Μια πολύ σημαντική συνέντευξη Τύπου δόθηκε χθες στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ με πρωτοβουλία 27 Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ. Ο σκοπός της συνέντευξης ήταν η ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις πρωτοφανείς πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας. Το έγκλημά τους είναι ότι αντιστέκονται στην αξιολόγηση που θέλει να κατηγοριοποιήσει τα σχολεία, να τα χωρίσει σε καλά και κακά, τα παιδιά σε άξια και ανάξια, τους γονείς τους σε κατάλληλους κι ακατάλληλους.
Η συνέντευξη Τύπου, στην οποία μίλησαν διωκόμενοι εκπαιδευτικοί καθώς και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων, ανέδειξε την πίεση που δέχονται οι καθηγητές, δάσκαλοι και νηπιαγωγοί από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της εκπαίδευσης, που επιδιώκουν την απονομιμοποίηση της απεργίας και την καταστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους.
Για μια ζωγραφιά
Η συνέντευξη Τύπου αυτή ήρθε σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων, όπου χιλιάδες εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν πειθαρχικές διώξεις λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία, ενώ αρκετοί διευθυντές και προϊστάμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με καθαιρέσεις. Ειδική αναφορά έγινε στην πρόσφατη περίπτωση της Χρύσας Χοτζόγλου, της οποίας η συνδικαλιστική δράση είχε αποτέλεσμα την επιβολή δυνητικής αργίας, παρά την ομόφωνη απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου υπέρ της μη ποινής.
Οπως είπε η διωκόμενη δασκάλα Μυρσίνη Καΐλα, στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί διώκονται γιατί απεργούν, διώκονται γιατί έχουν συνδικαλιστική δράση, διώκονται ακόμη και για μια ζωγραφιά των μαθητών τους για την Παλαιστίνη. Στην ομιλία του ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κυκλάδων, επισήμανε ότι για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση πάνω από 1.500 εκπαιδευτικοί διώκονται γιατί απήργησαν, άλλοι «ξηλώθηκαν» από τη θέση διευθυντή ή υποδιευθυντή, ενώ μία καθηγήτρια (Χρύσα Χοτζόγλου) και ένας αναπληρωτής καθηγητής, μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά (Δημήτρης Χαρτζουλάκης) τέθηκαν σε αργία με άμεσο κίνδυνο απόλυσης επειδή τήρησαν την απόφαση των συνδικαλιστικών οργάνων (ΟΛΜΕ - ΕΛΜΕ) για Απεργία - Αποχή κατά τη διαδικασία επιβολής του αντιδραστικού μέτρου της Ατομικής Αξιολόγησης σε νεοδιόριστη συνάδελφο του σχολείου τους.
Συγκίνηση προκάλεσαν τα λόγια της δασκάλας Ελευθερίας Παλαιστίδου, η οποία κλήθηκε σε γραπτή απολογία με την απειλή του πειθαρχικού για εικαστική εργασία μαθητών που είχε θέμα την Παλαιστίνη. Συγκεκριμένα, το «παράπτωμα» της δασκάλας ήταν ότι ανήρτησε στον χώρο του σχολείου εικαστική δημιουργία των μαθητών και μαθητριών της για την ειρήνη, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται και το αίτημα για ελευθερία στην Παλαιστίνη.
«Θα αντισταθούμε»
Οπως είπε η δασκάλα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης υπέπεσε στο παράπτωμα της «παράβασης υπαλληλικού καθήκοντος», γιατί έπραξε αυτό που είναι δικαίωμα αλλά και χρέος δικό της, αλλά και όλων των εκπαιδευτικών: να μιλήσει στα παιδιά για το δικαίωμα των λαών να ζουν ελεύθερα και ειρηνικά στη χώρα τους, αντί καθημερινά να δολοφονούνται από τις βόμβες, τη δίψα, την πείνα και τις αρρώστιες!
Στον λόγο της η καθηγήτρια Χρύσα Χoτζόγλου (η πρώτη εκπαιδευτικός στο δημόσιο σχολείο που οδηγείται σε απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους μετά τη χούντα) σημείωσε ότι η πρωτοφανής ενέργεια του υπουργείου Παιδείας εναντίον της είναι ένα παραδειγματικό μήνυμα και στους χιλιάδες υπόλοιπους εκπαιδευτικούς που διώκονται γιατί απεργούν, γιατί εκφράζουν γνώμη, γιατί δεν υποτάσσονται.
Ανάμεσα στους ομιλητές και τις ομιλήτριες, εντύπωση έκανε και η περίπτωση νεαρής δασκάλας από τη Χαλκιδική η οποία έλαβε κλήση για πειθαρχικό από ένστολο αστυνομικό μέσα στη σχολική αίθουσα την ώρα του μαθήματος, μια τακτική που γυρίζει το ρολόι της ιστορίας πολλά χρόνια πίσω, όταν όλα «τα ’σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά». Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ δονήθηκε από τα χειροκροτήματα όταν η δασκάλα αγέρωχα και περήφανα είπε: «Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους στις ανορθογραφίες της Ιστορίας».
Το πογκρόμ
Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε, ανάμεσα σε πολλούς άλλους, και ο Δημήτρης Αντωνίου, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος υπέστη την εκδικητική μη ανανέωση της σύμβασής του λόγω της συνδικαλιστικής δράσης του, ενέργεια που αποσκοπεί όχι μόνο στην εξουθένωση ενός ενεργού πολίτη, στην παραδειγματική τιμωρία της διεκδίκησης, αλλά και στον τρομοκρατικό παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Στο πογκρόμ διώξεων, οι εκπαιδευτικοί δήλωσαν αποφασισμένοι να αντισταθούν σθεναρά στα σχέδια του υπουργείου, παλεύοντας και υπερασπιζόμενοι το δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά, την παιδαγωγική ελευθερία μέσα στα σχολεία, το δικαίωμα στην απεργία!
Τη συνέντευξη οργάνωσαν: ΣΕΠΕ: Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Αριστοτέλης, Β' Θεσσαλονίκης, Λιόσια - Ζεφύρι - Φυλή Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Ζακύνθου Διονύσιος Σολωμός, Καλλιθέας Μοσχάτου, Κ. Σωτηρίου, Λαγκαδάς, Ν. Σμύρνης, Περικλής, Σύρου Τήνου Μυκόνου, Μεσσηνίας. ΕΛΜΕ: Α' Κυκλάδων, Α' Δυτ. Αττικής (Ελευσίνα), Ανω Λιοσίων Ζεφύρι Φυλής, Β' Εβρου, Γ' Θεσσαλονίκης, Ε' Αθήνας, Ε' Θεσσαλονίκης, Ικαρίας - Φούρνων, Καλλιθέας - Νέας Σμύρνης - Μοσχάτου, Καστοριάς, Ρεθύμνου, Φωκίδας, Χανίων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας