Οι Calyces δηλώνουν βροντερά ξανά παρόντες στην ελληνική μουσική σκηνή. Κυκλοφόρησαν τον εξαιρετικό δεύτερο δίσκο τους "Fleshy Waves of Probability" και τώρα αφού ολοκλήρωσαν την περιοδεία τους ετοιμάζονται να τον παρουσιάσουν για πρώτη φορά ζωντανά και στην Αθήνα, το Σάββατο 13 Απριλίου στο An Club.
Η efsyn city τους ζήτησε να απαριθμήσουν δέκα δίσκους που τους «πήραν τα μυαλά» με την πρώτη ακρόαση και η λίστα τους περιλαμβάνει μερικά albums ογκόλιθους για τη σκληρή μουσική.
1. Meshuggah – Nothing
Ένας δίσκος ορόσημο κατά την άποψή μας για τη συγκεκριμένη μπάντα. Ο συνδυασμός της ωμότητας στον ήχο με την τεχνική και την αντίληψη στη σύνθεση των κομματιών είναι πάντα πηγή έμπνευσης για εμάς. Μας υπενθυμίζει τη σημασία της αμεσότητας στο τι και πώς θέλεις να πεις ως καλλιτέχνης.
2. Death – Symbolic
Ένα διαμάντι της metal μουσικής, που έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά για το πόσο μπροστά μπορεί να προχωρήσει ο σκληρός ήχος. Βγάζει μια απόλυτη συνοχή στα αυτιά μας, τόσο σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά όσο και ως σύνολο, με αρμονία, φόρμα, άρτια παιξίματα και ευφάνταστες εναλλαγές.
3. King Crimson – Red
Από τους σημαντικότερους οδηγούς καινοτομίας στη rock μουσική. Με κύριο εγκέφαλο τον Robert Fripp, αποτύπωσαν ένα επόμενο βήμα τόσο φρέσκο και ολοκληρωμένο, που πατάει στις ρίζες της μπάντας από το παρελθόν και ταυτόχρονα ενσωματώνει φυσικά νέα στοιχεία. Ένα ρεύμα που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει γενιές.
4. Tool – Lateralus
Εδώ έχουμε ένα έργο τέχνης που δύσκολα περιγράφεται με λίγα λόγια. Για εμάς, από την αρχή μέχρι το τέλος κυριαρχεί η αίσθηση ότι κάτι καινούργιο μπορεί να είναι τόσο στέρεο και συμπαγές, όταν βασίζεται στην πίστη και τη σκληρή δουλειά — τόσο ατομικά όσο και ομαδικά. Η αναζήτηση της δικής σου "γλώσσας" είναι μια συνεχής σπειροειδής πορεία, αρκεί να βρεις τη σωστή κατεύθυνση.
5. Mastodon – Leviathan
Ένα concept album που καταφέρνει να συνδυάσει την επιθετικότητα με την επική αίσθηση. Οι Mastodon χτίζουν κόσμους μέσα από riffs και δομές που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα του metal, επηρεάζοντάς μας στον τρόπο που φτιάχνουμε αφηγήσεις μέσα από μουσική.
6. Rush – A Farewell to Kings
Από τους πρωτοπόρους του progressive rock. Η ευφυΐα στη σύνθεση, η μουσικότητα του κάθε μέλους και η ισορροπία ανάμεσα στο τεχνικό και το συναισθηματικό αποτέλεσαν θεμέλια για τη δική μας αντίληψη στη δημιουργία.
7. Intronaut – Valley of Smoke
Ένας δίσκος που ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο post-metal, το prog και τη jazz αισθητική. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν τον χώρο, τις υφές και την πολυρυθμία μας ώθησε να σκεφτούμε περισσότερο "οργανικά" και λιγότερο γραμμικά.
8. Alice in Chains – Dirt
Το σκοτάδι, η μελαγχολία, ο εθισμός και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ντυμένα με τον χαρακτηριστικό ήχο του Seattle. Αγαπημένες και ανεπανάληπτες ερμηνείες, με στίχους και songwriting που υπηρετούνται με τον πιο απλό αλλά ταυτόχρονα ολοκληρωμένο τρόπο απ’ όλα τα μέλη της μπάντας.
9. The Dillinger Escape Plan – Miss Machine
Το χάος ως μορφή τέχνης. Ένα άλμπουμ που μας δίδαξε πώς μπορείς να σπας όλους τους κανόνες και να φτιάχνεις κάτι που παραμένει δομημένο, άμεσο και συναισθηματικά φορτισμένο. Από τα σημαντικότερα παραδείγματα του πώς η ενέργεια και η πολυπλοκότητα μπορούν να συνυπάρχουν.
10. Textures – Drawing Circles
Ενέργεια, πολυρυθμία, καφρίλα, χάος, δομή, ατμόσφαιρα και μελωδία στις σωστές δόσεις. Ένα άλμπουμ που κουβαλάει την ουσία του μοντέρνου progressive metal και άνοιξε δρόμο για πολλούς — κι εμάς ανάμεσά τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας