Το αγκάθι της αξιολόγησης των σχολείων και της αυτοαξιολόγησης των εκπαιδευτικών έχει χωθεί για τα καλά στο σώμα της εκπαιδευτικής κοινότητας, αφού επί δύο εβδομάδες τώρα εκτυλίσσεται ένας άνευ προηγουμένου δικαστικός μαραθώνιος. Όλα ξεκίνησαν μετά την κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου, υπόθεση η οποία εκδικάστηκε την ίδια μέρα, με το δικαστήριο να κρίνει παράνομη την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης που είχαν προκηρύξει οι τέσσερις μεγαλύτερες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες.
Ακολούθησε έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης από τις τρεις Ομοσπονδίες (ΔΟΕ,ΟΛΜΕ, ΟΙΕΛΕ), με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να παίρνουν ημερομηνία δικασίμου στις 25 Ιανουαρίου 2022. Παράλληλα, οι Ομοσπονδίες συνέχισαν να καλούν τους εκπαιδευτικούς σε αποχή από την αξιολόγηση καθώς η πρωτόδικη απόφαση δεν ήταν άμεσα εκτελεστή. Η ΑΔΕΔΥ, με τη σειρά της, έστειλε εξώδικο προς το υπουργείο Παιδείας με το Γενικό Συμβούλιο του κορυφαίου τριτοβάθμιου σωματείου των δημοσίων υπαλλήλων να κηρύσσει και αυτό απεργία-αποχή των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την αξιολόγηση, προσφέροντας έτσι απόλυτη συνδικαλιστική κάλυψη.
Προχθές, η Νίκη Κεραμέως, βλέποντας τα συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής στη συνεχιζόμενη αποχή από την αξιολόγηση, προσέφυγε ξανά στα δικαστήρια, ασκώντας έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης και ζητώντας να ικανοποιηθεί το σύνολο των απαιτήσεων της αρχικής αγωγής της, δηλαδή να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία-αποχή, η απόφαση να είναι άμεσα εκτελεστή καθώς και να επιβληθεί χρηματική ποινή της τάξης των 10.000 ευρώ σε κάθε μία από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Η έφεση της υπουργού πήρε ημερομηνία εκδίκασης τη Δευτέρα 11/10, ημέρα προκηρυγμένης 24ωρης απεργίας στην εκπαίδευση. Μάλιστα, πέραν των τεσσάρων ομοσπονδιών, κλήση στο δικαστήριο της Δευτέρας έλαβε και η ΑΔΕΔΥ, που πρωτόδικα είχε κάνει παρέμβαση υπέρ των ομοσπονδιών.
Η αντιδικία, όμως, δεν σταματάει εδώ, καθώς χθες η Νίκη Κεραμέως προχώρησε σε ακόμη μία αιφνιδιαστική κατάθεση αγωγής, αυτή τη φορά σε βάρος της ΑΔΕΔΥ, που κάλυψε συνδικαλιστικά όλους τους εκπαιδευτικούς αφού είχε προκηρύξει απεργία-αποχή από την αξιολόγηση. Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «μεθόδευση» ζητώντας για ακόμη μία φορά να εκδικαστεί άμεσα η αγωγή του, αίτημα το οποίο έγινε βεβαίως δεκτό. Είναι άραγε «μεθόδευση» όταν ένας κλάδος αγωνίζεται ενάντια σε μέτρα που τον ισοπεδώνουν και όχι όταν το ίδιο το κράτος στρέφεται με λύσσα εναντίον αυτού του κλάδου, επιχειρώντας να καταπνίξει κάθε αντίδραση, μετερχόμενο ακόμη και ένδικα εξοντωτικά μέσα;
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας