Tο εκδικητικό της πρόσωπο απέναντι σε έναν εργαζόμενο συνδικαλιστή έδειξε χθες για ακόμα μια φορά η πρυτανεία του ΕΚΠΑ. Με τις κραυγές «Φτάνει πια» και «Εξω, ρε, από το γραφείο μου» και χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι, η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Σοφία Παπαϊωάννου «υποδέχθηκε» τον σύλλογο διοικητικού προσωπικού, ο οποίος προχωρούσε σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας για την εκδικητική απόλυση του γενικού γραμματέα του συλλόγου και επί 19 χρόνια συμβασιούχου εργαζόμενου στο ΕΚΠΑ, Δημήτρη Αντωνίου, ο οποίος απολύθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Αφορμή για την πρώτη απόλυσή του τον περασμένο Μάρτιο αποτέλεσε η συμμετοχή του, ως μέλους του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συμβολική κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ και φοιτητών του ΕΚΠΑ στο ΚΛΕΙΔΙ (Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου) που οδήγησε στην πτώση του σέρβερ και στη διακοπή των διαδικτυακών εξετάσεων στο υπό κατάληψη ίδρυμα τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται πως το μπλοκάρισμα του σέρβερ είχε κρατήσει μόλις 1,5 ώρα και αποτέλεσε υλοποίηση της απόφασης της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται πως πολλές από τις διαδικτυακές εξετάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνταν για να παρακαμφθούν οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών, χαρακτηρίστηκαν από την πανεπιστημιακή κοινότητα ως φιάσκο καθώς ήταν αδύνατο να διατηρηθεί το αδιάβλητο, με αποτέλεσμα να μην αποφευχθούν περιστατικά μαζικών αντιγραφών, χρήσης smartphone κ.α. Η παρέμβαση στο ΚΛΕΙΔΙ αποτέλεσε μόνο την αφορμή καθώς, όπως διαφάνηκε στη συνέχεια, επρόκειτο για εκδικητική απόλυση του εργαζομένου -μέσω μη ανανέωσης της σύμβασής του- εξαιτίας της συνδικαλιστικής του δράσης.
Φοιτητές, διοικητικοί υπάλληλοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στάθηκαν επί εβδομάδες στο πλευρό του εργαζόμενου με αποτέλεσμα την επαναπρόσληψη του Δ. Αντωνίου στα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες μέρες, η διοίκηση του ΕΚΠΑ απέλυσε ξανά τον εργαζόμενο, δύο μήνες μετά την επαναπρόσληψή του.
Στη χθεσινή μαζική κινητοποίηση -τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες- που κάλεσαν ο Σύλλογος Εργαζομένων, η ΟΔΠΤΕ (Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης), η ΠΑΣΕΔΙΠ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού), ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΚΠΑ κ.α. για την ανάκληση της απόλυσης συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και φοιτητικών συλλόγων. Για ακόμα μια φορά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ απουσίαζε, με τους συγκεντρωμένους να τον κατηγορούν ότι αποφεύγει τη συνάντηση για να μην απαντήσει στο αίτημά τους.
Ακολούθησε παράθεση των αιτημάτων από τους εκπροσώπους των φορέων. Δηλώθηκε -σε ήπιο τόνο, όπως φαίνεται και στο σχετικό οπτικοακουστικό υλικό- στην αντιπρύτανη ότι η «παρούσα πρυτανική αρχή με τη στάση της και την επιμονή της στην απόλυση του Δ. Αντωνίου καταγράφεται στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του ΕΚΠΑ», καθώς δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο μεταπολιτευτικά στο δημόσιο απόλυσης εργαζόμενου - εκλεγμένου στη διοίκηση Σωματείου και Ομοσπονδίας για τη συνδικαλιστική του δράση. Στη συνέχεια, η αντιπρύτανης σε μια έκρηξη θυμού τούς απευθύνθηκε με απαράδεκτες εκφράσεις και επιδεικτικά αποχώρησε για να μη δώσει απαντήσεις.
«Θα μας βρουν μπροστά τους»
Aνακοίνωση εξέδωσε μετά το περιστατικό και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τυχαίες οι διώξεις στους εκπαιδευτικούς, στα λιμάνια, στις γειτονιές, η σωρεία πειθαρχικών και δικαστικών διώξεων που φορτώνονται στην πλάτη του κινήματος. Δεχόμαστε μια επίθεση που θέλει να μας κάμψει, να μας πειθαρχήσει, να μας επιβάλει τη σιωπή, να μη μιλάμε. Και το ΕΚΠΑ πρωτοστατεί, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, στην επιβολή μιας κεντρικής πολιτικής ποινικοποίησης της κοινωνικής και συνδικαλιστικής δράσης, σε μια επιχείρηση μετατροπής του Πανεπιστημίου σε μια αποστειρωμένη ζώνη όπου διεκδικήσεις και συλλογική δράση δεν θα έχουν θέση [...] Αν νομίζει η διοίκηση του ΕΚΠΑ ότι μπορεί να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων κάνει λάθος. Θα μας βρουν μπροστά τους».
Ανάλογα ψηφίσματα έχουν εκδώσει παρά πολλά σωματεία, όπως η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΑΝΠΥ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΥΝΤΠ) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ και Κατωτέρων Πληρωμάτων (ΠΣΣ – ΝΑΤ) κ.α. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού, όπως αποφασίστηκε στη συνέλευση του συλλόγου των διοικητικών, είναι τη Δευτέρα στον ΕΛΚΕ (Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας) στη Χρήστου Λαδά 6 στο κέντρο της Αθήνας.
Πογκρόμ διώξεων
Το ζήτημα δεν είναι βέβαια μόνο η ικανοποίηση του αιτήματος επαναπρόσληψης του εργαζομένου συνδικαλιστή, αλλά η συγκροτημένη απάντηση στο πογκρόμ διώξεων του τελευταίου εξαμήνου («Φουντώνει η αντίδραση στο μπαράζ διώξεων», «Εφ.Συν.» 22/5/2024), καθώς δεκάδες εκπαιδευτικοί σύρονται σε πειθαρχικά, συνδικαλιστές διώκονται, δυσκολεύει η κήρυξη απεργίας και ενώ αρχίζει να υλοποιείται η ντροπιαστική θέσπιση της 6ήμερης εργασίας, μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία οπισθοδρόμησης στα εργασιακά δικαιώματα.
Κάπως έτσι το αντιλαμβάνονται και η Ταξική Πορεία και οι Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών σε κοινή τους ανακοίνωση: «Η κεντρική πολιτική επιλογή του συστήματος να χτυπήσει το δικαίωμα στην οργάνωση στους χώρους δουλειάς, στη συνδικαλιστική δράση, στην απεργία και τη διαδήλωση αφορά κάθε εργαζόμενο. Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις είναι ανάγκη να δυναμώσει και να αποκτήσει κεντρικό χαρακτήρα αντιπαράθεσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας