Με πρόσφατες τις μνήμες από το ναυτικό δυστύχημα στην Αδριατική με το «Norman Atlantic», που στοίχισε τη ζωή σε αρκετούς ανθρώπους (ακόμα δεν γνωρίζουμε σε πόσους ακριβώς...), δύο ατυχήματα που συνέβησαν με επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούσαν το ίδιο δρομολόγιο με το μοιραίο «Norman Atlantic», την Παρασκευή και το Σάββατο, έφεραν και πάλι στην επικαιρότητα το πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την εφαρμογή του «απαγορευτικού απόπλου».
Και τα δύο ατυχήματα, το ένα στην Πάτρα και το άλλο από Πάτρα προς Ηγουμενίτσα, συνέβησαν λόγω των πολύ δυνατών ανέμων -ίσως και πάνω από 10 Μποφόρ- που έπνεαν εκείνες τις ώρες. Και όμως, τα πλοία ταξίδευαν κανονικά.
Μην ξεχνάμε ότι στις 28 Δεκεμβρίου 2014, όταν ξέσπασε η φωτιά στο «Norman Atlantic», στην Αδριατική έπνεαν άνεμοι εντάσεως τουλάχιστον 10 Μποφόρ, με αποτέλεσμα η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών να καθυστερήσει, αλλά και να εξελιχθεί σε θρίλερ.
Από θαύμα απετράπη σοβαρό ναυτικό ατύχημα το Σάββατο, όταν το επιβατηγό-οχηματαγωγό «SUPERFAST II», εκτελώντας προγραμματισμένο δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Μπάρι (Ιταλία), βρέθηκε να ταξιδεύει με 28 επιβάτες, 35 φορτηγά, 3 ΙΧ και ένα μίνι-μπας εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής. Αποτέλεσμα, στα γκαράζ του πλοίου να μετακινούνται τα φορτηγά, χτυπώντας τα τοιχώματά του, και μάλιστα ένα από αυτά -μαζί με το επικαθήμενο- να ανατραπεί. Οταν έπειτα από μεγάλη δυσκολία κατάφερε να φtάσει στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι πολλά φορτηγά είχαν μετακινηθεί, με αποτέλεσμα να πάθουν υλικές ζημιές, ευτυχώς όμως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.
Την προηγούμενη ακριβώς μέρα, το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Cruise Europa» (είχε πρωτοστατήσει στη διάσωση των επιβατών του «Norman Atlantic»), προερχόμενο από Ιταλία, κατά τη διαδικασία πρόσδεσης προσέκρουσε στον κυματοθραύστη του νότιου λιμανιού της Πάτρας, λόγω των δυνατών ανέμων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικρού ρήγματος πάνω από την ίσαλο γραμμή.
Μετά και από τα δύο αυτά νέα περιστατικά, τα ερωτήματα επιστρέφουν: Πώς είναι δυνατόν ένα πλοίο να αποπλέει με τόσο άσχημες καιρικές συνθήκες; Ολα δείχνουν ότι επιβάλλεται η τροποποίηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2002/59/ΕΚ (αφορά τους διεθνείς πλόες) έτσι, ώστε να περάσει στον απόλυτο έλεγχο της δημόσιας λιμενικής αρχής η απαγόρευση ή όχι του απόπλου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, απόφαση την οποία τώρα παίρνει ο πλοίαρχος.
Πότε και σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το απαγορευτικό στις ελληνικές θάλασσες, το οποίο καθιερώθηκε το 1966, μετά το ναυάγιο του «Ηράκλειον» στη Φαλκονέρα; Γιατί, ενώ βγαίνει απαγορευτικό από τα λιμεναρχεία, αυτό κάποιες φορές γίνεται «λάστιχο» και προσαρμόζεται κατά περίπτωση, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της ναυτιλίας; Και αν πράγματι ισχύει το απαγορευτικό, τότε γιατί πολύ συχνά βλέπουμε πλοιάρχους-«κασκαντέρ», εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής, να προσπαθούν να δέσουν τα πλοία σε λιμάνια; Ισχύει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι πλοιοκτήτριες εταιρείες πιέζουν τους πλοιάρχους να αναχωρήσουν με δική τους ευθύνη;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας