Με πρόσχημα τις σημερινές φοιτητικές εκλογές οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ «χτύπησαν» και πάλι την πόρτα του εισαγγελέα υποστηρίζοντας ότι η κατάληψη της Ομάδας Προσβασιμότητας στο κτίριο διοίκησης του Ιδρύματος παρεμποδίζει τη λειτουργία των γραμματειών. Την ίδια ώρα, φοιτητικός σύλλογος απαντά επισήμως ότι «η πρυτανεία επιμένει στη χρέωση ευθυνών στην κατάληψη, ενώ είναι η ίδια που σκόπιμα και συνειδητά δεν αφήνει τους εργαζόμενους να μπουν»!
Κι ενώ η προγραμματισμένη κατάληψη της Ομάδας Προσβασιμότητας φαίνεται να μην αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο για την πρόοδο των φοιτητικών εκλογών, οι πρυτανικές αρχές, που επανειλημμένως έχουν εκφράσει τη... δυσαρέσκειά τους για καταλήψεις και φοιτητικές αντιδράσεις, προκάλεσαν εισαγγελική παρέμβαση. Κατόπιν επιστολής τους προς την Εισαγγελία, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Χρήστος Καραγιάννης παρήγγειλε στη Διεύθυνση Αστυνομίας τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Το θέμα είναι ότι οι φοιτητικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα σε οκτώ τμήματα του Ιδρύματος, οι γραμματείες των οποίων στεγάζονται στο υπό κατάληψη κτίριο διοίκησης, βρίσκονται υπό αυτές τις συνθήκες στον αέρα... Παρ’ ότι η Ομάδα Προσβασιμότητας τονίζει ότι δεν προτίθεται να δημιουργήσει προβλήματα, η πρυτανεία δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι εκλογές παρεμποδίζονται λόγω της κατάληψης και δεν θα επιτρέψει τη λειτουργία των συγκεκριμένων γραμματειών.
Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των φοιτητών. Οι οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι της Φιλοσοφικής Σχολής που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα (Αγγλικού, Γερμανικού, Γαλλικού, Ιταλικού, Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Φιλολογίας, Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας) σε ψηφίσματά τους υπογραμμίζουν πως «η πρυτανεία επιμένει στη χρέωση ευθυνών στην κατάληψη, ενώ είναι η ίδια που σκόπιμα και συνειδητά δεν αφήνει τους εργαζόμενους να μπουν ώστε να πάρουν τα χαρτιά για να ασκηθεί ένας εκβιασμός στους Φοιτητικούς Συλλόγους να έρθουν αντιμέτωποι με τα δίκαια αιτήματα για ένα προσβάσιμο πανεπιστήμιο».
Επιπλέον κατηγορούν τις πρυτανικές αρχές για «ψέματα και ανακρίβειες, παίρνοντας πραξικοπηματικά και πέραν των εξουσιών τους την απόφαση για να μη διεξάγουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι τις εκλογές τους κανονικά», ενώ ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ δεν αναγνωρίζει κάποιο πρόβλημα για τους εργαζόμενους. Κάλλιστα, λένε, για τις μέρες των εκλογών οι γραμματείες μπορούν να λειτουργήσουν με προσωρινό χαρακτήρα στο κτίριο της Φιλοσοφικής, αλλά η πρυτανεία επιδιώκει να δημιουργήσει αδιέξοδες καταστάσεις!
Η κατάληψη της Ομάδας Προσβασιμότητας ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, με συμμετοχή φοιτητών ΑμεΑ, που πραγματοποίησαν προαναγγελθείσα διαμαρτυρία διεκδικώντας την ουσιαστική και λειτουργική πρόσβαση σε όλους τους χώρους του ΑΠΘ ώστε να μην αποκλείονται οι φοιτητές με αναπηρία.
Από την ίδρυσή της, η Ομάδα Προσβασιμότητας ΑμεΑ του Ιδρύματος ζητά τη δημιουργία υποδομών οι οποίες θα βελτιώσουν τις δυνατότητες ισότιμης συμμετοχής στην ακαδημαϊκή ζωή. Μεταξύ αυτών, η άμεση δημιουργία ραμπών και αναβατορίων, η συντήρηση των ανελκυστήρων, η εύρυθμη λειτουργία «λευκών ταξί» του Ιδρύματος με οδηγούς πλήρους ωραρίου και η αφαίρεση δύο θέσεων σε κάθε αίθουσα ώστε οι ανάπηροι φοιτητές να τοποθετούν τα αμαξίδιά τους και να παρακολουθούν το μάθημα όπως οι άλλοι συμφοιτητές τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας