Αναταραχή προκαλεί στην εκπαιδευτική κοινότητα η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να παραπέμψει μέχρι στιγμής πάνω από 1.500 εκπαιδευτικούς σε πειθαρχικά συμβούλια εξαιτίας της συμμετοχής τους στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση που έχουν κηρύξει οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, η ΑΔΕΔΥ αλλά και τα τοπικά εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ, ΣΕΠΕ). Η διαδικασία αυτή, που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «μικρά δικαστήρια», έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις, ενώ η αλλαγή στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων εντείνει την αγανάκτηση στα σχολεία.
Είναι φανερό ότι ανοίγεται μία από τις πιο μελανές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της εκπαίδευσης καθώς καταπατάται το δικαίωμα των εκπαιδευτικών να συμμετέχουν σε κατοχυρωμένες συλλογικές μορφές αγώνα. Αντί το υπουργείο Παιδείας να στηρίξει με όλα τα μέσα τούς εκπαιδευτικούς που δίνουν καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν όρθια τα σχολεία, τους διώκουν και τους στοχοποιούν. Στοχοποιούν ιδιαίτερα τους/τις νεοδιόριστους/ες που για χρόνια γύρισαν όλη την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στο δημόσιο σχολείο και σήμερα, αντί για τις πράξεις μονιμοποίησης που παράνομα δεν εκδίδει το ΥΠΑΙΘΑ, παραλαμβάνουν παραπομπές σε πειθαρχικά.
Το παράδειγμα
Ενα μόνο παράδειγμα αποτελεί το πογκρόμ διώξεων της ΔΙΠΕ Αν. Αττικής που δεν έχει τέλος! Καθαιρέσεις από τις θέσεις ευθύνης των 14 απεργών εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, απειλές και τελεσίγραφα στους νεοδιόριστους απεργούς για πειθαρχικά, παραπομπές σε πειθαρχικό στους δύο καθαιρεμένους δ/ντές ως υπεύθυνους για τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονέων ενάντια στις καθαιρέσεις, κλήση σε «έγγραφες εξηγήσεις» στην αναπληρώτρια δ/ντρια επειδή δήλωσε παραίτηση από τη θέση του καθαιρεμένου δ/ντή για τη συμμετοχή του στην απεργία-αποχή.
Ωστόσο οι διώξεις και τα πειθαρχικά εκδηλώνονται και σε απλές καθημερινές περιπτώσεις, όπως οι παραπομπές σε πειθαρχικό σε προϊσταμένη Νηπιαγωγείου στην Παιανία και σε δ/ντρια σχολείου στην περιοχή της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, χωρίς να υπάρχει κάποια καταγγελία και ύστερα από εξονυχιστικό έλεγχο των βιβλίων του σχολείου (!) για να ανακαλύψουν παραπτώματα, καθώς συμπωματικά ζήτησαν να δημιουργηθεί επιπλέον τμήμα στη σχολική τους μονάδα. Επίσης η απευθείας ανάθεση ΕΔΕ για εκπαιδευτικό στο Πόρτο Ράφτη χωρίς την παραμικρή προηγούμενη διερεύνηση της αβάσιμης καταγγελίας ενός γονέα.
Είναι σαφές ότι η καθημερινότητα των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν διαδικασίες άσκησης πειθαρχικού ελέγχου με στόχο την εγκαθίδρυση της σιωπής και του φόβου στα σχολεία.
Σύνθεση... αδιαφάνειας
Το υπουργείο δεν σταματά όμως στις κλήσεις σε πειθαρχικά. Προχωρά και σε αλλαγές στη σύνθεση και τη λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Δημοσίων Υπαλλήλων. Οπως ανακοινώθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν άμεσα με στόχο, όπως δηλώνεται, την «ταχύτητα», την «αποτελεσματικότητα» και τη «διαφάνεια».
Επί της ουσίας η κυβέρνηση σχεδιάζει τον αποκλεισμό των εκπροσώπων των εργαζομένων με το πρόσχημα της, δήθεν μεροληπτικής υπέρ των εργαζομένων, στάσης τους. Προσπαθώντας μάλιστα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επικαλείται ως λόγο για την αντιδημοκρατική εκτροπή της ότι υπάρχουν πολλές υποθέσεις σε εκκρεμότητα και μεγάλη αναμονή εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων, λες και φταίνε οι αιρετοί για τις καθυστερήσεις! Αποκρύπτει την αλήθεια, ότι δηλαδή αιτία των καθυστερήσεων αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο δικαστές συγκαλούν τα πειθαρχικά συμβούλια όταν και εάν έχουν χρόνο, δηλαδή μετά την άσκηση των καθηκόντων τους στις δικαστικές αίθουσες.
Αυτή η νέα σύνθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σκοπιμότητά της και με τη διαφάνεια, καθώς αποκλείονται οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Επιπλέον έχει καταργηθεί η δυνατότητα δεύτερου βαθμού εξέτασης των πειθαρχικών υποθέσεων, με αποτέλεσμα όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πρώτο βαθμό.
Οι επιπτώσεις
Οι εκπαιδευτικοί που παραπέμπονται στα πειθαρχικά απειλούνται με κυρώσεις. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, οι κυρώσεις αυτές περιλαμβάνουν:
● Αναστολή διοικητικής εξέλιξης έως και οκτώ έτη.
● Χρηματική ποινή που ισούται με έναν μήνα αποδοχών.
Η παραπομπή εκπαιδευτικών σε πειθαρχικά συμβούλια, η καθυστέρηση στις μονιμοποιήσεις και οι κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους συμμετέχουν στην απεργία-αποχή δημιουργούν ένα σκηνικό σύγκρουσης μεταξύ του υπουργείου Παιδείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Τα εκπαιδευτικά σωματεία αντιδρούν μήνες τώρα με πολύπλευρες δράσεις. Πολλές διευθύνσεις της χώρας έχουν προχωρήσει ήδη σε κλήσεις όχι μόνο στους νεοδιόριστους, αλλά και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα από το 2010.
Η ΔΟΕ προχωρά σε μέρα πανελλαδικής δράσης μεθαύριο Παρασκευή 31 Γενάρη ενάντια στις άδικες πειθαρχικές διώξεις και στις καθαιρέσεις από θέσεις ευθύνης εκπαιδευτικών που υλοποιούν τις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου, καθώς και στις αντιδημοκρατικές ανατροπές που δρομολογούνται στα πειθαρχικά συμβούλια με την αποπομπή των αιρετών.
Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση-κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στη 1 μ.μ. Καλώντας σε μαζική συμμετοχή το Δ.Σ. της ΔΟΕ προκηρύσσει 3ωρη στάση εργασίας (11.30 π.μ.-1.15 μ.μ.) για το πρωινό και στάση εργασίας (1.15 μ.μ.-5 μ.μ.) για το ολοήμερο πρόγραμμα. Οπως σημειώνει στο κάλεσμά της, κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας αυτές τις μέρες κλιμακώνουν την τιμωρητική τακτική των διώξεων απέναντι σε όσους/ες υλοποιούν τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων της Ομοσπονδίας για την ατομική «αξιολόγηση».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας