Με δώρα άδωρα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων που θα γίνουν Ωνάσεια Πρότυπα, από την υφυπουργό Παιδείας, Ζέττα Μακρή, έληξε η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το σχετικό σχέδιο νόμου.
Για τους εκπαιδευτικούς θα αναζητηθεί μια προσωρινή λύση για τις οργανικές τους θέσεις (που χάνονται), ενώ στα παιδιά των περιοχών όπου θα λειτουργήσουν τα ΔΗΜΩΣ θα δοθεί το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες των ωραίων αυτών σχολείων, αλλά και «προτεραιότητα» (;) στην εισαγωγή. Οχι, φυσικά, χωρίς εξετάσεις, αλλά ακούγεται ωραία η λέξη «προτεραιότητα».
Η εκδίωξη των μαθητών από τα σχολεία τους, η κατάργηση των σχολείων της γειτονιάς και το άγνωστο μέλλον των εκπαιδευτικών αυτών των σχολείων αποτέλεσαν τον κοινό τόπο των εισηγήσεων των φορέων που κλήθηκαν να μιλήσουν, χθες, στην επιτροπή.
«Προνομιούχοι»
«Ουσιαστικά καταργούνται σχολεία της γειτονιάς, με αποτέλεσμα όσα παιδιά δεν καταφέρουν να εισαχθούν σε αυτά να αναγκάζονται να μετακινηθούν αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε άλλα σχολεία, πιθανώς και σε άλλους δήμους» ανέφερε η αντιπρόεδρος της ΟΛΜΕ, Στέλλα Μανουσογιωργάκη, ενώ επισήμανε:
«Στα Ωνάσεια Σχολεία οι μαθητές θα εισάγονται με εξετάσεις και η εισαγωγή θα γίνεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής. Συνεπώς, θα εισάγονται τα παιδιά των προνομιούχων γιατί μόνο αυτών των παιδιών οι οικογένειες μπορούν να πληρώνουν υπηρεσίες παραπαιδείας. Ηδη υπάρχουν φροντιστηριακοί όμιλοι που διαφημίζουν προγράμματα για την εισαγωγή στα Ωνάσεια προτού καν ιδρυθούν, προτού νομοθετηθούν».
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδος, Στέλλα Βαλαβάνη, μίλησε για κλιμάκωση στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και στη μόρφωση των παιδιών, τονίζοντας πως είναι προκλητικό τη στιγμή που τα δημόσια σχολεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα «να θέλετε να μας πείσετε ότι η γενίκευση των Προτύπων θα δώσει λύση».
Το ίδιο έντονη ήταν και η αντίδραση από τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αλλωστε, το σχέδιο νόμου μόνον με τις ψήφους της Ν.Δ. εγκρίθηκε για να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, αύριο Τετάρτη. Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν επιφύλαξη για την τελική τους στάση, ενώ ΚΚΕ και Νέα Αριστερά τάχθηκαν εξ αρχής «κατά».
Η τροπολογία
Το ΠΑΣΟΚ, μέσω του εκπροσώπου του, Στέφανου Παραστατίδη, κατέθεσε τροπολογία για προτεραιότητα εντοπιότητας των εισαγόμενων μαθητών και για δίκαιη μεταβατική περίοδο σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, προτάθηκε:
α) Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ποσοστό κατ’ ελάχιστον 40% των μαθητών που θα επιλέγονται να φοιτήσουν στα ΔΗΜΩΣ θα πρέπει να έχουν μόνιμη κατοικία στον δήμο στον οποίο θα εδρεύει η κάθε σχολική μονάδα ΔΗΜΩΣ.
β) Ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι εκπαιδευτικοί που ήδη υπηρετούν σε σχολεία που μετατρέπονται σε ΔΗΜΩΣ θα μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους για διετή θητεία, ώστε να αξιολογηθούν για το διδακτικό και παιδαγωγικό τους έργο.
Βέβαια, δεν είναι λύση καμία πρόταση που περιορίζεται στο «μη χείρον βέλτιστον» όταν η πραγματικότητα αφορά μαζικούς αποκλεισμούς από τη δημόσια παιδεία. Και δεν είναι δίκαιη αντιμετώπιση των αντιδράσεων τα μικρά-μεγάλα ψέματα από τους αρμοδίους. Τα παιδιά που έχουν το δικαίωμα στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα ανήκουν στην οικεία Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, δεν έρχονται από παντού.
Αυτή ήταν η απάντηση της κ. Μακρή στην Πόπη Τσαπανίδου του ΣΥΡΙΖΑ, που αναφέρθηκε στην αναπόφευκτη εκδίωξη των παιδιών της περιοχής και στην είσοδο παιδιών από πολλές άλλες μακρινές περιοχές. Να θυμίσουμε στην κ. Μακρή τις Περιφερειακές Διευθύνσεις; Ανατολικής Μακεδονίας, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτ. Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας. Εκτός κι αν ήθελε να διαβεβαιώσει ότι κανένα παιδί από τη Μακεδονία δεν θα έρθει στην Αττική ή τούμπαλιν, από το Ιόνιο στη Στερεά Ελλάδα ή τούμπαλιν κ.ο.κ.
Τα λόγια του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, όμορφα, πλούσια ειλικρινών προθέσεων, αλλά όχι καθησυχαστικά για το σκοτεινό παράλληλο σύμπαν της δημόσιας παιδείας που ανοίγεται, κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης. Είπε ο κ. Παπαδημητρίου: «Δεν είμαστε ένας ιδιώτης που προσπαθεί να αρπάξει με ιδιοτελείς σκοπούς τίποτα, ούτε την υγεία ούτε την παιδεία ούτε τον πολιτισμό. Δεν είμαστε μια εταιρεία που επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της ούτε για να γλιτώσουμε φόρους.
«Ισες ευκαιρίες»
»Είμαστε ένα κοινωφελές ίδρυμα και όλα ξεκινούν με την παρακαταθήκη του ιδρυτή μας, Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος υπέδειξε την κοινωφέλεια ως την αρχή που ρυθμίζει τη λειτουργία του ιδρύματος. Δεν έχουμε κανένα φορολογικό όφελος, δεν θα εισπράξουμε ούτε ένα ευρώ, δεν θα υπάρχουν δίδακτρα ούτε για τη διδασκαλία ούτε για τους ομίλους, αλλά ούτε και κανένα voucher». Μεταξύ των εξηγήσεων που έδωσε:
● «Βασικό κριτήριο της πρωτοβουλίας είναι να δοθούν ευκαιρίες σε μαθητές που ζουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις και έχουν πληθυσμό άνω των 80.000 κατοίκων. Προϋπόθεση ήταν επίσης να μην υπάρχουν άλλα Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία σε κοντινή απόσταση, ενώ ρόλο έπαιξε και η γεωγραφική εγγύτητα των σχολείων και Λυκείων που επελέγησαν, ώστε να διευκολύνεται η μεταξύ τους συνεργασία καθώς και η συνεργασία τους με ΑΕΙ». Κι όμως.
● Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία δεν θα είναι «ελιτίστικα σχολεία». «Ελίτ σημαίνει αποκλεισμός. Το Ιδρυμα Ωνάση επιδιώκει το ακριβώς αντίθετο. Σκοπός είναι να δοθεί δυνατότητα σε παιδιά που δεν ανήκουν σε καμία ελίτ, αλλά αντίθετα αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά των ιδιωτικών σχολείων». Κι όμως.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας