Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.0°
2 BF
70%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.6°
2 BF
83%
Πάτρα
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
19.0° 18.2°
3 BF
77%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
2 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.2°
2 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.8° 17.8°
1 BF
80%
Ηράκλειο
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.8°
5 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.9°
1 BF
62%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
77%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
20.1° 18.8°
1 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
83%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
2 BF
63%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
2 BF
68%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
2 BF
80%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στις 26 και 27 Ιουνίου στο Ηράκλειο θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, αμφισβητώντας το κλασικό πρότυπο του Κρητικού | ΕUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το Gay Pride πιάνει Κρήτη

Το πρώτο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας στην Κρήτη πρόκειται να διεξαχθεί το προσεχές καλοκαίρι. Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στο πάρκο Γεωργιάδη, στις 26 και 27 Ιουνίου. Το αίτημα της LGBTQI Κοινότητας της Κρήτης (λεσβίες, gay, αμφιφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ, queer και διαφυλικοί) έγινε δεκτό από τον Δήμο Ηρακλείου και μετά από συνάντηση με την αντιδήμαρχο υπεύθυνη για θέματα πολιτισμού, Αριστέα Πλεύρη, ορίστηκαν οι ημερομηνίες παραχώρησης του πάρκου.

Η εκδήλωση, που θα έχει τον τίτλο «Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου Σώματος και Σεξουαλικότητας», αποτελεί σημαντικό βήμα για την Κρήτη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία ασκείται κριτική στα ρατσιστικά φαινόμενα που τρέφονται από το κυρίαρχο πρότυπο του «λεβέντη» το οποίο επιτάσσει η κρητική κουλτούρα.

Σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Κοινότητας μιλούν ανοιχτά για τα πρότυπα στην κρητική κοινωνία. Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως στην Κρήτη «το να είσαι άντρας σημαίνει (πολλές φορές) να ντύνεσαι στα μαύρα, να είσαι σκληρός, επιθετικός, επιβλητικός, να κρατάς όπλο, να κάνεις ό,τι θες, καθώς η αρρενωπότητά σου επισκιάζει καθετί το διαφορετικό που εκπίπτει από αυτή την κανονικότητα. Οι εκδοχές του διαφορετικού είναι πολλές. Μπορεί να είσαι γυναίκα ή ένα θηλυπρεπές αγόρι, μια λεσβία, ένας ή μια μετανάστρια, ένα τρανς άτομο».

Τα μέλη της Κοινότητας στην Κρήτη παίρνουν θέση και για την υπόθεση του 20χρονου φοιτητή από το Ρέθυμνο ασκώντας κριτική για τον υποκριτικό τρόπο χειρισμού του θέματος από τα ΜΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βασανίστηκε και οδηγήθηκε στον θάνατο, όχι γιατί ήταν ένα “ευαίσθητο” παιδί, όπως επαναλαμβάνουν τα ΜΜΕ, αλλά γιατί δεν εκπλήρωνε το πρότυπο του μάτσο στρέιτ, το πρότυπο του λεβέντη που επιτάσσει η κρητική κουλτούρα. Εγινε θύμα τραμπουκισμού καθώς απέκλινε από το πλέγμα των κοινωνικών κατασκευών και προτύπων που συγκροτούν την ηγεμονική αρρενωπότητα στα πλαίσια της πατριαρχίας».

Τα φεστιβάλ υπερηφάνειας διεξάγονται σε εκατοντάδες πόλεις του κόσμου συμβολικά στα τέλη Ιουνίου, σε ανάμνηση των μεγάλων κινητοποιήσεων στη Νέα Υόρκη που ακολούθησαν την ένοπλη επιδρομή της αστυνομίας εις βάρος ομοφυλόφιλων στο μπαρ Stonewall Inn, στις 28 Ιουνίου του 1969. Οι διαδηλώσεις εκείνες έλαβαν τη μορφή ευρύτερων ταραχών που για αρκετές μέρες παρέλυσαν την πόλη, αποτελώντας παγκόσμιο ορόσημο υπεράσπισης της σεξουαλικής διαφορετικότητας.

«Διεκδικούμε ισότιμη συνύπαρξη, κάνουμε τις πόλεις, τα χωριά και τα νησιά πολύχρωμα» αναφέρουν τα μέλη της LGBTQI Κοινότητας της Κρήτης, καλώντας όλους και όλες να στηρίξουν την πρώτη διοργάνωση στο νησί, προσθέτοντας το δικό τους χρώμα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Gay Pride πιάνει Κρήτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας