Πυροδοτήθηκαν από τις ποδοσφαιρικές αρχές της Αυστραλίας, αλλά αντέδρασαν με ζηλευτή συνείδηση καταναλωτή και όχι με βαναυσότητα ημιάγριων, όπως έχουμε συνηθίσει εδώ.
Αλήθεια ζηλέψαμε από την ομαδική, καίρια όσο και αποτελεσματική απόφαση σημαντικής μερίδας ετερόκλητων οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων στην έκτη μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη.
Η αντιπαλότητα στις εξέδρες έγινε, εν ριπή οφθαλμού, αμοιβαιότητα! Κάτι που συνιστά φαντασιακή πραγματικότητα για τη δική μας, αναίτια, φαγωμάρα.
Τι ένωσε εκεί τους πολίτες-οπαδούς; (Ευνόητοι λόγοι, όσοι σαρκάζουν τους νεοελληνικούς αναίτιους εμφύλιους των γηπέδων, προτάσσουν τη λέξη «πολίτες».)
Πριν από 18 ημέρες, λοιπόν, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο ονομάτων αλλά και φωτογραφιών 198 οπαδών που είχε χαρακτηριστεί «εμπιστευτικός» και αρχικά είχε κλειστεί σε συρτάρι της ανώτερης ποδοσφαιρικής αρχής.
Πρόκειται για όσους οπαδούς είχαν τιμωρηθεί μέχρι σήμερα με στέρηση εισόδου στα γήπεδα ως πρόξενοι βίας.
Η εφημερίδα «Σάντεϊ Τέλεγκραφ» του Σίδνεϊ δεν απέκτησε με ιδιαίτερη δυσκολία το αποκλειστικό θέμα της από την ομοσπονδία.
«Το ζήτησε και το πήρε με την ευκολία παροχής κάθε άλλου εγγράφου με κοινό περιεχόμενο», όπως έμαθαν οι Αυστραλοί.
«Γιατί μας στοχοποιείτε;», τιτλοφορείται η αρχική αντίδραση μερίδας της ίδιας κατηγορίας οπαδών στα μέσα ενημέρωσης.
«Δεν υπάρχει διάθεση στοχοποίησης. Αν είστε υπεύθυνοι πολίτες, οφείλετε ν’ αναλαμβάνετε τις ευθύνες των πράξεών σας», ήταν η επίσημη απάντηση της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και ατομικές αντιδράσεις στελεχών της.
Η κυριακάτικη εφημερίδα του Σίδνεϊ δεν αρκέστηκε, όμως, εκεί. Δίπλα στις ίδιες φωτογραφίες, υπήρχε ο χαρακτηρισμός «αλήτες» και γενικότερα αρνητικά σχόλια για τις συμπεριφορές «οπαδών ποδοσφαιρικών» ομάδων.
Η γενίκευση, λοιπόν, γέννησε κύμα αντιδράσεων, χωρίς, όμως, να σπάσουν βιτρίνες ή να πάρουν φωτιά κοινόχρηστοι χώροι.
Η, αλήθεια αυθαίρετη, γενίκευση οδήγησε σημαντική μερίδα οπαδών να μην πάνε στο γήπεδο.
Εν γνώσει τους πως η οικονομική ζημιά θα εκλογικεύσει τις μελλοντικές αντιδράσεις των διοικητικών υπεύθυνων του ποδοσφαίρου τους.
«Πήγαμε για ποτό»
Ταυτόχρονη, αυθόρμητη απόφαση οπαδών, λοιπόν, να μην πάνε στα γήπεδα το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου. Οι οπαδοί της Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς δεν πήγαν στο, κρίσιμο μάλιστα, παιχνίδι απέναντι στη Μέλμπουρν Σίτι.
Παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων, μόλις μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, είδαν τεράστιο πανό στην εξέδρα των φανατικών. Εγραφε: «Πήγαμε για ποτό στην παμπ».
Μισοάδειες ήταν και οι δύο θύρες των φανατικών στο Σίδνεϊ για το παιχνίδι Σίδνεϊ - Νιούκαστλ Τζετ.
Το τουίτερ γέμισε από αντιδράσεις οπαδών και των δύο ομάδων.
Η πιο χαρακτηριστική:
Στις παρέες μας όπου βρεθήκαμε την ώρα του παιχνιδιού, νιώθαμε πως μας σέβονται περισσότερο από εσάς.
Δίπλα τους υπήρχαν μεμονωμένες αντιδράσεις, όσες φανέρωναν τη συνειδητή αποχή μεμονωμένων οπαδών και όχι μόνο οργανωμένων-φανατικών, σε πολλά γήπεδα.
Υπήρξαν και ανακοινώσεις συνδέσμων οπαδών: «Δεν θα επανέλθουμε στα γήπεδα αν η ομοσπονδία ποδοσφαίρου δεν αποδείξει ότι έμαθε να σέβεται την προσωπικότητά μας», τόνισαν οι οπαδοί της ομάδας Γουέστερν Σίδνεϊ Γουόντερερς.
Οσο για τους φίλους της Αντελέιντ Γιουνάιτεντ αποφάσισαν να πάνε στο γήπεδο, αλλά αποχώρησαν ομαδικά στο 30ό λεπτό του παιχνιδιού με την Περθ!
Πριν αρχίσουν να φεύγουν κρέμασαν πανό που ρωτούσε: «Μας ακούτε τώρα;».
Εκεί δεν έβρισαν εν χορώ, δεν έσπασαν καθίσματα...
Απευθύνουμε λοιπόν, ελαφρώς παραλλαγμένο, το ίδιο ερώτημα σε δικούς μας οπαδούς που τα κάνουν γης μαδιάμ και χάνουν -όταν έχουν- το δίκιο τους:
Τους ακούτε τώρα λοιπόν τι κάνουν στην Αυστραλία ώστε να τους σεβαστούν; Αγαπούν κι αυτοί τις ομάδες τους όσο κι εσείς.
«Νόμοι για όλους»
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε μ’ έναν από τους αναρίθμητους Ελληνες, όσους έχουν στεριώσει στην «άγνωστη νότια γη»...
Ετσι μεταφράζεται η λατινική φράση «terra australis incognita» απ’ όπου γεννήθηκε το όνομα «Αυστραλία».
Τις ίδιες λατινικές λέξεις αναφώνησε ένας από τους Ευρωπαίους εξερευνητές του 18ου αιώνα όταν αντίκρισε τη στεριά της...
Ο 38χρονος Βαγγέλης Παντάλης, Ελληνας δεύτερης γενιάς, μας έδωσε από το Σίδνεϊ την αίσθηση από τη δακτυλοδεικτούμενη αντίδραση φίλων του ποδοσφαίρου:
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία βρέθηκε σε δύσκολη θέση... Οπαδοί διαφορετικών ομάδων μίλησαν με τα ίδια σκληρά λόγια εναντίον της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και της εφημερίδας που τους χαρακτήρισε “αλήτες”! Εμφανίστηκαν και μαζί σε τηλεόραση και ραδιόφωνο...
Δυναμική αλλά ειρηνική η αντίδρασή τους και ακόμη είναι διστακτικοί να επανέλθουν μαζικά στις εξέδρες! Μην απορείτε! Ηξεραν, όπως όλοι μας ξέρουμε εδώ, ότι αν ξεφύγουν απ’ τα όρια, ο νόμος καραδοκεί για όλους!
Αυτή είναι η διαφορά με τη Ελλάδα... Πηγαίνω ως οπαδός σε γήπεδα όταν έρχομαι στην Ελλάδα και βλέπω την ατιμωρησία και την απουσία οργάνωσης να βασιλεύουν! Αλλος κόσμος...
Στο Σίδνεϊ, την πολυπληθέστερη πόλη της Αυστραλίας, αυτό, βέβαια, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημά τους...
Το καλοκαίρι που ζουν τώρα στο ημισφαίριό τους κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις!
Στην αρχή της εβδομάδας επικράτησε βαρυχειμωνιά (!) και οι δυνατοί ανεμοστρόβιλοι έσπειραν ανησυχία!
Eυνόητη η ίδια ανησυχία επειδή οι επιστήμονες μίλησαν για τις επιπτώσεις του φαινομένου «Ελ Νίνιο».
Aιωρείται, λοιπόν, το ενδεχόμενο φυσικών καταστροφών.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας