Τη ναζιστική ιδεολογία της εγκληματικής οργάνωσης και την προσπάθεια εξαφάνισης των κομμουνιστών συνδικαλιστών έθεσε ως βασικό κίνητρο του τάγματος εφόδου για την αιματηρή ενέδρα στο Πέραμα ο Θανάσης Καραμπέρης, θύμα της επίθεσης και πολιτικώς ενάγων στη χθεσινή κατάθεσή του στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου διεξάγεται η δευτεροβάθμια δίκη για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, 10+ χρόνια μετά την τέλεσή τους.
Το χτύπημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχε κοινά χαρακτηριστικά με όλες τις εγκληματικές ενέργειες της Χρυσής Αυγής: την αιφνιδιαστική νυχτερινή επίθεση, με οργανωμένο σχέδιο και στρατιωτική ακρίβεια, με εγκλωβισμό των θυμάτων από οπλισμένους δράστες που συστήθηκαν ως χρυσαυγίτες και αποχώρησαν συντεταγμένα.
Περιγράφοντας την επίθεση, ο μάρτυρας κατέθεσε πως δύο ομάδες κατευθύνθηκαν προς τους αφισοκολλητές με σκοπό να τους περικυκλώσουν, εγκλωβίζοντάς τους μπροστά σε μάντρα στην πύλη της Ζώνης: «Κατέβηκαν συντεταγμένα, οργανωμένα, συγχρονισμένα και μας περικύκλωσαν. Αρχισαν με ύβρεις να μας τρομοκρατούν, είπαν “Πού είναι ο Πουλικόγιαννης;” (πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής), “Το συνδικάτο θα πεθάνει”, “Το ΚΚΕ θα φύγει και ο τόπος θα ξεβρομίσει”. Εβριζαν μητέρες, παιδιά», κατέθεσε ο Θ. Καραμπέρης.
Η ενέδρα, όμως, δεν περιορίστηκε σε λεκτικό τραμπουκισμό: «Ξαφνικά χτύπησαν τον Πουλικόγιαννη και έπεσε κάτω αιμόφυρτος. Ετσι ξεκίνησε η όλη επίθεση: άρχισαν να κοπανάνε στο ψαχνό. Χτυπούσαν περίπου ένα δίλεπτο με πτυσσόμενα και λοστάρια. Μετά το σφυροκόπημα είπαν “Το Πέραμα εδώ” (σ.σ.: παράγγελμα λήξης) και έφυγαν». Ερωτηθείς από τους συνηγόρους υποστήριξης κατηγορίας, ο μάρτυρας τόνισε πως ήταν εμφανής η πρόθεση των χρυσαυγιτών να κάνουν γνωστή την ταυτότητά τους – όχι μόνο από τις χαρακτηριστικές μαύρες μπλούζες που φορούσαν, αλλά και από το γεγονός πως δήλωσαν πως είναι Χρυσή Αυγή πριν ξεκινήσει η επίθεση: «Θέλανε να τρομοκρατήσουν», εξήγησε, «να πουν ότι η Χρυσή Αυγή θα κάνει κουμάντο».
Αρχηγικό ρόλο στην επίθεση, υπογράμμισε, είχαν οι πρωτόδικα καταδικασμένοι Αντώνης Χατζηδάκης και Τάσος Πανταζής. Ο τελευταίος, επικεφαλής Περάματος, ήταν, όπως δήλωσε με βεβαιότητα, ανάμεσα σε εκείνους που τον χτυπούσαν. Τότε τον γνώριζε μόνο ως «Τάσο» ή «μπαλονά» και ήταν, όπως είπε, γνωστός χρυσαυγίτης, χωρίς όμως να έχει ο ίδιος μέχρι τότε γνώση της ενεργού δράσης του στην εγκληματική οργάνωση.
Ο Πανταζής πρωτοστατούσε στην αστραπιαία επίθεση: «Είδα τον Πανταζή να με χτυπάει με στειλιάρι, αλλά δέχθηκα πολλά χτυπήματα από 5-6 άτομα ταυτόχρονα που ήταν μπροστά μου». Αποτέλεσμα ήταν να οδηγηθεί και ο ίδιος στο Θριάσιο Νοσοκομείο με τραυματισμούς, να πάθει κάταγμα στο χέρι, με το οποίο προσπαθούσε να προστατεύσει το κεφάλι του από τα ρόπαλα και τα καδρόνια, και να παραμείνει εκτός εργασίας για δύο μήνες.
Ο Πανταζής είχε κριθεί πρωτόδικα ένοχος μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της τοπικής οργάνωσης Περάματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων αλιεργατών που είχε γίνει έναν χρόνο νωρίτερα, το 2012, στο σπίτι των αλιεργατών στο Πέραμα. Ενοχος είχε κριθεί μαζί με τον Γ. Καστρινό, τον Αντώνη Χατζηδάκη και τον Κυριάκο Αντωνακόπουλο που μαζί με περίπου 50 μέλη του τάγματος εφόδου επιτέθηκαν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
Ο λόγος πίσω από την επίθεση ήταν η συνδικαλιστική δράση των αφισοκολλητών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και η προσπάθεια παρείσφρησης των χρυσαυγιτών στον χώρο εργασίας, στήνοντας την ίδια περίοδο το εργοδοτικό σωματείο μόνο για Ελληνες που θα συγκέντρωνε τον «έλεγχο» της Ζώνης: «Ημασταν καρφίτσα στο μάτι τους. Το “απόστημα” που έπρεπε να σπάσει. Περίπου ένα μήνα πριν, έτσι είχαν προαναγγείλει την επίθεση ο Λαγός, ο Μίχος και ο Παναγιώταρος που βρέθηκαν στο Πέραμα», υπογράμμισε ο μάρτυρας, τονίζοντας πως η επίθεση ήταν απολύτως στοχευμένη ενέργεια και σε πλήρη γνώση των ηγετικών στελεχών της Χ.Α.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας