Εφεση κατά της απόφασης του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, η οποία αφορά τις ποινές που επιβλήθηκαν στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και στους δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, που ήταν αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής και με τον τρόπο αυτό διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου και τις προτάσεις της.
Μετά την έφεση το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται να επιβάλει μικρότερη ποινή από αυτήν που αποφάσισε το πρωτόδικο δικαστήριο και ως εκ τούτου μπορεί να φτάσει και τα 15 έτη κάθειρξης η ποινή για το διευθυντήριο της οργάνωσης (στους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη, Χρ. Παππά, Ι. Λαγό, Γ. Γερμενή και Ηλ. Παναγιώταρο έχει επιβληθεί κάθειρξη δεκατριών ετών, ενώ στον Αρτ. Ματθαιόπουλο δέκα ετών).
Αντίστοιχα μεγαλύτερη κάθειρξη δύναται να επιβληθεί στους πέντε καταδικασθέντες για την επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (ο πυρηνάρχης Περάματος Τ. Πανταζής καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη και οι υπόλοιποι τέσσερις σε επταετή).
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στ. Κωσταρέλλος σημειώνει στην έφεσή του ότι η ηγεσία της οργάνωσης ασκούσε πλήρη κυριαρχία σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα έχοντας συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα, ενώ για την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του Αιγύπτιου Αμπουζίντ Εμπάρακ αναφέρει ότι το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά τον βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α) τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στη βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης, β) προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία είχε προαναγγείλει την επίθεση.
Η έφεση του εισαγγελέα έρχεται ύστερα από αντίστοιχο αίτημα της πολιτικής αγωγής, στο οποίο οι συνήγοροι υπεράσπισης των Αιγύπτιων αλιεργατών -Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Σκαρμέας και Κώστας Παπαδάκης- τόνιζαν ότι «οι ποινές είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με ποινές που επιβάλλονται πρόσφατα από τα ελληνικά δικαστήρια σε ανάλογες περιπτώσεις, που υπολείπονται των κριτηρίων της δίκαιης και ανάλογης τιμωρίας, λαμβανομένης υπόψη της φρικαλεότητας των πράξεών τους».
Ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών δεν έκανε δεκτό αντίστοιχο αίτημα της οικογένειας Φύσσα, ούτε το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως είχε εισαχθεί στο ακροατήριο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας