Τέλος στα περιστατικά αυθαιρεσίας όσων υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας σκοπεύει να βάλει η κυβέρνηση, αφού σύντομα, με κοινή απόφαση τριών υπουργών, πρόκειται να δημιουργηθεί ένας ανεξάρτητος εθνικός μηχανισμός διερεύνησης τέτοιων περιστατικών ο οποίος θα ελέγχεται από τον Συνήγορο του Πολίτη.
Ο μηχανισμός θα συγκροτηθεί αμέσως μετά την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο θα τροποποιεί τον νόμο 3938/2011 που προέβλεπε τη σύσταση Γραφείου Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, όμως ποτέ ώς τώρα δεν είχε εφαρμοστεί.
Στην απόφαση αυτή έφτασαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις συστάσεις που της γίνονταν για χρόνια από διεθνή και εθνικά όργανα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, με στόχο να ενισχυθεί το καθεστώς διαφάνειας και λογοδοσίας.
Ο εθνικός μηχανισμός αποφασίστηκε να μη λειτουργεί υπό τον έλεγχο ή την εποπτεία κάποιου υπουργείου, αλλά υπό τον Συνήγορο του Πολίτη.
Παράλληλα, αυτή η διαδικασία διερεύνησης περιστατικών αυθαιρεσίας δεν θα υποκαθιστά τις προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες για τους υπαλλήλους στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Λιμενικού) και τις φυλακές.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται, μεταξύ άλλων:
■ Ο Συνήγορος του Πολίτη επιλαμβάνεται σχετικών υποθέσεων: α) ύστερα από καταγγελία, β) αυτοβούλως, γ) μετά από παραπομπή της υπόθεσης από τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό ή γ.γ.
■ Από τη στιγμή που ο Συνήγορος του Πολίτη αναλάβει τη διερεύνηση μιας υπόθεσης, εντός τριών μηνών συντάσσει πόρισμα. Κατά τη διερεύνηση μπορεί να λαμβάνει όλα τα αντίγραφα του πειθαρχικού φακέλου που τυχόν έχει ήδη σχηματιστεί, ενώ θα διεξάγει τις έρευνες σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3094/2003. Ιδίως θα μεριμνά για τη διασφάλιση του δικαιώματος ακροάσεως των ελεγχομένων.
■ Τα πειθαρχικά όργανα κάθε υπηρεσίας αναστέλλουν την έκδοση της απόφασης μέχρι την έκδοση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ το πόρισμα συσχετίζεται με τον πειθαρχικό φάκελο.
■ Δεν θα θίγονται διοικητικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε βάρος του πειθαρχικά ελεγχόμενου ή μέτρα επείγοντος χαρακτήρα, όταν διακυβεύεται το συμφέρον της υπηρεσίας.
■ Η τελική απόφαση του πειθαρχικού οργάνου μπορεί να αποκλίνει από το διατακτικό του πορίσματος μόνο με ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.
■ Σε περίπτωση σχετικής καταδικαστικής απόφασης από το ΕΔΔΑ, ο Συνήγορος του Πολίτη επανεξετάζει την υπόθεση και αποφασίζει για την εκ νέου διερεύνησή της.
■ Ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσιεύει ετησίως και κοινοποιεί στους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς ειδικές εκθέσεις για τις υποθέσεις αυθαιρεσίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας