Εθνικούς, αναπτυξιακούς αλλά και οικονομικούς λόγους επικαλέστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για να διατυπώσει το «όχι» στην ιδιωτικοποίηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων, που είχε επιλέξει η προηγούμενη κυβέρνηση μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.
«Χαρίζουν τον τομέα του τουρισμού, τη “βαριά” βιομηχανία της χώρας σε γερμανικά συμφέροντα και παραδίδουν σημαντικά έσοδα από την αξιοποίηση του ελληνικού εναέριο χώρου», τόνισε ο Βασίλης Αλεβιζόπουλος στη χθεσινή διαδικτυακή συνέντευξη, προανήγγειλε την υπέρογκη αύξηση των αεροπορικών εισιτηρίων και ανέδειξε τους βασικούς λόγους για τους οποίους ζητά την ακύρωση της διαδικασίας.
Ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ επιβεβαίωσε τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για αύξηση του ειδικού αεροπορικού τέλους, που σήμερα ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά επιβάτη και με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης προβλέπεται να αυξηθεί στα 26,5 ευρώ, ενώ μετά την τετραετία να εκτοξευθεί στα 32 ευρώ.
Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΟΣΥΠΑ, αμφισβήτησε την «καλή προσφορά» που έδωσε η ανάδοχος κοινοπραξία της γερμανικής Fraport και η Slentel του ομίλου Κοπελούζου, η οποία περιλαμβάνει κατ’ αποκοπήν τίμημα 1,23 δισ. ευρώ, συνολικές επενδύσεις 330 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ κατά την 40χρονη περίοδο παραχώρησης. Συγκεκριμένα:
■ Αποκάλυψε ότι τα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το σύνολο των 39 περιφερειακών αεροδρομίων ανέρχονται σε 450 εκατ. ευρώ. Στη συντριπτική τους πλειονότητα προέρχονται από 8 οκτώ μεγαλύτερα αεροδρόμια, ενώ τα 25 είναι ελλειμματικά, διατηρούνται για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους, επομένως υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν μετά το 2024. Μόνο από τις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης οι εισπράξεις είναι διπλάσιες του προσφερόμενου ετήσιου ενοικίου! Είναι η έτοιμη «προίκα» που πηγαίνει στους ιδιώτες.
■ Ανέδειξε κρυφές πηγές εσόδων, που σήμερα για εθνικούς λόγους παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και είναι βέβαιο ότι θα εκτοξευθούν από τον επιχειρηματικό όμιλο. Για παράδειγμα, τα τέλη στάθμευσης αεροσκαφών είναι φθηνά και οι ετήσιες εισπράξεις από τα 39 περιφερειακά αεροδρόμια είναι μόλις 5,2 εκατ. ευρώ. Δεν εισπράττεται στην ουσία τέλος προσέγγισης, αφού τα ετήσια έσοδα είναι 16 εκατ. ευρώ, όταν το «Ελ. Βενιζέλος» φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ.
■ Προέβλεψε ότι οι ιδιώτες θα διεκδικήσουν και κρατικές επιδοτήσεις, αφού η επιλογή των 14 αεροδρομίων έγινε με «πονηρά» κριτήρια. Για παράδειγμα προβλέπεται η ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων στην Καβάλα, όπου σημειωτέον λειτουργεί σημαντικής εμβέλειας στρατιωτικό αεροδρόμιο, με ετήσια έσοδα μόλις 300.000 ευρώ τον χρόνο και όχι η Αλεξανδρούπολη, που αποδίδει σήμερα 3 εκατ. ευρώ.
Περίπτωση «Ηράκλειο»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην περίπτωση του Ηρακλείου, με ετήσια έσοδα 50-55 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν «προίκα» στους αναδόχους των νέων εγκαταστάσεων στο Καστέλι και υπενθύμισε ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει το 1995 με τα έσοδα του αεροδρομίου στο Ελληνικό για τη χρηματοδότηση των έργων στο «Ελ. Βενιζέλος».
«Η ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων είναι εθνική υπόθεση», τόνισε ο Β. Αλεβιζόπουλος και υποστήριξε ότι τα έσοδα του Δημοσίου είναι αρκετά για να γίνουν επενδύσεις στις εγκαταστάσεις που θα φέρουν αναβάθμιση στον ελληνικό εναέριο χώρο και αύξηση τελών εναέριας εξυπηρέτησης, ενώ θα εξασφαλίσουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες.
Περιφερειακά αεροδρόμια
Με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον οι ιδιωτικοποιήσεις
«Μοντέλο αξιοποίησης με κοινωνικό πρόσημο» υπόσχεται ότι θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων που δεν έχουν ολοκληρωθεί, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα περιφερειακά αεροδρόμια.
Σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» με αφορμή τα στοιχεία της ΟΣΥΠΑ, κυβερνητική πηγή παραδέχτηκε ότι είναι υποθέσεις που «καίνε», αλλά ζήτησαν μικρή πίστωση χρόνου για να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για κάθε διαγωνισμό και να καθοριστούν τα επόμενα βήματα με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Δημοσίου. Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία «Ταμείου πλούτου» στο οποίο θα συγκεντρώνονται έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις που θα κριθεί ότι μπορούν να προχωρήσουν.
Ο τομέας των ιδιωτικοποιήσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Νάντιας Βαλαβάνη, αλλά ο Γ. Βαρουφάκης στην εκπομπή «Στον ενικό» είπε ότι το τίμημα για τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι πολύ ικανοποιητικό, όμως πρόσθεσε ότι θα γίνει επανεξέταση ορισμένων περιπτώσεων, όπως αυτών που βρίσκονται σε παραμεθόριες ή άλλες εθνικής σημασίας περιοχές, ενώ θα αναζητηθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την τοπική παραγωγική ανάπτυξη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας