Με οργή και κατάρες υποδέχτηκε η μητέρα του Παύλου Φύσσα τον Γιώργο Ρουπακιά, όταν τον είδε να μπαίνει στην αίθουσα του δικαστηρίου, λίγο πριν ξεκινήσει η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η Μάγδα Φύσσα ξέσπασε την οργή της στον κατηγορούμενο, που εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο, συνοδεία αστυνομικών, ενώ παρακολουθώντας όρθια από το πίσω μέρος της δικαστικής αίθουσας την είσοδο και των υπολοίπων κατηγορουμένων, φώναζε: «Δολοφόνοι, αποβράσματα της κοινωνίας, μας υποχρεώνετε να σας βλέπουμε. Να πέσει φωτιά να σας κάψει, ζώα».
Ο Γιώργος Ρουπακιάς προσήλθε σήμερα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για πρώτη φορά μετά την αποφυλάκισή του τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της λήξης του ανώτατου ορίου προφυλάκισης. Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα παρέμενε στο σπίτι του, όπου βρίσκεται υπό περιορισμό.
Σήμερα, παρόντες στο δικαστήριο ήταν 17 από τους 18 κατηγορούμενους στη δικογραφία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, καθώς στην προηγούμενη συνεδρίασή του το δικαστηριο διέταξε την αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ύστερα από σχετικό αίτημα της οικογένειας του μουσικού.
Να σημειωθεί ότι η... ανεργία δεν φαίνεται να επηρεάζει τους χρυσαυγίτες, καθώς όλοι δήλωσαν ότι εργάζονται και για αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να παρίστανται στη δίκη.
Η διαδικασία ξεκίνησε με την καταθεση του Νικολάου Μαντά, φίλου του Παύλου, με τον οποίο είχαν βρεθεί το βράδυ, λίγο πριν τη δολοφονία.
Ο Νίκος Μαντάς, ο οποίος μαζί με τον Μιχάλη Ξυπόλητο, είχαν δεχθεί απρόκλητη επίθεση από χρυσαυγίτες την πρώτη ημέρα της δίκης, αναγνώρισε στους κατηγορουμένους τους Ρουπακιά, Άγγο και Μιχαλάρο.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι το βράδυ της δολοφονίας βρέθηκε στην καφετέρια που ήταν και ο Παύλος Φύσσας με την παρέα του και έδωσε τα χαρακτηριστικά δύο προσώπων που είχε προσέξει.
Όπως είπε, ο πρώτος από αυτούς βρισκόταν έξω από την καφετέρια και του κίνησε το ενδιαφέρον γιατί είχε στο μπράτσο ένα τατουάζ με έναν μαίανδρο. Ανέφερε ότι τον είχε δει σε βιντεο στο YouTube, το οποίο αφορούσε επίσκεψη βουλευτών της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και φαινόταν να μιλάει σε αυτήν την εκδήλωση.
Ο δεύτερος, όπως είπε ο κ. Μαντάς, ήταν ένας που καθόταν μέσα στην καφετέρια με άλλους δύο και τον είδε καλά γιατί, περνώντας από το τραπέζι του μουσικού, σκόνταψε πάνω σε έναν από τους φίλους του Παύλου Φύσσα, αλλά και «γιατί μας κοίταζε η παρέα του. Μιλούσαν στα τηλέφωνα και μας κοίταζαν».
Ποιους αναγνώρισε
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, μετά την περιγραφή των προσώπων από τον μάρτυρα, κάλεσε όλους τους παρόντες κατηγορούμενους να σταθούν όρθιοι και ζήτησε από τον μάρτυρα να καταθέσει εάν ανάμεσά τους αναγνωρίζει τα δύο άτομα που είδε στην καφετέρια «Κοράλλι», καθώς και όποιον άλλον είδε εκείνη τη νύχτα.
Στο πρόσωπο του κατηγορούμενου Αναστασίου Μιχάλαρου ο Νίκος Μαντάς αναγνώρισε εκείνον που είδε έξω από την καφετέρια.
«Αυτός είναι ο άνθρωπος που είδα έξω από το μαγαζί, με το τατουάζ», είπε.
Επίσης, κατέθεσε πως αυτός που σκόνταψε, μέσα στο μαγαζί, σε μέλος της παρέας του Παύλου Φύσσα είναι ο κατηγορούμενος Ιωάννης Άγγος.
Όπως διευκρίνισε έπειτα από ερώτηση, δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν αυτοί οι δύο συμμετείχαν στην ομάδα που λίγο αργότερα επιτέθηκαν στην παρέα τους, όταν έφευγαν από την καφετέρια.
Όταν η πρόεδρος του δικαστηρίου τον ρώτησε εάν αναγνωρίζει άλλον κατηγορούμενο, ο Νίκος Μαντάς σημείωσε πως πλην των δύο και του Γιώργου Ρουπακιά, που τον είδε μετά το έγκλημα στο Τμήμα, δεν αναγνωρίζει άλλον κατηγορούμενο.

Ειδικά για τον δράστη της δολοφονίας, ο μάρτυρας υποστήριξε:
«Τον είδαμε για πρώτη φορά εκεί και υποθέσαμε ότι ήταν αστυνομικός. Ήταν ήρεμος και μιλούσε στο κινητό του. Αργότερα μάθαμε ποιος ήταν».
Όσον αφορά τα γεγονότα πριν από τη δολοφονία, ο Νίκος Μαντάς είπε πως βγαίνοντας από την καφετέρια είδαν περίπου δέκα άτομα με σκούρα ρούχα, τα οποία στη συνέχεια έγιναν 35 με 40.
«Κάποιοι ήταν στο πεζοδρόμιο και κάποιοι άλλοι στον δρόμο. Μείναμε έξω από την καφετέρια, δεν ξέραμε πού να πάμε...».
«Η ομάδα ήρθε για να επιτεθεί»
Όταν η πρόεδρος του ζήτησε να καταθέσει την εντύπωση που σχημάτισε εκείνη τη στιγμή γι' αυτό που συνέβαινε, ο μάρτυρας είπε πως του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι «υπάρχει μία ομάδα, η οποία συγκροτείται άμεσα για κάποιο λόγο. Για μία επίθεση. Και αυτό αποδείχθηκε. Μας είχαν κλείσει τον δρόμο και άρχισαν όλοι μαζί να βγαίνουν σαν ομάδα, φωνάζοντας, βρίζοντας. “Ελάτε εδώ, ρε κότες, θα σας σφάξουμε, θα σας γ.... , θα πεθάνετε”».
Ο Νίκος Μαντάς σημείωσε πως δεν ήταν παρών στη σκηνή της δολοφονίας του φίλου του, καθώς αποσπάστηκε από την παρέα του μουσικού μαζί με άλλους δύο και κρύφτηκαν σε ένα γιαπί, φοβούμενοι την ομάδα των Χρυσαυγιτών.
Επίσης, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη βίαιη επίθεση που δέχθηκαν ο ίδιος, ο Μιχάλης Ξυπόλητος -φίλος του Πάνου Φύσσα και μάρτυρας στη δίκη- και άλλοι δύο την ημέρα έναρξης της δίκης, στις 20 Απριλίου 2015, ενώ προσέρχονταν στο δικαστήριο.
Όπως είπε, ομάδα προσώπων τούς επιτέθηκε οργανωμένα και τους χτύπησε με κλοτσιές και μπουνιές.
• Η δίκη της Χρυσής Αυγής θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, στην αίθουσα τελετών του Εφετείου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας