Αθώοι... με συμβολισμό οι τρεις συνδικαλιστές στη «δίκη Φούχτελ». «Αντιδρούσαμε στις απολύσεις, την εξαθλίωση και τη γερμανική ρητορική ενάντια στους Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους», υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον Γερμανό πρόξενο, το 2012, κατά την επίσκεψη Φούχτελ στη Θεσσαλονίκη.
Ο δάσκαλος Θανάσης Αγαπητός και οι δημοτικοί υπάλληλοι Σαράντης Αρβανίτης και Θωμάς Κυρατζόπουλος είχαν αθωωθεί και πρωτόδικα. Ομως, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση σε εκείνη την απαλλακτική απόφαση, με αποτέλεσμα να ξαναδικαστούν χθες.
Απολογούμενοι τότε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί όσα τους αποδίδονται. Για ακόμη μια φορά χθες τόνισαν στο δικαστήριο ότι η παρουσία τους στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, είχε τον χαρακτήρα της διαμαρτυρίας ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας που πλήττει τους υπαλλήλους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και για τις προηγούμενες δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ, σχετικά με τη «χαμηλή» αποδοτικότητα των Ελλήνων δημοτικών υπαλλήλων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους Γερμανούς.
Ο αστυνομικός διευθυντής, που ήταν επικεφαλής των μέτρων τάξης εκείνη τη μέρα, κατέθεσε ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια «ειρηνική διαδήλωση, από τις πιο ήσυχες που έχω δει στη διάρκεια της θητείας μου», σημειώνοντας ότι ο ίδιος οδήγησε τον Γερμανό πρόξενο στον χώρο της ΔΕΘ χωρίς να τον αγγίξει κανείς από τους διαδηλωτές.
Σαθρή έφεση
Πέραν τούτου, η έφεση που είχε ασκήσει η Εισαγγελία κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης ήταν μάλλον σαθρή, διότι στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελούσε αντιγραφή της αστυνομικής ανακοίνωσης. Χαρακτηριστική ήταν η σχετική δήλωση των συνηγόρων υπεράσπισης στο δικαστήριο: «Εχουμε δει την αστυνομία να υπαγορεύει κατηγορητήρια, αλλά και εφέσεις;».
Εν πάση περιπτώσει, η νέα αθώωση των τριών συνδικαλιστών ήρθε ομοφώνως από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο και μάλιστα κατόπιν απαλλακτικής πρότασης του εισαγγελέα της έδρας. Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το συγκεντρωμένο πλήθος, κυρίως αλληλέγγυους που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του δικαστηρίου και χειροκρότησαν όταν η πρόεδρος ανακοίνωσε την ετυμηγορία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας