Χωρίς λογική είναι η υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε χθες, το άλλοτε ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Ζέρβας, στη δευτεροβάθμια δίκη του για την άγρια επίθεση εναντίον του φοιτητή Αλέξη Λάζαρη, έξω από τα (τότε) γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης του Αρχηγού Μιχαλολιάκου, στη λεωφόρο Μεσογείων.
Ο κατηγορούμενος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών με αναστολή, για τα κακουργήματα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας και είναι πιθανό, αν επικυρωθεί η καταδίκη του, να πάει φυλακή. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στην επίθεση, την οποία όμως παραδέχτηκε ότι έκαναν χρυσαυγίτες και, για να πείσει το δικαστήριο για την αθώωσή του, κατέθεσε απολογούμενος ότι ο Μιχαλολιάκος δεν του αποκάλυψε τους δράστες!
Δηλαδή θέλει να γίνει πιστευτός ο ισχυρισμός του, ότι, παρ’ όλο που ήταν υπεύθυνος ασφαλείας των γραφείων (δηλαδή ο επικεφαλής του τάγματος εφόδου που επιτέθηκε στον Λάζαρη), δεν είχε ιδέα για την επίθεση και ούτε μπόρεσε να μάθει ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν και την πληρώνει αυτός...
Και επίσης ότι αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή, επειδή ο Μιχαλολιάκος τον απέτρεψε από το να βρει τους δράστες και όχι επειδή ο Μιχαλολιάκος, που τον είχε προσλάβει ως μετακλητό υπάλληλο στη Βουλή, τον απέλυσε, όταν του ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά την πάγια τακτική του να εγκαταλείπει τα στελέχη του, για να γλιτώσει ο ίδιος.
Κι όμως, αυτά ισχυρίστηκε χθες στην απολογία του ο Χρήστος Ζέρβας, λίγη ώρα μετά τις πολύ ενοχοποιητικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του στην επίθεση. Η νοσηλεύτρια, που είδε από πολύ κοντά το περιστατικό, κατέθεσε ότι, το πρωί εκείνης της μέρας, είχε γίνει επίθεση στα γραφεία της Χ.Α. και είχαν σπάσει τζάμια.
«Άκουσα ποδοβολητό και φωνές “ρε αλήτη, εσύ έσπασες τα τζάμια;”. Κατάλαβα από τον σωματότυπό τους... Ανησύχησα πολύ για την κατάσταση του παθόντος, είχε αίματα, σπασμένη μύτη, κάλεσα την αστυνομία», είπε και περιέγραψε τη συμμετοχή του κατηγορούμενου: «Ήταν αυτός που ήρθε με το μηχανάκι, ρώτησε τον νεαρό ειρωνικά “πονάς παιδί μου;” και άρχισε να τον χτυπάει πιο βίαια. Ταυτόχρονα, το κεφάλι του παιδιού χτυπούσε στο αυτοκίνητο που ήταν πίσω του. Την ώρα που έφευγε με τους άλλους, πήρε και την τσάντα του παιδιού. Τον αναγνώρισα, γιατί ήμουν πολύ κοντά του».
Η μάρτυρας δεν ήταν η μόνη που κάλεσε την Αστυνομία. Μια κυρία που είδε την άγρια επίθεση από το μπαλκόνι της, έσπευσε να καλέσει και εκείνη την Άμεση Δράση. Όπως κατέθεσε, «τρία - τέσσερα άτομα ποδοπατούσαν έναν. Φοβήθηκα ότι θα γίνει μεγάλη ζημιά στο άτομο που είχαν κάτω. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση η αγριότητα με την οποία τον χτυπούσαν στο κεφάλι. Τους είδα να φεύγουν προς τη λεωφόρο Μεσογείων».
Ο Αλέξης Λάζαρης νοσηλεύτηκε τρεις μέρες στον «Ερυθρό Σταυρό» και η μητέρα του περιέγραψε ότι «μέχρι και σήμερα ζει έναν Γολγοθά. Ακόμα έχει πονοκεφάλους και ζαλάδες, παρουσίασε κατάθλιψη, ξεκίνησε ψυχοθεραπεία». Χθες, στην κατάθεσή του, αναγκάστηκε να ξαναζήσει τις στιγμές της επίθεσης, γεγονός πολύ δύσκολο για έναν 29χρονο που βιώνει μετατραυματικό στρες και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.
Η δικηγόρος του κατηγορούμενου, Βάσω Πανταζή, προσπαθώντας να παρουσιάσει ότι το θύμα προκάλεσε την επίθεση, αναλωνόταν σε ερωτήσεις για τη διαδρομή που ακολούθησε και γιατί γύρισε το κεφάλι του περνώντας έξω από τα γραφεία. «Επειδή δεν είμαι ρομπότ», απάντησε ο Αλέξης.
Αλλά ο Χρήστος Ζέρβας επέμενε ότι δολοφονική ήταν η επίθεση που δέχτηκαν τα γραφεία της οργάνωσης και ότι, «αν ήμουν εγώ εκεί, θα τον είχα προστατεύσει». Έναν χρόνο νωρίτερα βέβαια (τον Απρίλιο του 2016), όχι μόνο δεν είχε προστατεύσει τη φωτογράφο του Vice, Αλεξία Τσαγκάρη, από επίθεση της Χρυσής Αυγής, σε αντιφασιστική συγκέντρωση στον Πειραιά, αλλά η παθούσα έχει καταγγείλει δημόσια ότι ο Χρήστος Ζέρβας ήταν αυτός που την κλότσησε, τη χτύπησε και απείλησε να τη σκοτώσει.
«Πέρασα οκτώ μήνες στη φυλακή τζάμπα. Αυτοί που το έκαναν, να πάνε να παραδοθούν. Πήγα στα γραφεία, δε μου είπαν ποιοι τον χτύπησαν. Πήγα στο γραφείο του Αρχηγού και μου είπε “με τι θα ασχοληθείς τώρα;” Λέω “έτσι είστε; Με τη ζωή μου θα ασχοληθώ”», ισχυρίστηκε ο κατηγορούμενος. Όμως, από τη Χρυσή Αυγή δεν αποχώρησε, εκδιώχθηκε όταν ο Μιχαλολιάκος αποφάσισε να τον αδειάσει.
● Στις 18 Μαΐου η πρόταση της εισαγγελέως και η απόφαση του δικαστηρίου.
«Με στοχοποίησε η “Εφ.Συν.”»
Ο κατηγορούμενος θεωρεί υπεύθυνη την «Εφ.Συν.» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Μπασκάκη για την κατηγορία που αντιμετωπίζει. Αυτό φάνηκε από την αρχή της συνεδρίασης του δικαστηρίου, όταν η δικηγόρος του υπέβαλε αίτημα να μην καταθέσει ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος. Η στόχευση ήταν σαφής: να μη μάθουν οι δικαστές ποιος ήταν ο ρόλος του Χρήστου Ζέρβα στην εγκληματική οργάνωση. Επειδή όμως το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η στόχευση απέτυχε, ανέλαβε ο κατηγορούμενος να πείσει τους δικαστές ότι είναι στοχοποιημένος από την εφημερίδα... Πρόκειται για μια υπερασπιστική γραμμή που ακολούθησε η ηγεσία της Χρυσής Αυγής σε όλη τη διάρκεια της μεγάλης δίκης.
«Αν υπάρχει ένας άνθρωπος στη Χ.Α. που η δουλειά του εκείνη τη μέρα ήταν να επιτεθεί στον Λάζαρη, αυτός είναι ο κατηγορούμενος», κατέθεσε ο Γιάννης Μπασκάκης και περιέγραψε ποιος είναι ο Χρήστος Ζέρβας: ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης στους Αμπελοκήπους, υπεύθυνος ασφαλείας στη Μεσογείων και στη Χ.Α. από το 1990. Ο μάρτυρας, που έχει ερευνήσει σε βάθος τη δράση της οργάνωσης και γι’ αυτό κατέθεσε και στο Κακουργιοδικείο, αναφέρθηκε σε αντίστοιχες επιθέσεις στην Πάτρα και στο Μεταξουργείο και εξήγησε ότι «εκείνη τη μέρα οι χρυσαυγίτες έστησαν ενέδρα ως αντίποινα για την επίθεση στα γραφεία τους».
Στις 15 Ιουνίου η δίκη της Χρυσής Αυγής σε β’ βαθμό
Λίγες μόλις ημέρες μετά την καθαρογραφή της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας και τη δημοσίευση του σκεπτικού της καταδικαστικής απόφασης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, προσδιορίστηκε από το Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό. Την Τετάρτη 15 Ιουνίου, η ηγεσία της οργάνωσης και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες ως μέλη της θα καθίσουν στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, προκειμένου να δικαστούν από εφέτες για την εγκληματική δράση της οργάνωσης, με πιο χαρακτηριστική τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής έχουν ήδη υποβάλει αίτημα να πραγματοποιηθεί η δίκη στην αίθουσα τελετών του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συμμετοχή των παραγόντων και να αποτραπεί το ενδεχόμενο επιβράδυνσής της. Τις επόμενες μέρες, αναμένεται να γίνει η κλήρωση για τον ορισμό των δικαστών και εισαγγελέων (τακτικών και αναπληρωματικών) που θα στελεχώσουν το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας