Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε την ημέρα γέννησης του ανθρώπου που αιματοκύλησε την Ευρώπη και εξόντωσε 6 εκατομμύρια Εβραίους, την ημέρα γέννησης του Χίτλερ. Με πολλά προβλήματα, με μεγάλη καθυστέρηση, σε ακατάλληλη λόγω χωρητικότητας αίθουσα, η δίκη παρ' όλα αυτά ξεκίνησε. Λίγο μετά τις 9 το πρωί οι δικαστές και οι εισαγγελείς ανέβηκαν στην έδρα κηρύσσοντας την έναρξη της διαδικασίας με την εκφώνηση του καταλόγου των κατηγορουμένων και τη νομιμοποίηση των συνηγόρων υπεράσπισης.
Η μη προσέλευση των κατηγορουμένων ήταν αναμενόμενη, καθώς, όπως έχουμε ήδη επισημάνει στην «Εφ.Συν.» (Ιός, 4.4.2015), η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει κάνει την επιλογή να μη «συνωστίζεται» στο εδώλιο με τα μέλη της, τα οποία εκτελούσαν ωστόσο όλες τις εντολές της. Η ηγεσία εκπροσωπείται διά των συνηγόρων της. Ο δεύτερος λόγος απουσίας όλης της ηγετικής ομάδας, πλην του «τοποτηρητή» βουλευτή Ματθαιόπουλου, είναι προφανώς η προσπάθεια διαχωρισμού των εγκληματικών πράξεων από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Βέβαια η κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε όλα τα εγκλήματα, όσο κι αν απουσιάσουν οι ναζιστές ηγέτες, περιέχεται μέσα στο παραπεμπτικό βούλευμα.
Απούσες από το δικαστήριο, εκπροσωπούμενες από τους δικηγόρους τους, και οι κατηγορούμενες χρυσαυγίτισσες Θέμις Σκορδέλη και -η προφυλακισμένη υπαστυνόμος- Βενετία Πώπωρη. Συνολικά παρόντες ήταν οι 44 από τους 70 κατηγορούμενους, εκ των οποίων μία ανήλικη που θα δικαστεί από δικαστήριο ανηλίκων, ενώ πριν από λίγες μέρες απεβίωσε ένας κατηγορούμενος, ο Αντώνης Μπολέτης. Από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές κάθισαν στο εδώλιο οι Σ. Μπούκουρας και Π. Ζησιμόπουλος.
Οι κατηγορούμενοι
Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, μεταφέρθηκε με κλούβα από τις αντρικές φυλακές όπου κρατείται προσωρινά για τις ανάγκες της δίκης. Ανάμεσα στους συνηγόρους των κατηγορουμένων ξεχώρισαν οι Β. Καπερνάρος, Π. Μαντούβαλος, Νίκος Αντωνιάδης, η βουλευτίνα Δ. Σβερώνη και φυσικά ο πάντα με χαρακτηριστική άνεση κινούμενος μέσα στις δικαστικές αίθουσες Τάκης Μιχαλόλιας, αδελφός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους κάθισαν κατά λάθος οι δύο διερμηνείς, ένας άντρας και μία γυναίκα, που φορούσε την παραδοσιακή μαντίλα, και χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών για να απομακρυνθούν από το εδώλιο και να καθίσουν στα έδρανα της πολιτικής αγωγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρυσαυγίτες μπερδεύτηκαν και άρχισαν αμέσως να διαμαρτύρονται ακόμα και στις επίσημες ιστοσελίδες τους ότι γίνονται «παρανομίες» και οι μάρτυρες κατηγορίας βρίσκονται μέσα στην αίθουσα. Τέτοιου είδους «καταγγελίες» φαίνεται ότι θα είναι μια μόνιμη τακτική με προφανή στόχο να απαξιωθεί η δικαστική διαδικασία.
Λίγο πριν από το τέλος αυτής της διαδικασίας συνήγορος πολιτικής αγωγής ζήτησε από την πρόεδρο μια ολιγόλεπτη διακοπή, διότι νεαροί φίλοι του Παύλου Φύσσα, προσερχόμενοι ως μάρτυρες κατηγορίας, δέχτηκαν επίθεση με σιδηρογροθιές από συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες. Οι δικηγόροι ζήτησαν τη διακοπή ώστε να ενημερωθούν για το περιστατικό και η πρόεδρος διέκοψε για 15 λεπτά. Τελικά πληροφορηθήκαμε ότι οι μάρτυρες της πλευράς Παύλου Φύσσα είχαν πράγματι κακοποιηθεί από χρυσαυγίτες και δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με κακώσεις.
Μετά τη διακοπή κλήθηκαν οι μάρτυρες κατηγορητηρίου στην ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα. Ανάμεσά τους η οικογένεια του Παύλου Φύσσα, που είχε έρθει από νωρίς στις Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.
Οι μάρτυρες περίμεναν σε διαφορετικό χώρο πίσω από τη δικαστική αίθουσα και όπως ήταν φυσικό η προσέλευσή τους στο ακροατήριο προκάλεσε το αδιαχώρητο. Οι δημοσιογράφοι των ελληνικών αλλά και πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης ήταν οι μόνοι που μπόρεσαν να καθίσουν, έστω και σε κατάσταση ασφυξίας, στην αποκλεισμένη για το κοινό ακροατηρίου δικαστική αίθουσα.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου προχώρησε στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων υπεράσπισης για τον κατηγορούμενο Νικόλαο Παπαβασιλείου (κατηγορείται για εμπρησμό μαγαζιού αλλοδαπού και επιθέσεις στον Αγ. Παντελεήμονα) που εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο, κίνηση που μοιραία οδήγησε στη διακοπή της δίκης μέχρι να λάβουν γνώση της δικογραφίας οι «φρέσκοι» υπερασπιστές. Για την Ιστορία, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε οδηγήσει σε διακοπή για τον ίδιο λόγο την πρώτη δίκη του, ισχυριζόμενος ότι τον είχε εγκαταλείψει ο δικηγόρος.
Οι μάρτυρες
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη προχώρησε στην εκφώνηση του καταλόγου των μαρτύρων κατηγορητηρίου με πρώτο τον πατέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Η παρουσία της οικογένειας Φύσσα αλλά και η παρουσία των μαχαιρωμένων και κακοποιημένων μεταναστών, που βρήκαν το θάρρος να δηλώσουν «παρών» μέσα στη δικαστική αίθουσα, μαζί με τα στελέχη του ΠΑΜΕ σηματοδοτούν μια ιστορική στιγμή για τον αντιφασισμό στη χώρα μας.
Την ώρα ανάγνωσης των ονομάτων ακούστηκε ξαφνικά ένας ήχος σαν καμπάνα και μια μουσική και πέρασαν λίγες στιγμές για να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι επρόκειτο για την απευθείας σύνδεση με το ειδικό γραφείο στη ΓΑΔΑ από όπου δήλωσαν το «παρών» και θα καταθέσουν στη συνέχεια οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες. Στην εκφώνηση των ονομάτων την ώρα που ο δήμαρχος της Αθήνας Γιώργος Καμίνης φώναξε «παρών» σπεύδοντας να δηλώσει ότι θα λείψει για μία εβδομάδα η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη στράφηκε προς το μέρος του λέγοντας: «Είστε ο κύριος Καμίνης;» «Μάλιστα», της απάντησε ο δήμαρχος. Ανάμεσα στους μάρτυρες δήλωσαν «παρών» και οι βουλευτές Μαρία Κανελλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Σπύρος Λυκούδης (Ποτάμι) και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.
Η δίκη διεκόπη για τις 7 Μαΐου, με την εκκρεμότητα νομιμοποίησης της πολιτικής αγωγής αλλά και το θέμα ακαταλληλότητας της αίθουσας διεξαγωγής της δίκης. Η αίθουσα δεν εξυπηρετεί τον μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και όταν επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν, διά της προέδρου της ΕΣΗΕΑ Μαρίας Αντωνιάδου, για τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εκπρόσωποι του Τύπου καλούνται να καλύψουν την δίκη, η πρόεδρος της έδρας δεν επέτρεψε τόσο στους συνηγόρους όσο και στους εκπροσώπους φορέων (Δήμου Κορυδαλλού, ΕΣΗΕΑ κ.ά.) να θέσουν το θέμα αναβάλλοντάς το για την επόμενη συνεδρίαση.
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Σταύρος Κασιμάτης, είπε ότι και την Πέμπτη 7 Μαΐου θα είναι κλειστά τα σχολεία και πάλι θα έχουμε τραυματίες: «Κάνω έκκληση» τόνισε ο δήμαρχος, με την εισαγγελέα της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου να σημειώνει ότι συμφωνεί, αλλά «είναι θέμα της πολιτείας και πρέπει να ληφθεί υπόψη ο μεγάλος αριθμός των κατηγορουμένων. Οπως είπε η εισαγγελική λειτουργός, η αίθουσα τελετών του Εφετείου είναι ήδη κατειλημμένη και πρέπει να βρεθεί λύση». Και κατέληξε: «Η δίκη θα αρχίσει εδώ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε αίθουσα που θα δημιουργηθεί».
Η διακοπή
Τελικά η δίκη διεκόπη λίγο πριν από το μεσημέρι και όλοι οι παράγοντες, πλην των κατηγορουμένων, απομακρύνθηκαν ανάμεσα στις κλούβες της αστυνομίας. Την ίδια ώρα αποχώρησαν και οι αντιφασίστες διαδηλωτές με τα πανό και τις σημαίες τους, ενώ ανάμεσά τους βρέθηκαν και πολλοί μετανάστες που ήταν οι πρώτοι στόχοι της ναζιστικής συμμορίας.
! Με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, την Τρίτη 21 Απριλίου στις 6.30, στη Νομική (αμφ. Παπαρρηγόπουλου, είσοδος από Σόλωνος), το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, η Νομαρχιακή Α΄ Αθήνας και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο «Η δίκη της Χρυσής Αυγής: μια νεοναζιστική εγκληματική οργάνωση (επιτέλους) μπροστά στη δικαιοσύνη».
- Δημήτρης Ψαρράς (δημοσιογράφος, Εφημερίδα των Συντακτών)
- Ελευθερία Κουμάντου (δημοσιογράφος, GoldenDawnWatch.org)
- Ταχίρ Αλιζαντά (πρόεδρος Κοινότητας Αφγανών προσφύγων και μεταναστών)
και από τον ΣΥΡΙΖΑ
- Νίκος Φίλης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος)
- Αντώνης Νταβανέλλος (μέλος Πολιτικής Γραμματείας)
- Μιχάλης Υδραίος (συντονιστής Νομαρχιακής Α΄ Αθήνας)
- Ηλίας Παντελεάκος (γραμματέας Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ)
- Δημοσθένης Παπαδάτος (συντονιστής Τμήματος Δικαιωμάτων)
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας