Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.2° 19.6°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 17.0°
2 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
19.0° 17.7°
2 BF
77%
Ιωάννινα
Ασθενής ομίχλη
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
3 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.6° 17.6°
1 BF
75%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
0 BF
72%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
18.5° 18.5°
1 BF
73%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
21.4° 20.5°
5 BF
56%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 15.5°
3 BF
68%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
4 BF
49%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
1 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
0 BF
68%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.6° 17.3°
1 BF
57%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
85%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.3°
0 BF
55%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.0° 19.0°
2 BF
71%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.5° 13.5°
1 BF
83%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Συγγενείς των προσαχθέντων για τον τραυματισμό αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί έξω από το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Συγγενείς των προσαχθέντων για τον τραυματισμό αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς χθες το πρωί έξω από το Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη | EUROKINISSI
Στην εντατική ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα επεισόδια σε αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη

Αλαλούμ και πογκρόμ προσαγωγών

Οι αστυνομικές αρχές οδήγησαν στο Αλλοδαπών συνολικά 424 άτομα που άρχισαν να τα απελευθερώνουν σταδιακά μετά από πολύωρη και αμφίβολης νομιμότητας κράτηση ● Παρέμβαση του Αρείου Πάγου, που διέταξε έρευνα

Μάχη ώς αργά χθες το απόγευμα έδινε στην εντατική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ που τραυματίστηκε σοβαρότατα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που προκάλεσαν προχθές το βράδυ χούλιγκαν, ενώ διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στου Ρέντη, με φιλάθλους αποκλειστικά της πειραιώτικης ομάδας.

Ο άτυχος αστυνομικός τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό από ναυτική φωτοβολίδα μετά από, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., ευθεία βολή και, καθώς αυτή έπληξε αρτηρία, μέχρι να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο (Γ.Κ. Νίκαιας) είχε χάσει τις αισθήσεις του. Πιθανότατα θα είχε πεθάνει εάν οι γιατροί δεν τον έβαζαν αμέσως στο χειρουργείο. Η κατάσταση του μηχανικά υποστηριζόμενου στη ΜΕΘ ασθενούς ενέπνεε ανησυχία ώς και αργά χθες το απόγευμα, με τους γιατρούς, που επέδειξαν πέρα από επαγγελματισμό και το ανθρώπινο πρόσωπό τους, αφού το νοσοκομείο τους δεν εφημέρευε και παρ’ όλα αυτά περιέθαλψαν υποδειγματικά τον αστυνομικό, να επισημαίνουν ότι οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες.

Σπασμωδικές κινήσεις

Σε αντίθεση με τον επαγγελματισμό των γιατρών, οι αστυνομικές αρχές εκτιμάται ότι αντέδρασαν σπασμωδικά και μετά τον βαρύτατο τραυματισμό του συναδέλφου τους κατέφυγαν σε… πογκρόμ προσαγωγών, οδηγώντας στο Αλλοδαπών συνολικά 424 άτομα τα οποία άρχισαν να απελευθερώνουν σταδιακά μετά από πολύωρη και αμφίβολης νομιμότητας κράτηση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γνωστού ποινικολόγου Θανάση Καμπαγιάννη: «Δεν είναι προσαχθέντες, είναι αγνοούμενοι» υπογράμμισε διερωτώμενος: «Οι προσαγωγές διαρκούν 2-3, άντε 4 ώρες, γίνεται κάποιος έλεγχος και στη συνέχεια αφήνονται ελεύθεροι. Ποια είναι η δικονομική κατάσταση των ανθρώπων αυτή τη στιγμή;».

Καυστικός ήταν και ο δικηγόρος Δημήτρης Κανελλόπουλος, αυτόπτης μάρτυρας όσων συνέβησαν στο κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και ανάμεσα στους φιλάθλους που προσήχθησαν αλλά λόγω της ιδιότητάς του αφέθηκε ελεύθερος άμεσα. «Το ότι ακόμη εξετάζονται οι προσαχθέντες ανωμοτί ως ύποπτοι ιδιαίτερα επαχθών πράξεων και χωρίς παρουσία δικηγόρου είναι αδιανόητο για μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Πρωτοφανές. Το θέμα τελικά έμαθα ότι λύθηκε σε κάποιο βαθμό κατόπιν προτάσεως των Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς και σε λίγο θα μπούμε κάποιοι δικηγόροι να συναντήσουμε τους πελάτες μας», είπε στην «Εφ.Συν.» γύρω στις 4.00 το απόγευμα χθες και πριν αφεθούν ελεύθεροι περίπου 200 από τους προσαχθέντες.

Αρχικά αφέθηκαν οι ανήλικοι και σταδιακά θα αφήνονταν και οι υπόλοιποι, χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν θα σχηματιζόταν δικογραφία σε βάρος ορισμένων προσαχθέντων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πηγές ανέφεραν ότι «αφέθηκαν όσοι είχαν δώσει δείγμα DNA και δακτυλοσκοπήθηκαν, ενώ για όσους αρνηθούν να το κάνουν, θα ενημερωθούν οι εισαγγελικές αρχές που θα αποφασίσουν για την ποινική τους αντιμετώπιση». Τέτοιου μεγέθους καταγραφή προσωπικών δεδομένων είχε να γίνει από το Πολυτεχνείο του ‘95!

Πάντως, μέχρι την ώρα που έκλεινε η εφημερίδα δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία, γεγονός που… διέψευδε τις αρχικές εκτιμήσεις που αναφέρονταν στην ανακοίνωση του Αρχηγείου για «ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαγόμενους βρίσκονται οι δράστες της επίθεσης». Παρ’ όλα αυτά, ώς αργά αστυνομικές πηγές επέμεναν ότι δεν υπήρχαν μόνο μαρτυρίες που έλεγαν ότι ορισμένοι από τους δράστες της επίθεσης κατά της διμοιρίας επέστρεψαν μετά στο γήπεδο, αλλά ότι αυτό προέκυπτε και από βιντεοληπτικό υλικό που υπήρχε από κάμερα έξω από το κλειστό γυμναστήριο.

Οι αστυνομικοί ισχυρισμοί προσπαθούσαν να απαντήσουν στα λογικοφανή επιχειρήματα τόσο των γονέων των προσαχθέντων όσο και του μάρτυρα δικηγόρου ότι όσοι βρίσκονταν εντός του σταδίου και προσήχθησαν δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια αφού αυτά έγιναν σε απόσταση 150 μέτρων από το γήπεδο το οποίο «σφραγίστηκε» άμεσα, χωρίς να μπορεί να μπει ή να βγει κανείς. Πηγή εξάλλου της «Εφ.Συν.» παραδέχθηκε ότι τα επεισόδια δεν έγιναν ακριβώς έξω από το γήπεδο αλλά επί της οδού Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη όπου και παρκάρουν οι κλούβες των ΜΑΤ καθώς εκεί σημειώνονται συνήθως οι επιθέσεις των χούλιγκαν.

Το τι ακριβώς συνέβη, όπως εκτιμάται, θα προκύψει από την έρευνα που διεξάγεται από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, την οποία και διέταξε ο Αρειος Πάγος να εποπτεύσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά. Ζητά μάλιστα από τους εισαγγελείς να προβούν «σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια […] προς διακρίβωση αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, όπως εγκληματική οργάνωση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες κ.λπ., καθώς και στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών».

«Παρεμβάσεις»

EUROKINISSI

«Είναι εκείνοι οι εγκληματίες που με την ανοχή κάποιων απειλούν και κάποιες φορές αφαιρούν ανθρώπινες ζωές και καταστρέφουν περιουσίες. Είναι ένα απόστημα που μολύνει τον αθλητισμό και τη χώρα μας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα αντιμετωπιστεί διά μαγείας. Με τις παρεμβάσεις μας στον ποινικό κώδικα αλλά κυρίως με τη στάση μας σε επίπεδο εφαρμογής του νόμου θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτήν την αυτονόητη μάχη με κάθε μας θεσμικό όπλο μέχρι τέλους» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ένα γνωστό μοτίβο που μόνο απαντήσεις δεν δίνει στις «τρύπες» του σεναρίου για όσα συνέβησαν.

Τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που έχει πάρει η γηπεδική βία καυτηρίασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του στο twitter: «Η σημαία της ασφάλειας που διαφήμιζε η κυβέρνηση έχει υποσταλεί εδώ και καιρό. Εφόσον δεν μπορούν να την υψώσουν εκείνοι, θα το κάνουμε εμείς με αίσθημα ευθύνης για όλους τους πολίτες. Είναι θέμα ζωής – είναι και θέμα πολιτισμού».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά σε ανάρτησή του στο Facebook εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την επίθεση -«οι αθλητικοί χώροι μετατρέπονται, συχνά με την ανοχή της πολιτείας και ισχυρών παραγόντων, σε πεδία μάχης»- και τονίζει: «Ελπίζουμε να μην ακούσουμε για μια ακόμα φορά ότι η λύση είναι να “κλείσουν οι σύνδεσμοι” και λόγια του αέρα», ενώ η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. τόνισε: «Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας παραμένουν γράμμα κενό και αυτό όσο συνεχίζεται θα διογκώνει το πρόβλημα. Η ύπαρξη ενός αστυνομικού στην εντατική μάς θλίβει και τονίζει αυτήν την ανάγκη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Αλαλούμ και πογκρόμ προσαγωγών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας