσφατου δημοσιεύματός σας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Πρώτον: Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την παράδοση του έργου το 2023 κι αυτό ασφαλώς δεν έχει αλλάξει. Για να τα καταφέρουμε, όπως έχει πει ο Υπουργός κ. Καραμανλής, τρέχουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι συνεχείς προσφυγές. Με τις αρχαιολογικές εργασίες εντός χρονοδιαγραμμάτων, θα επιτύχουμε τον στόχο μας, αρκεί οι γνωστοί μονίμως αντιδρώντες και διαμαρτυρόμενοι να μην κλέψουν κι άλλο χρόνο με διάφορα νομικίστικα τερτίπια.
Δεύτερον: Οι αποζημιώσεις προς τον εργολάβο στις οποίες αναφέρεται η εφημερίδα σας –οι οποίες δεν είναι ακριβείς ως προς τα ποσά, αλλά σκοπός της απάντησής μας δεν είναι να χαθούν οι αναγνώστες στα νούμερα– οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε δύο αιτίες: Αφενός στις μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που άφησε να περάσουν 4,5 χρόνια χωρίς να κάνει πρακτικά απολύτως τίποτα ιδίως στο σταθμό Βενιζέλου, αλλά και στο σταθμό Αγία Σοφία – για την ακρίβεια, το μόνο που έκαναν ήταν να ξεκινήσουν τις αποσπάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων που τώρα καταγγέλλουν. Και αφετέρου, τώρα που το έργο επιτέλους προχωρά, οι εμμονικές και εκδικητικές προσφυγές, όπως όλοι γνωρίζουν, προκαλούν νέες καθυστερήσεις. Κι αν συνεχιστούν οι προσφυγές, υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστούν οι καθυστερήσεις και να αυξηθούν οι αποζημιώσεις… Απλό είναι. Είναι υποκριτικό κάποιος να υποστηρίζει τις προσφυγές και ταυτοχρόνως να κατηγορεί την κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις που προκαλούν!
Τρίτον: Η προηγούμενη κυβέρνηση κατέβαλε για αποζημιώσεις στον εργολάβο 222 εκατομμύρια ευρώ! Ουδείς το ξεχνάει αυτό. Οπως ουδείς ξεχνάει ότι, ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η τότε Διοίκηση της Αττικό Μετρό αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη δρομολογημένη λύση στον σταθμό Βενιζέλου και όσοι διαφωνούσαν δεν αντέδρασαν νομικά αλλά τους άφησαν κάθε περιθώριο να επιχειρήσουν να εφαρμόσουν την πρόταση που ήθελαν, επί 4,5 χρόνια δεν προχώρησαν ούτε βήμα. Δεν μπόρεσαν να κάνουν ούτε μελέτη, αλλά την παρήγγειλαν 2 μήνες πριν τις εκλογές! Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπόσχονταν δήθεν λειτουργία του μετρό ενώ δεν είχαν ούτε φορέα λειτουργίας, ούτε επαρκή πρόοδο των εργασιών, ούτε εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτε δοκιμαστικά δρομολόγια, ούτε καν ράγες! Υπενθυμίζεται ότι παραλάβαμε σύστημα ραγών μόλις στο 40% του βασικού έργου και 0% στην επέκταση προς Καλαμαριά – σήμερα έχουμε φτάσει στο 92% και 75% αντίστοιχα. Το μόνο που έκαναν με επιτυχία ήταν «εγκαίνια» με μουσαμάδες…
Σεβόμαστε κάθε άποψη και τα δικαιώματα όλων. Ομως, η αλήθεια είναι ότι επί χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από οργανωμένες μειοψηφίες που δεν θέλουν τίποτα να πάει μπροστά... Αλλά σήμερα, η πλειονότητα των πολιτών, Δήμος, Περιφέρεια, επαγγελματικοί και επιστημονικοί φορείς, είναι όλοι ενωμένοι. Υποστηρίζουν το σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει πάρει πράσινο φως τόσο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όσο και από το ΣτΕ: και μετρό και Αρχαία, με τη λύση που εφαρμόζει η Αττικό Μετρό».
Πανηγυρική επιβεβαίωση
Του Απόστολου Λυκεσά
Τέτοια πανηγυρική επιβεβαίωση του σαββατιάτικου πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ δεν την περιμέναμε. Η καταβολή αποζημιώσεων στον ανάδοχο, η παντελής ανυπαρξία έργου δυόμισι χρόνια τώρα και η καθυστέρηση παράδοσης του έργου για τέσσερα ακόμη χρόνια επιβεβαιώνονται από την απάντηση του υπουργείου Μεταφορών.
Ούτε χρονοδιάγραμμα παραθέτει, ούτε διαβεβαίωση ότι το έργο θα παραδοθεί το 2023, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, ούτε τις αποζημιώσεις στον εργολάβο για 13 εργοτάξια που αργούν αρνείται. Τι κάνει μόνο; Αποδίδει τα τραγικά της σφάλματα στους… πολίτες που διαφωνούν με την απόσπαση των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου και στην προηγούμενη κυβέρνηση! Ακόμη κι αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα περίμενε κανείς μια κουβέντα από το αρμόδιο υπουργείο για το τι έκαναν αυτοί και η Αττικό Μετρό (Α.Μ.) από τον Σεπτέμβρη του 2019 έως σήμερα. Αλλά το μόνο που έκαναν, όπως προκύπτει από την απάντηση, είναι ότι… έστρωσαν πέντε χιλιόμετρα ράγες! Δεν χρειάζεται να διαθέτει κάποιος τεχνικές γνώσεις για να διασκεδάσει με το αποτέλεσμα που ανακοινώνεται ως θρίαμβος!
Εκτός από τις αποζημιώσεις που τρέχουν -και θα εξακολουθούν να τρέχουν- για την απραξία στους 13 σταθμούς του μετρό, υπάρχει το τεράστιο ζήτημα της ολοκλήρωσης του έργου. Το υπουργείο αρκείται να μας υπενθυμίζει ότι «στόχος» της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση το 2023. Δεν είναι μόνο στόχος βέβαια, είναι και δέσμευση του πρωθυπουργού, αφήστε που είπαν ότι αλλάζουν σχεδιασμό προκειμένου το έργο να τελειώσει νωρίτερα. Δεν απαντά όμως το υπουργείο σε πολύ απτά θέματα που αποδεικνύουν ότι ο «στόχος» είναι άπιαστο όνειρο. Εφόσον α) ολόκληρο το 2022 (πιθανόν και περισσότερο) θα αναλωθεί στην προγραμματισμένη και εκτελούμενη απόσπαση των αρχαιοτήτων από τη Βενιζέλου και την ανασκαφή που θα ακολουθήσει (σε βάθος τριών μέτρων και έκταση 1,2 στρέμματος), και β) πέραν πάσης αμφιβολίας, όπως ήδη γράψαμε, ο ανάδοχος θέλει δύο χρόνια για να κατασκευάσει τον σταθμό, φτάνουμε ή δεν φτάνουμε στο 2025; Με το συμπάθιο, αλλά μάλλον εμφανιζόμαστε αισιόδοξοι…
Μιλά απαξιωτικά το υπουργείο για «οργανωμένες μειοψηφίες» πολιτών, αλλά δεν γνωρίζει διόλου τους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Αν τους γνώριζε, δεν θα μιλούσε έτσι για το ανομοιογενές κοινωνικά και πολιτικά σώμα όσων διαφωνούν με την κυβερνητική επιλογή. Αλήθεια όμως, δεν γνώριζε η κυβέρνηση εξαρχής ότι θα είχε να αντιμετωπίσει αντιδράσεις; Δεν τις υπολόγισε όταν ανακοινώθηκαν, δεν τις μέτρησε καθόλου ή επιδίωξε τις καθυστερήσεις; Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι οι προσφυγές στο ΣτΕ καθυστέρησαν έναν χρόνο το έργο, τι έχει να πει για τα υπόλοιπα πέντε που προκύπτουν; Ποια ήταν η μελέτη ή η εισήγηση στις οποίες βασίστηκε ο πρωθυπουργός όταν ανακοίνωσε την απόσπαση των αρχαίων από τη Βενιζέλου; Και επειδή εσχάτως εκτοξεύτηκαν προς τους πολίτες και απειλές για αγωγές, το υπουργείο να μας απαντήσει: θεωρεί ότι ανάλογη ευθύνη έχει η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για τις καθυστερήσεις στον σταθμό Παπάφη; Θα στραφεί και κατά υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τις καθυστερήσεις στο έργο από το 2006;
Για όσα έγιναν τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε αρμόδιοι να απαντήσουμε εμείς. Αλλά δεν είμαστε δα και οι μόνοι που θυμούνται. Δεν χρειάζεται να αποστείλουμε στο υπουργείο τα ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.». Μπορεί να αναζητήσει και να βρει εύκολα και στο υπουργείο Υποδομών και στο Πολιτισμού τις δεκάδες πράξεις, μελέτες, αποφάσεις και πληρωμές που αφορούν το έργο της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου. Υπήρχε δε και χρονοδιάγραμμα που όριζε σαφώς ότι το έργο θα είχε τελειώσει το 2020 -εκτός από τον σταθμό Βενιζέλου-, μετά θα πλήρωνε ρήτρες ο… ανάδοχος! Τα 222 εκατομμύρια που πληρώθηκαν -ο ανάδοχος ζητούσε πλέον του 1 δισ.- ήταν το κόστος της αβελτηρίας των προηγούμενων κυβερνήσεων -διότι υπήρχε ζωή και πριν από τον ΣΥΡΙΖΑ- για να ξεσκαλώσει το έργο, που είχε μείνει -επί των ημερών της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ- χωρίς ανάδοχο! Το υπουργείο προσπαθεί να καλύψει το βουνό αναληθειών -από το 2012- πάνω στο οποίο κάθεται και το πασπαλίζει αγωνιωδώς με τρίμματα αλήθειας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας