Πώς γίνεται μετά από μια ήττα όλο το γήπεδο να παραληρεί εκστασιασμένο για έναν αμούστακο έφηβο, που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 18, στην παρθενική συμμετοχή του και ενώ δεν ξεκίνησε καν βασικός; Γίνεται και παραγίνεται όταν αυτός λέγεται Κωνσταντίνος Καρέτσας. «Με το όνομα αυτό… Κωνσταντίνος Καρέτσας… και να σκέφτεσαι την Εθνική Βελγίου δεν γίνεται! Δεν μπορεί να λέγεσαι Κωνσταντινος Καρέτσας και να μην παίζεις στην Εθνική Ελλάδας!» του είχε πει στο «ψηστήρι» για το πολυπόθητο «ναι» ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς όταν τον συνάντησε στο Βέλγιο. Οι γονείς του «έλαμψαν». Κορδώθηκαν. Ο μικρός αντιλήφθηκε το συναίσθημα. Πήρε οριστικά την απόφαση. Η Ελλάδα χτύπησε φλέβα χρυσού που θα την τροφοδοτεί για περισσότερα από 15 χρόνια.
Ο γεννημένος στις 19 Νοεμβρίου του 2007 (!) Κωνσταντίνος Καρέτσας οργίασε με το που πάτησε το χορτάρι του φαληρικού γηπέδου. Θύμισε ό,τι πιο κοντινό στην υπερβολή «Ελληνας Μέσι», που ακούμε συχνά πυκνά την τελευταία δεκαετία για διάφορους συμπατριώτες/συναδέλφους του με κάποιο ταλέντο.
Αριστεροπόδαρος, σφαιράτος, με άριστο χειρισμό της μπάλας, διεισδυτικός, με απρόβλεπτες επινοήσεις. Ο ορισμός του παίχτη-κράχτη, σήκωσε άπειρες φορές όλον τον κόσμο από τις θέσεις του, τον έκανε να σταυροκοπιέται και να λέει «ρε σεις, αυτός εδώ είναι παικταράς! Θα κάνουμε σπουδαία ομάδα για τα επόμενα χρόνια». Τεράστια δουλειά αυτό το τελευταίο. Πολύ σημαντικότερη από το αν θα ανέβουμε ή όχι στη League A του Nations League, που είναι περισσότερο για τις εντυπώσεις.
Το όνομά του έγινε viral, τα social έχουν πάρει «φωτιά» και οι Βέλγοι δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δεν θα μπορούσα να λείπουν από την «πρώτη» του Καρέτσα με τη γαλανόλευκη φανέλα. Η εφημερίδα «Nieuwsblad» παρουσίασε ένα εκπληκτικό αφιέρωμα στον 17χρονο «Ελληνα θεό».
«Αθήνα - Δεκαεφτά ετών. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Γκενκ. Και όμως, στην Αθήνα ήδη θεωρείται ένας «γιος των θεών». Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας επέλεξε να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας προκαλώντας ενθουσιασμό στους Ελληνες φιλάθλους, αλλά και απογοήτευση στους Βέλγους. Την παραμονή του πιθανού ντεμπούτου του κόντρα στη Σκοτία βρεθήκαμε στην ελληνική πρωτεύουσα για να καταγράψουμε το κλίμα. Αλλά «η επιλογή ήταν καθαρά θέμα καρδιάς». Η οικογένεια Καρέτσα προσγειώθηκε στην Αθήνα με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 10 βαθμούς. Οι γονείς του, Βάιος και Ειρήνη, μπορεί να γεννήθηκαν στο Βέλγιο, αλλά μεγάλωσαν με τις ελληνικές ρίζες τους βαθιά χαραγμένες. Ο πατέρας του κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, ενώ η μητέρα του από την Αθήνα.
«Οσον αφορά την καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, συζητάμε τα πάντα μαζί» αποκαλύπτει ο πατέρας του Βάιος. «Ομως για την εθνική ομάδα η απόφαση ήταν αποκλειστικά δική του. Ο Κωνσταντίνος δεν το είπε ποτέ ξεκάθαρα, αλλά καταλάβαμε ότι η Ελλάδα είχε πάντα ένα μικρό προβάδισμα στην καρδιά του».
Η μητέρα του Ειρήνη συμπληρώνει: «Από μικρός μιλούσε ελληνικά στο σπίτι. Εμαθε ολλανδικά μόλις στο Νηπιαγωγείο. Στην οικογένειά μας δεν γιορτάζουμε μόνο γενέθλια, αλλά και τις ονομαστικές εορτές –κάτι που είναι βαθιά ελληνικό».
Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε στις μικρές εθνικές ομάδες του Βελγίου, ο Καρέτσας εντυπωσιάστηκε από την επιμονή της ελληνικής ομοσπονδίας που δεν σταμάτησε να τον διεκδικεί για την Εθνική Ανδρών. Ωστόσο το Βέλγιο δεν εγκατέλειψε τη μάχη τόσο εύκολα. Ο Βινσέντ Μάναερτ, αθλητικός διευθυντής της βελγικής ομοσπονδίας, επισκέφτηκε την οικογένεια στο σπίτι της στο Γκενκ και έκανε ό,τι μπορούσε για να τον πείσει να παραμείνει διεθνής με τους «Κόκκινους Διαβόλους». «Του μίλησε για δύο ώρες» θυμάται ο πατέρας του. «Ηταν πολύ πειστικός και για λίγες μέρες ο Κωνσταντίνος φάνηκε να αμφιταλαντεύεται».
Η μητέρα του προσθέτει χαμογελώντας: «Τουλάχιστον του άρεσε η λιμβουργιανή τάρτα βερίκοκου που του προσφέραμε!». Ομως η τελική απόφαση είχε ήδη παρθεί. Οπως μαρτυρά και το όνομά του -Κωνσταντίνος, δηλαδή «ο σταθερός»- δεν αλλάζει εύκολα γνώμη. Το τελικό «ναι» ήρθε όταν δύο τεχνικοί διευθυντές της ελληνικής ομοσπονδίας και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ιβάν Γιοβάνοβιτς τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του στo Γκενκ έπειτα από έναν αγώνα με τη Γάνδη.
«Μίλησαν για ώρες» αποκαλύπτουν οι γονείς του. «Και τότε ήταν που ο Κωνσταντίνος ανακοίνωσε ότι θα παίξει για την Ελλάδα. Η οικογένεια είναι ενθουσιασμένη, αλλά δυσκολευτήκαμε να βρούμε εισιτήρια για όλους».
Ο 17χρονος προσαρμόζεται γρήγορα στη νέα του πραγματικότητα. Στην πρώτη του βιντεοκλήση με τους γονείς του τους έδειξε με καμάρι τη νέα του εμφάνιση. «Ηταν αστείο» λέει ο πατέρας του. «Ηταν σαν να έκανε προπόνηση με την Γκενκ –ίδια χρώματα, ίδιος χορηγός. Μόνο το σήμα ήταν διαφορετικό».
Η γλώσσα επίσης δεν είναι πρόβλημα. «Οι Ελληνες είναι φωνακλάδες, μιλούν πολύ γρήγορα μεταξύ τους» λέει γελώντας ο Βάιος. «Αλλά ο Κωνσταντίνος ξέρει ελληνικά αρκετά καλά και η συζήτησή του με τον προπονητή έγινε εξ ολοκλήρου στα ελληνικά». Στην προσαρμογή του βοήθησε και η παρουσία του Χρήστου Τζόλη, με τον οποίο ταξίδεψαν μαζί από το Βέλγιο στην Αθήνα. «Είναι μια νεανική ομάδα, και ο Κωνσταντίνος θα νιώσει γρήγορα σαν στο σπίτι του»». Στο χορτάρι η πρώτη παράσταση του Καρέτσα ήταν περισσότερο αστραφτερή και από το αφιέρωμα των Βέλγων. Για παρθενική συμμετοχή, ως αλλαγή, σε ματς με σημαντικό διακύβευμα κι όχι σε φιλικό, πριν καν ενηλικιωθείς και να έχεις τέτοιο impact; Τι λες τώρα…
Το μόνο που έλειπε ήταν το γκολ. Θα έρθουν κι αυτά. Κι όλα τα καλά...
«Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που περίμενα, αλλά το ντεμπούτο μου ήταν. Δεν περίμενα να αγωνιστώ για 45 λεπτά, ευχαριστώ τον κόουτς Γιοβάνοβιτς. Αλλά χάρηκα πολύ που έκανα το ντεμπούτο μου με την Ελλάδα και περιμένω πιο πολλά. Μου άρεσε πολύ η ατμόσφαιρα στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και οι οπαδοί, όμως εγώ είμαι ΠΑΟΚτζής (γέλια). Αν διάλεγα το Βέλγιο, θα είχα πάντοτε στο μυαλό μου την Ελλάδα. Είμαι πολύ χαρούμενος που έκανα τη σωστή επιλογή. Πρέπει να σκοράρουμε και να νικήσουμε στη ρεβάνς…».
Αυτή λοιπόν η ρεβάνς, στην οποία μπορεί να τον δούμε και βασικό, είναι αύριο στις 7 το απόγευμα. Η Εθνική κυνηγά ανατροπή μέσα στη Γλασκόβη, με νέα απουσία τον Σιώπη που συμπλήρωσε κάρτες. Γι’ αυτό και κλήθηκε εσπευσμένα ο Γαλανόπουλος, που παίζει πια στον ΑΠΟΕΛ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας