Οσο κι αν φαίνεται... παράξενο, ο αποκλεισμός της Ολλανδίας από τα τελικά του Euro συνιστά μεγαλύτερη έκπληξη και από την τελευταία θέση της Ελλάδας στον όμιλό της, συν τις δύο ήττες από τα Νησιά Φερόε.
Οι «οράνιε», μια ομάδα-πρότυπο για πολλούς ανά τον κόσμο, έμεινε τέταρτη πίσω από τη στιβαρή Ισλανδία που πάει πρώτη φορά σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης, τη «νεαρή» κι ενθουσιώδη Τσεχία, αλλά και τη μαχητική Τουρκία, η οποία έλειπε από τα περισσότερα μεγάλα ραντεβού των τελευταίων ετών.
Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε η κατάρα της τρίτης θέσης! Οποια ομάδα έρχεται τρίτη στο Μουντιάλ από το 1982 και μετά, αποτυγχάνει να βρεθεί στο Euro που έπεται! Η Πολωνία δεν ταξίδεψε στη Γαλλία το 1984, ούτε η Γαλλία τέσσερα χρόνια μετά στη Δυτική Γερμανία.
Η Ιταλία αποκλείστηκε στα προκριματικά του Euro της Σουηδίας (1992), όπως και η Σουηδία τέσσερα χρόνια αργότερα, που δεν πήγε στην Αγγλία.
Η έκπληξη του Παγκοσμίου του 1998, η Κροατία, δεν κατάφερε να πάει στο πρώτο Euro της νέας χιλιετίας, ενώ ακολούθησε η Τουρκία που δεν πήγε το 2004 στην Πορτογαλία, δύο χρόνια μετά την τεράστια επιτυχία της στο Μουντιάλ της Ασίας.
Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι η Γερμανία, που ήρθε τρίτη το 2006 και το 2010, αλλά προκρίθηκε στα επόμενα Ευρωπαϊκά. Η Ολλανδία έρχεται τώρα να συνεχίσει την παράδοση των προηγούμενων.
Ο Λουίς Φαν Χάαλ μπορεί να αμφισβητείται έντονα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όμως στους «οράνιε» έκανε εκπληκτική δουλειά. Γνωρίζοντας ότι πάσχει αμυντικά, παρέταξε στο Παγκόσμιο της Βραζιλίας σύστημα με τρεις στόπερ.
Ολη η ομάδα αμυνόταν και εκμεταλλευόταν την ταχύτητα των ικανότατων επιθετικών: Φαν Πέρσι, Ρόμπεν, Σνάιντερ συν τα πιτσιρίκια που έτρεχαν ακατάπαυστα.
Παρά τις παραξενιές του, ο Φαν Χάαλ είχε δημιουργήσει καλό κλίμα, που διεπόταν από αυστηρότητα. Απαντες οι παίκτες, όμως, καταλάβαιναν το διακύβευμα ενός Μουντιάλ και ανέχονταν τα πάντα.
Ο Φαν Χάαλ αποχώρησε, για να έρθει ο Γκους Χίντινκ, ένας ακόμη πολύ καλός προπονητής. Μόνο που άλλαξε τα πάντα και οδήγησε την ομάδα στην καταστροφή. Ο Ουέσλι Σνάιντερ περιέγραφε τον Φαν Χάαλ ως «αυστηρό καθηγητή», ενώ ο Χίντινκ ως «τον καλό και φιλικό θείο».
Λίγο η χαλαρότητα στις τάξεις της Εθνικής Ολλανδίας, λίγο το εύκολο format πρόκρισης στο Euro, έφεραν τη νοοτροπία τού «έλα, μωρέ, μεγάλη ομάδα είμαστε, θα προκριθούμε»... Ο καθένας έκανε ό,τι ήθελε και αυτό έβγαινε στον αγωνιστικό χώρο... Κάποιοι δεν τα έδιναν όλα, κάποιοι αποβάλλονταν για... ψύλλου πήδημα ή έκαναν αψυχολόγητες ενέργειες εν μέσω αγώνα.
Το... χεράκι της έβαλε και η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Προσλαμβάνοντας τον Χίντινκ, απαίτησε την αλλαγή του συστήματος και της τακτικής προσέγγισης.
Ετσι, σε μία μέρα, η Ολλανδία γύρισε από το αμυντικογενές 3-5-2 των αντεπιθέσεων στο 4-3-3 με έμφαση στην κατοχή μπάλας.
Παράλληλα, ήρθαν οι τραυματισμοί του Ρόμπεν, το ντεφορμάρισμα του Φαν Πέρσι και κάπως έτσι οι ακριβοθώρητοι «οράνιε» θα δουν το Euro από την τηλεόραση, κάνοντας διακοπές. Πρώτη φορά μετά το 1984, όπου και πάλι τα τελικά έγιναν στη Γαλλία!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας