Ο Γιούργκεν Κλοπ είχε να μπει στα αποδυτήρια των φιλοξενουμένων του «Βεστφάλεν» από το 2008, την τελευταία σεζόν της θητείας του στη Μάιντς.
Και παραδέχθηκε στην αγγλική τηλεόραση πως «έπρεπε να υπενθυμίζω διαρκώς στον εαυτό μου, όταν φτάσαμε για την προπόνηση, ότι πρέπει να στρίψω πλέον δεξιά και όχι αριστερά στον διάδρομο των αποδυτηρίων»...
Ο πρώην σύλλογός του πάντως τον βοήθησε! Η Ντόρτμουντ καλωσόρισε τον Κλοπ με ένα ιδιαίτερο πείραγμα.
Στον τοίχο του συγκεκριμένου διαδρόμου, είχε κολλήσει μια επιγραφή που, αντί να γράφει «Αποδυτήρια Λίβερπουλ», πάνω από το δεξί βέλος έγραφε «Γιούργκεν Κλοπ, αποδυτήρια» και πάνω από τις λέξεις υπήρχε σχεδιασμένη μια γελαστή φατσούλα.
Οταν το πρωτοείδε, ο τεχνικός των «κόκκινων» ξέσπασε στο χαρακτηριστικό του γέλιο και πόζαρε για τους φωτογράφους...
Για τον γερμανικό Τύπο, η επιστροφή του Γιούργκεν Κλοπ στο σκηνικό όπου έγραψε Ιστορία τα προηγούμενα επτά χρόνια με την Ντόρτμουντ ήταν τόσο σημαντικό, που επισκίασε ακόμα και την τεράστια νίκη με 2-0 της Βόλφσμπουργκ επί της Ρεάλ Μαδρίτης μία μέρα νωρίτερα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μιλάμε για τον άνθρωπο που συνέδεσε το όνομά του με την αναγέννηση -αθλητική και οικονομική- της πάλαι ποτέ πρωταθλήτριας Ευρώπης.
Αυτή η επταετία μεγέθυνε την Μπορούσια και παράλληλα εκτόξευσε το όνομα του Κλοπ, που πλέον βρίσκεται στον πάγκο ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους της «γηραιάς ηπείρου».
Και αυτή η προημιτελική συνεύρεση της Ντόρτμουντ με τη Λίβερπουλ, αυτός ο πρώιμος «τελικός» του Europa League, είχε ενδιαφέρον που ξέφευγε από τα όρια της «Κλοπ-μανίας».
Λίβερπουλ και Ντόρτμουντ μοιάζουν σε τόσα πολλά. Είναι και οι δύο σύλλογοι βιομηχανικών πόλεων, η βάση των οπαδών τους είναι η εργατική τάξη -η αρμονία αυτή φάνηκε πριν από τον αγώνα, όταν όλο το γήπεδο τραγούδησε μαζί το «You’ll Never Walk Alone»- και δεν έχουν καμία σχέση με την ποδοσφαιρική αριστοκρατία.
Το πρόσωπο του Γιούργκεν Κλοπ, αυτός ο ξύπνιος, άμεσος, εκδηλωτικός και ξεκάθαρος τύπος, ταιριάζει στο hard rock στιλ της Λίβερπουλ σαν γάντι, όπως ταίριαζε και στο αντίστοιχο της Ντόρτμουντ.
Λόγω Κλοπ βέβαια, ταιριάζουν πλέον οι δύο ομάδες και στο αγωνιστικό στιλ. Αυτό ήταν πασιφανές την Πέμπτη.
Ο μεταξύ τους αγώνας εξελίχθηκε σε αναμέτρηση υψηλής ποιότητας, καθώς οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να ακυρώσουν η μία την άλλη χρησιμοποιώντας σχεδόν ίδια όπλα.
Και λέμε «σχεδόν» γιατί ο διάδοχος του Κλοπ στους «κιτρινόμαυρους», ο Τόμας Τούχελ, έχει προλάβει να προσθέσει και δικά του στοιχεία (της σχολής Γουαρδιόλα) στο παιχνίδι της Ντόρτμουντ: όπως τη μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και την έναρξη των επιθέσεων με ηρεμία από την άμυνα.
Ομως η τωρινή Μπορούσια είναι σε μεγάλο μέρος δημιούργημα του Κλοπ και για τον λόγο αυτό η Λίβερπουλ έχει το προβάδισμα στο συγκεκριμένο ζευγάρι του Europa League, έχοντας πλέον στις αποσκευές της και το εκτός έδρας 1-1.
Οπως είχε πει πριν από τον αγώνα ο 48χρονος τεχνικός των «κόκκινων», με τους δημοσιογράφους να χαμογελούν, «ξέρουμε αρκετούς από τους παίκτες της Ντόρτμουντ. Οχι όλους, αλλά το... 98%».
Προσπάθησε πολύ ο Κλοπ να μην εξελιχθεί η επιστροφή του στο Ντόρτμουντ σε... τσίρκο, που θα αποσυντόνιζε τους παίκτες του και θα λειτουργούσε αρνητικά σε μια ποδοσφαιρική βραδιά γεμάτη υποσχέσεις. Το κατάφερε.
Η αίτηση ενός γερμανικού καναλιού για να υπάρχει Klopp-Camera, δηλαδή μια φορητή τηλεοπτική κάμερα που θα τον ακολουθούσε συνεχώς, δεν πήρε έγκριση.
Ο τεχνικός της Λίβερπουλ βγήκε στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια της προθέρμανσης, το κοινό τραγούδησε το όνομά του και αυτός τους χειροκρότησε: «Τους ευχαριστώ πολύ για το χειροκρότημα», θα έλεγε αργότερα στη συνέντευξη Τύπου. «Ποτέ δεν σταμάτησα να είμαι ερωτευμένος με αυτό το γήπεδο»...
Μετά πήγε προς τον πάγκο της Ντόρτμουντ. Χαιρέτησε και συνομίλησε με τους παλιούς του φίλους επί 20 λεπτά περίπου και κατόπιν επικεντρώθηκε οριστικά στην προετοιμασία των δικών του παικτών και στον αγώνα.
Οταν η Λίβερπουλ προηγήθηκε με τον Ορίγκι, πανηγύρισε χτυπώντας το στήθος του α λα Κινγκ Κονγκ.
Είχε προϊδεάσει άπαντες: «Επειτα από τόσα χρόνια, ξέρετε ότι αν η ομάδα μου σκοράρει, θα πανηγυρίσω. Αν περιμένετε το αντίθετο, μάλλον δεν με γνωρίζετε...».
Οταν σφύριξε ο διαιτητής τη λήξη, στέλνοντας τις δύο ομάδες στο «Ανφιλντ» για να ξεκαθαρίσουν τους λογαριασμούς τους, ο Κλοπ μπήκε στον αγωνιστικό χώρο.
Συνεχάρη τους παίκτες του έναν προς έναν, ενώ προς το μέρος του κινούνταν οι ποδοσφαιριστές με τις κίτρινες φανέλες.
Αγκαλιές, χτυπήματα φιλικά στην πλάτη, ένα-δύο αστεία, ραντεβού για την επόμενη Πέμπτη στην Αγγλία. Είπαμε, το... 98% ήταν δικά του παιδιά!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας