Σε μια ανακοίνωση που πέρασε στα ψιλά, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του νομού Αρτας σημείωνε ότι «χωρίς να έχει κηρυχθεί ο νομός Αρτας ή τα σχολεία της Αρτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιείται η τηλεκπαίδευση ως μέσο διδασκαλίας στα ολιγοθέσια σχολεία του ορεινού όγκου, αντικαθιστώντας τη διά ζώσης διδασκαλία».
Οχι, δεν πρόκειται για τη Γαύδο, όπου το υπουργείο Παιδείας είχε καταργήσει το δημοτικό σχολείο και μετά από αντιδράσεις, που έλαβαν δημοσιότητα, αναγκάστηκε να δημιουργήσει φέτος ένα είδος σχολείου με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών βασικών ειδικοτήτων σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. Πρόκειται για σχολεία τα οποία μέχρι τώρα λειτουργούσαν κανονικά με τους δασκάλους τους και από την τρέχουσα σχολική χρονιά αποφασίστηκε να γίνονται πλέον κάποια μαθήματα με τηλεδιδασκαλία. Με τηλεδιδασκαλία κάποια μαθήματα φέτος, ίσως περισσότερα του χρόνου, ποιος ξέρει τι θα γίνει του παραχρόνου... Προχωράμε με μικρές, μικρές αλλαγές, έλεγε ο υπουργός Παιδείας, που αποτελούν τμήματα μιας μεγάλης αλλαγής!
«Ψηφιακά μέσα και οθόνες αντικαθιστούν πλευρές του διά ζώσης σχολείου. Με διάφορες δικαιολογίες επιδιώκουν, αν το δει κανείς μακροπρόθεσμα, να εγκαθιδρύσουν ένα υβριδικό σύστημα με διά ζώσης εκπαίδευση και ψηφιακό μάθημα, στοχεύοντας να το επεκτείνουν. Αντί να στοχεύουμε να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να μπορεί να πάει ο εκπαιδευτικός σε αυτές τις περιοχές, λέμε ότι θα το αντικαταστήσουμε με το τηλεσχολείο» είχε επισημάνει τον Ιούλιο του 2024 η έμπειρη εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή σχετικού πολυνομοσχέδιου του υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του σχολείου.
Θυμίζουμε επίσης ότι με μια απαράδεκτη τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά τον Μάιο του 2020 σε νομοσχέδιο και ενσωματώθηκε τελικά ως άρθρο 63 του ν. 4686/2020 οριζόταν ότι «είναι δυνατή» η παροχή τηλεκπαίδευσης ταυτόχρονα με το μάθημα μέσα από τις σχολικές τάξεις. Η διατύπωση «είναι δυνατή», με τη νέα τροποποίηση του υπουργείου Παιδείας έγινε: «Παρέχεται [...] σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση με χρήση μέσων τεχνολογίας σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία». Ομως είναι γνωστό ότι ο εκπαιδευτικός είναι αναντικατάστατος. Καμία οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική παρουσία του εκπαιδευτικού στο σχολείο, τη ζωντανή σχολική ζωή, το μάθημα, την πραγματική επαφή μαθητή και δασκάλου, την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας και πράξης, την ανάγκη των μαθητών να μάθουν, να επικοινωνήσουν, να αισθανθούν, να αλληλεπιδράσουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας