Λιγότεροι στα κεντρικά ιδρύματα, περισσότεροι στην επαρχία, λιγότεροι στις περιζήτητες σχολές, περισσότεροι στα τμήματα/ ιδρύματα χαμηλής ζήτησης. Με αυτά ως βασικά χαρακτηριστικά διαμορφώνεται ο φετινός αριθμός των θέσεων στα ΑΕΙ της χώρας, μικρότερος από πέρυσι, καθώς από 70.305 μειώθηκε στις 68.345. Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στα ΑΕΙ, ενώ η αύξηση αφορά τα ΤΕΙ και ελάχιστα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Η ηγεσία του υπουργείου τήρησε και με το παραπάνω την υπόσχεση κυρίως προς τα επιβαρημένα –μετά και τις μετεγγραφές- Πανεπιστήμια, που έχουν δηλώσει με κάθε τρόπο ότι έχουν φθάσει στα όριά τους.
Στα όριά τους, όμως, θα φθάσουν και οι υποψήφιοι, οι οποίοι θα υποστούν τις παράπλευρες απώλειες αυτής της απόφασης, καθώς αναμένεται όξυνση ανταγωνισμού ανάμεσα στους υποψηφίους, που θα χρειαστεί να παλέψουν σκληρά για να εισαχθούν στις σχολές, όχι μόνον των κεντρικών Ιδρυμάτων, αλλά και των μεγάλων περιφερειακών. Η επικείμενη, δε, δραστική μείωση στις μετεγγραφές αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τους όρους του ανταγωνισμού.
Τάσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, είναι κυρίαρχη η μείωση των θέσεων στη συντριπτική πλειονότητα των Πανεπιστημίων, κεντρικών και περιφερειακών, με χαρακτηριστικές εξαιρέσεις τα μικρά ή... απομακρυσμένα περιφερειακά Ιδρύματα.
Είναι σημαντική η μείωση στη Θεσσαλονίκη (-345 θέσεις σε σχέση με πέρυσι), αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε Πάτρα και Κρήτη, ειδικά σε σχέση με τον φοιτητικό πληθυσμό και τις υποδομές τους. Στην Πάτρα μειώνονται κατά 710 οι θέσεις (!), στην Κρήτη κατά 240. Στον αντίποδα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (90 περισσότερες θέσεις), το Πελοποννήσου (10) και το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας που διατηρεί τον ίδιο αριθμό εισακτέων.
Την ίδια στιγμή, η γεωγραφία των φετινών διαθέσιμων θέσεων δείχνει ότι -παρά τη γενική τάση μείωσης- επιχειρήθηκε να μην υπάρξουν μεγάλοι αποκλεισμοί τουλάχιστον στις περιζήτητες σχολές, ακόμα και τις κεντρικές, προφανώς επειδή σ’ αυτές προσβλέπει μεγάλος αριθμός υποψηφίων. Ετσι, βλέπουμε μεν μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Ιατρικές, αλλά και μικρή αύξηση στην Αθήνα. Ομοίως, μείωση σε όλα τα Παιδαγωγικά, αύξηση μόνο στο περιφερειακό Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και μικρή αύξηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ακρότητες
Ακόμα, παρατηρούνται και ορισμένες ακραίες εφαρμογές της στρατηγικής του υπουργείου, όπως η... υπεραύξηση των θέσεων σε τμήματα ΤΕΙ όπου οι περσινοί εισακτέοι μετριούνται στα δάχτυλα. Χαρακτηριστική περίπτωση το Τμήμα Τεχνολογίας Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, που πέρυσι δέχτηκε έναν εισακτέο, παρά τις 100 θέσεις που διέθετε και οι οποίες φέτος έγιναν 110!
Αν λάβουμε υπόψη και τις υπεραυξήσεις σε τμήματα κεντρικών Ιδρυμάτων, αλλά όχι περιζήτητων, τότε θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι δόθηκαν, ώστε να μην καταγραφεί μεγαλύτερη μείωση στις θέσεις. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας:
•Από τις περσινές 70.305 θέσεις, στα Πανεπιστήμια και τις Εκκλησιαστικές Σχολές δίνονται 46.735 -μειωμένες κατά 2.535 σε σχέση με πέρυσι (44.200), ενώ στα ΤΕΙ 24.145, αυξημένες κατά 575 από πέρυσι οπότε και δόθηκαν 23.570. Φέτος, ως εκ τούτου, θα εισαχθούν 68.345, δηλαδή ένας στους τρεις υποψηφίους.
•Η μεγαλύτερη μείωση θέσεων ή αλλιώς… ελάφρυνση αφορά τα κεντρικά Ιδρύματα όπως ΑΠΘ (-345), ΕΚΠΑ (-185), Οικονομικό Πανεπιστήμιο (-135), Πανεπιστήμιο Πειραιώς (-185), αλλά και μεγάλα περιφερειακά, όπως της πρωταθλήτριας Πάτρας (από 5.075 πέρυσι θα δεχτεί 4.365 φέτος), της Κρήτης (-240), του Δημοκρίτειου (-175) αλλά και της Θεσσαλίας (-290). Αντιθέτως, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα δεχτεί συνολικά 90 υποψηφίους περισσότερους, ενώ η κατανομή των θέσεων δίνει εντυπωσιακές αυξήσεις σε ορισμένα τμήματα του Ιδρύματος, όπως στην Κοινωνιολογία (200 έναντι 125 πέρυσι).
•Στα ΤΕΙ είναι κυρίαρχη η τάση της αύξησης ιδίως στην περιφέρεια, αλλά και σ’ αυτόν το χώρο δεν λείπει η μέριμνα για τα δημοφιλή τμήματα στα κεντρικά Ιδρύματα, συμπαρασύροντας (εφόσον εξυπηρετεί τη στρατηγική) και ορισμένα μη δημοφιλή στα ίδια κεντρικά.
Ανά κατηγορία
•Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες σχολών:
α) Στις νομικές μειώνονται λίγο στο ΕΚΠΑ, αυξάνονται λίγο σε ΑΠΘ και ΔΠΘ.
β) Στα Παιδαγωγικά παρατηρείται μείωση παντού, με εξαίρεση το Πανεπιστήμο Αιγαίου (+30) και το ΕΚΠΑ όπου ο αριθμός μένει ο ίδιος. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώνεται σε Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Δυτ. Μακεδονία.
γ) Στις Ιατρικές, μείωση σε όλες, μικρή αύξηση στης Αθήνας.
δ) Ψυχολογίας, μικρή μείωση παντού. Φιλολογικές, αυξομειώσεις με μεγαλύτερες μειώσεις στην περιφέρεια.
ε) Πολυτεχνικές, Οικονομικές Πληροφορικής εμφανίζουν μικρές μειώσεις στις περισσότερες σχολές με μεγαλύτερες πάντα στα περιφερειακά Ιδρύματα.
Επί της διαδικασίας
•Τις 68.345 θέσεις θα διεκδικήσουν οι 101.508 υποψήφιοι που υπέβαλαν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, οι οποίες ξεκινούν στις 18 Μαΐου, καθώς και όσοι υποψήφιοι υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς νέα εξέταση για το 10% των θέσεων εισακτέων. Στον αριθμό εισακτέων, που ανακοινώθηκε χθες, δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων:
1. Για τις Στρατιωτικές Σχολές
2. Για τις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας
3. Για τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού
4. Οι θέσεις που ορίζονται καθ’ υπέρβαση του αναφερόμενου αριθμού εισακτέων για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι επείγουσες ρυθμίσεις
Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων για το εξεταστικό, τον τρόπο επιλογής περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης και διευθυντών σχολείων και όσα άλλα συμπεριληφθούν στις επείγουσες ρυθμίσεις για την Παιδεία. Μάλιστα, με τις ανακοινώσεις αυτές «θα αποδειχθούν ανίσχυροι όλοι οι ισχυρισμοί» περί διαφωνιών μεταξύ του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού.
Ετσι, τουλάχιστον επισημαίνεται στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε χθες, σε μια προσπάθεια ανταπάντησης σε δημοσιεύματα που αναφέρονται στις εν λόγω διαφωνίες, τις οποίες, πάντως, οι ίδιοι ανέδειξαν είτε με δικές τους δηλώσεις είτε μέσω συνεργατών τους.
Οσο για την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποφάσεων (στελέχη του υπουργείου διαβεβαίωναν πως σήμερα-αύριο θα έληγε το θέμα) αυτή πιστοποιεί, αν όχι τις διαφωνίες, σίγουρα τη δυσκολία κατάληξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν υπερσκελιστεί οι βασικές αντιθέσεις, αλλά παραμένει η δυσκολία ως προς την εύρεση ικανών λύσεων σε επίμαχα σημεία των ρυθμίσεων. Παράδειγμα, το εξεταστικό και ο ρόλος του 5ου προαιρετικού μαθήματος που απαιτεί μεγάλες αλλαγές στο αναλυτικό πρόγραμμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας