Διευκόλυνση μετεγγραφών στα ΑΕΙ μόνο για φοιτητές-μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών με σκοπό «την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος» και την «προστασία του θεσμού της οικογένειας», αλλά και πάλι με… αναμονή ενός χρόνου για όσους φέτος χάνουν το δικαίωμα μετεγγραφής, προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες οικογενειών δεν εισηγείται καμία ευνοϊκή μεταχείριση παρά μόνο για τις περιπτώσεις ορφανών, τέκνων άγαμων ή ανάπηρων γονέων και πάλι με προτεραιότητα τους αιτούντες πολύτεκνων οικογενειών. Δεν αλλάζει φυσικά ο καθοριστικός κόφτης της διαφοράς των 2.750 μορίων από τη βάση εισαγωγής του σχετικού τμήματος.
Με ελάφρυνση στα οικονομικά κριτήρια οι νέες αλλαγές για τα παιδιά τρίτεκνων-πολύτεκνων οικογενειών περιλαμβάνουν αύξηση α) των προβλεπόμενων μορίων β) κατάργηση της προϋπόθεσης του μέγιστου εισοδηματικού κριτηρίου γ) απαλλαγή από τους ποσοστιαίους περιορισμούς στην κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την αύξηση μορίων προβλέπεται: από ενάμισι (1,5) και δύο (2) μόρια αντίστοιχα αυξάνονται σε τρία (3) τα μόρια με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των εν λόγω οικογενειών, τη διευκόλυνση των σπουδών των μελών τους και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Επιπλέον με την αύξηση της μοριοδότησης από ένα (1) σε δύο (2) μόρια για κάθε μέλος της οικογένειας (γονέα, τέκνο, αδελφό/ή ή σύζυγο), που είτε έχει αναπηρία 67% και άνω, είτε πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες.
Ακόμα η αντίστοιχη αύξηση της μοριοδότησης του αιτούντος ορφανού από ένα γονέα από δύο (2) σε τρία (3) μόρια υπαγορεύεται από την ανάγκη διατήρησης της υπάρχουσας στάθμισης, ήτοι της απόδοσης του ίδιου αριθμού μορίων με τα, προ της προσαύξησης, μόρια αιτούντων μελών πολύτεκνων οικογενειών.
Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια: καταργείται η προϋπόθεση του μέγιστου εισοδηματικού κριτηρίου (για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες) και περιορίζεται η υφιστάμενη αρνητική προϋπόθεση μη κατοχής κυριότητας ή επικαρπίας κατοικίας από τα αιτούντα μετεγγραφή αδέλφια ή τους γονείς τους στην Περιφερειακή Ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα φοίτησης τους. Με τη ρητή καθιέρωση ποσοστού εκατό τοις εκατό (100%) κυριότητας ή επικαρπίας, από κοινού ή μεμονωμένα, αίρεται ο υφιστάμενος αποκλεισμός λόγω κυριότητας ή επικαρπίας οποιουδήποτε ποσοστού.
Για τα αδέλφια φοιτητές προβλέπεται η δυνατότητα μετεγγραφής αλλά «αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών». Ομως για δυο ή περισσότερα αδέλφια-μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών μπορούν «αυτοτελώς ή από κοινού να αιτηθούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους». Ολες οι μετεγγραφές «ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας