Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ekpaideytikoi-kinitopoiiseis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Δυναμικές αντιστάσεις των εκπαιδευτικών και ηχηρά δικαστικά χαστουκιά - Θα υπάρξει αναδίπλωση ή κλιμάκωση από το υπουργείο;

Πονοκέφαλος η «κληρονομιά» Πιερρακάκη

Πειθαρχικές διώξεις, καθαιρέσεις και απολύσεις κληροδοτεί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. ● Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές, καθώς εκτός από νέες νομικές προσφυγές αναμένεται δυνάμωμα των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών.

Είναι γνωστό ότι η κληρονομιά που άφησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι μια εξελισσόμενη βιομηχανία απειλών, πιέσεων, πειθαρχικών, καθαιρέσεων εκπαιδευτικών.

Πάνω από 1.000 κλήσεις για πειθαρχικά παραδόθηκαν το τελευταίο διάστημα σε εκπαιδευτικούς, κλήσεις που έρχονται να προστεθούν σε εκατοντάδες άλλες που έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα την τελευταία περίοδο. Αποτελεί καθημερινότητα η είδηση ότι κάποιος εκπαιδευτικός διώκεται «για άποψη που εξέφρασε», «για ένα πανό», «για μια εκδήλωση που συμμετείχε» και φυσικά για τη συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις, στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Νεοδιόριστες και νεοδιόριστοι, εκπαιδευτικοί 25-35 ετών, ο ανθός της εκπαίδευσης, είναι οι εκατοντάδες που παίρνουν καθημερινά πειθαρχικά. Ακόμα και με ένστολους που έρχονται να τους τα παραδώσουν μέσα στις τάξεις τους, όπως κατήγγειλε η Κατερίνα Ιωαννίδου, δασκάλα από τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Χαλκιδικής. Είναι φανερό ότι έχει ανοιχτεί μία από τις πιο μελανές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης καθώς καταπατάται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν σε κατοχυρωμένες συλλογικές μορφές αγώνα. Πειθαρχικές διώξεις, καθαιρέσεις και απολύσεις εκπαιδευτικών είναι το κληροδότημα του Κυριάκου Πιερρακάκη στη νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο η πολιτική αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου η κυβέρνηση συγκρούεται όχι μόνο με τους εκπαιδευτικούς αλλά και με τη Δικαιοσύνη. Μια πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων να αναστείλει τις καθαιρέσεις διευθυντών και υποδιευθυντών σχολικών μονάδων στην Κέρκυρα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δικαστικών εξελίξεων που αμφισβητούν ευθέως τις επιλογές του υπουργείου Παιδείας. Η δικαστική εξουσία φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στις ακραίες πειθαρχικές κυρώσεις που εφαρμόζει το ΥΠΑΙΘΑ κατά των εκπαιδευτικών που συμμετέχουν σε απεργία-αποχή από την αξιολόγηση, την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δείχνει να αγνοεί τις αποφάσεις αυτές.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων εξέδωσε προσωρινή διαταγή που αναστέλλει τις διαπιστωτικές πράξεις καθαίρεσης τεσσάρων εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα, οι οποίοι είχαν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή. Πρόκειται για δύο διευθυντές σχολείων και δύο υποδιευθύντριες, που απομακρύνθηκαν από τη θέση τους με απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας στις 3 Φεβρουαρίου 2025, έπειτα από εντολές της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων και του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, η καθαίρεση ήταν αυθαίρετη, παράνομη και αντισυνταγματική, καθώς στηρίχτηκε αποκλειστικά στη συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε νόμιμη συνδικαλιστική κινητοποίηση.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου επαναφέρει προσωρινά τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, προσφέροντας μια πρώτη δικαίωση στον κλάδο. Παράλληλα, δημιουργεί νομικό προηγούμενο για νέες προσφυγές και ενδεχόμενες κυρώσεις κατά όσων εμπλέκονται στη διαδικασία καθαιρέσεων.

Δικαίωση στα Χανιά και στη Δυτική Αττική

Η υπόθεση της Κέρκυρας δεν είναι η μόνη στην οποία η Δικαιοσύνη στέκεται απέναντι στις κυβερνητικές πρακτικές. Το Διοικητικό Εφετείο Χανίων έκρινε παράνομη την ανάκληση της μονιμοποίησης 16 εκπαιδευτικών, οι οποίοι είχαν προσφύγει κατά της σχετικής απόφασης. Αντίστοιχη απόφαση είχε προηγηθεί και για άλλους δύο εκπαιδευτικούς της ίδιας περιοχής. Η ΕΛΜΕ Χανίων, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «ηχηρό χαστούκι» προς την κυβέρνηση, απαιτώντας την άμεση συμμόρφωση του υπουργείου και της διοίκησης. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών, οι αποφάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι το νομικό πλαίσιο που επιβλήθηκε για την αξιολόγηση χρησιμοποιείται καταχρηστικά για τον εκφοβισμό των εκπαιδευτικών και την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων. Αντίστοιχη δικαίωση ήρθε και από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το οποίο στις 15 Οκτωβρίου 2024 έκρινε άκυρη την απόφαση ακύρωσης μονιμοποιήσεων εκπαιδευτικών στη Δυτική Αττική. Η απόφαση αυτή προστίθεται σε μια σειρά δικαστικών νικών για τους εκπαιδευτικούς, που αποδεικνύουν ότι η νομική βάση των κυβερνητικών επιλογών είναι εξαιρετικά επισφαλής.

Αδιαλλαξία από το υπουργείο

Παρά τη σαφή τοποθέτηση της Δικαιοσύνης, το υπουργείο Παιδείας δεν φαίνεται διατεθειμένο να αναθεωρήσει την τακτική του. Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, μιλώντας στη Βουλή, επανέλαβε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί», απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Αμπατιέλου, σχετικά με την υπόθεση της εκπαιδευτικού Χρύσας Χοτζόγλου, η οποία τέθηκε σε δυνητική αργία για συνδικαλιστική δράση, παρά την ομόφωνη αθώωσή της από το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αττικής.

Η στάση αυτή δείχνει μια πλήρη απόρριψη των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς, γεγονός που δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την τήρηση της έννομης τάξης. Ενώ η κυβέρνηση απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς συμμόρφωση με την πολιτική της, την ίδια στιγμή φαίνεται να αγνοεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης όταν αυτές δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς της.

Πολιτικές προεκτάσεις

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των δικαστηρίων ή αν θα επιχειρήσει να τις αγνοήσει, ρισκάροντας να οξύνει περαιτέρω το κλίμα αντιπαράθεσης στην εκπαίδευση. Οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα είναι καθοριστικές, καθώς εκτός από νέες νομικές προσφυγές αναμένεται δυνάμωμα των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών.

Αν το υπουργείο Παιδείας συνεχίσει να ακολουθεί τη γραμμή της σύγκρουσης, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπο με ένα διογκούμενο κύμα αντιδράσεων τόσο από τον εκπαιδευτικό κλάδο όσο και από τη Δικαιοσύνη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ζήτημα της αξιολόγησης και των διώξεων των εκπαιδευτικών θα παραμείνει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, επηρεάζοντας τη δημόσια εκπαίδευση και το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πονοκέφαλος η «κληρονομιά» Πιερρακάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας