Ο ιδιωτικός υπάλληλος μα και ζωγράφος Ανέστης Πασλάνης, 67χρονος Ελληνας τρίτης γενιάς, μας είπε από την Αδελαΐδα όπου έχει ριζώσει η οικογένειά του («μετανάστες μετά τη λήξη του πολέμου και την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα») πως «η απώλεια του Μίμη Δομάζου συγκίνησε τους ομογενείς, όχι μόνο όσους τον θυμόμαστε να παίζει αλλά και τα παιδιά, ακόμη και τα εγγόνια μας που άκουγαν γι’ αυτόν τις διηγήσεις των μεγαλύτερων!». Προσέξτε, ο ίδιος μάς αναζήτησε από τη νότια Αυστραλία για να μάθει τον απόηχο της απώλειας του «στρατηγού» στην Ελλάδα.
Δεν τον ρωτήσαμε το αφελές, ίσως βλακώδες «γιατί ρωτάτε;», ευνόητο είναι το ενδιαφέρον όταν αφορμή είναι ο λαϊκός ήρωας Μίμης Δομάζος… Θελήσαμε να μάθουμε τον αντίκτυπο του θανάτου του στις τάξεις των ομογενών:
«Μας έκανε ιδιαίτερη αίσθηση, κάποιοι τηλεφώνησαν σε άλλους Ελληνες για να τους πουν «πέθανε ο Δομάζος». Εκτός απ’ την αξία του ως παίκτη, οι ειδήσεις από την Ελλάδα είχαν και έχουν, δεκάδες χρόνια τώρα, τη δύναμη να υπενθυμίζουν την καταγωγή μας και να μας ενώνουν στον τόπο όπου οι πρόγονοί μας ήρθαν από την πατρίδα για να βρουν καλύτερη τύχη. Τις Κυριακές ή όταν υπάρχουν ευρωπαϊκά παιχνίδια ελληνικών ομάδων ή της Εθνικής, βλέπουμε ή ακούμε με το δικό σας ενδιαφέρον. Πειράγματα, αψιμαχίες μεταξύ παναθηναϊκών-ολυμπιακών, και όχι μόνο, είναι δεδομένα όπου κι αν κατοικούν Ελληνες στην Αυστραλία».
«Κατάλληλες αναφορές»
Μας ρώτησε «στο Ολυμπιακό Στάδιο θα γίνει (σήμερα) εκδήλωση του Παναθηναϊκού για τον Δομάζο;» και πλέον μίλησε ως εκπρόσωπος της τέχνης: «Θα τη δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ελπίζω να υπάρξουν αναφορές σε αυτή την εκδήλωση τιμής που θα ταιριάζουν με το πρόσωπο και την εποχή που πρωταγωνίστησε. Και με αισθητική προσαρμογή… Η εκδήλωση θα γίνει σε γήπεδο κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, επειδή σε γήπεδα μεγαλούργησε ο Δομάζος. Μιλώ ως άνθρωπος που έχει αγαπημένη ασχολία του τη ζωγραφική, άρα ψάχνω τον κατάλληλο τρόπο για ν’ αποτυπώσω καταστάσεις και πρόσωπα. Δεν σας κρύβω πως η σκέψη μου τρέχει ώστε ν’ αποδώσω σε ζωγραφικό πίνακα την υπενθύμιση της αξίας του ως ποδοσφαιριστή, τις επιρροές της στον κόσμο».
Είπαμε «αντίο» με την πληροφορία-ανάμνησή του πως «στους κατάφυτους λόφους της Αδελαΐδας θυμάμαι, σε όλες τις εποχές, Ελληνες μετανάστες να χωρίζονται πολλά Σάββατα και Κυριακές σε παναθηναϊκούς και ολυμπιακούς, να παίζουν το ντέρμπι! Εστω και σε φιλικό επίπεδο, με πάθος, θέληση για νίκη και πολλοί βάφτιζαν τον εαυτό τους με το όνομα παικτών των δύο ομάδων, άλλοτε του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ και όχι μόνο!».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας