Η συζήτηση είχε δρομολογηθεί μετά τον «πρόωρο τελικό» Ισπανία-Γερμανία στη Στουτγκάρδη, στην πόλη και την ομάδα όπου είναι προπονητής ο Σεμπάστιαν Χένες. Του είχαμε ζητήσει σχόλιο για τον αποκλεισμό της Γερμανίας, ευγενικά αρνήθηκε, επαναδιατυπώσαμε αίτημα συνομιλίας ενόψει του τελικού, είχε απαντήσει με χαμόγελο αλλά μάλλον το εννοούσε, «μα, ο τελικός έγινε, Γερμανία-Ισπανία!».
Του είπαμε πως το βαρύ γενεαλογικό δέντρο, γιος του Ντίτερ Χένες, ανιψιός του Ούλι, δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων της γερμανικής ποδοσφαιρικής οικογένειας, «είναι εγγύηση πως η γνώμη σας είναι βαρύνουσα!». Συμφώνησε «ανεξάρτητα από τις δικές μου προθέσεις, και οι δυο δικοί μου Χένες, αλήθεια, με υποχρεώνουν σε υπεύθυνη στάση ζωής»!
Ο 42χρονος Βαυαρός προπονητής απολαμβάνει στη χώρα του την αναγνώριση πως οι απόψεις του αγγίζουν την ουσία, τόσο όταν τις διατύπωνε όταν ήταν παίκτης-επιθετικός μέσος (και ως τέτοιος εκφράστηκε!) στη Χέρτα (2001-06, 2007-10) και στη Χοφενχάιμ (2006-07) όσο και ως προπονητής στην Μπάγερν-2 (2019-20), τη Χοφενχάιμ (2020-22), από πέρυσι στον πάγκο της Στουτγκάρδης. Μη φανταστείτε βέβαια πως οι ίδιες προσωπικές συνθήκες τον οδήγησαν να πάρει…βαθυστόχαστο ύφος πριν μιλήσει για τον τελικό Ισπανία-Αγγλία…
Αναζήτησε, όπως συνηθίζει, την ουσία με απλότητα, επιχειρήματα:
«Αλήθεια είναι και συμφωνώ με όσους λένε ανάλογες απόψεις πως αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έδωσε ένα καλό, ελπιδοφόρο μήνυμα, ακόμη κι αν υπάρχουν ενστάσεις, ακόμη κι αν ακούγεται κριτική για «συχνά υποτονικούς ρυθμούς παιχνιδιού».
Η μπάλα, λοιπόν, μας είπε και πάλι «πάντα θα υπάρχουν, περισσότερα ή λιγότερα, σε κάθε εποχή, ταλέντα για να με υπηρετούν, να ομορφαίνουν το παιχνίδι και να καθοδηγούν τις εξελίξεις στο γήπεδο!». Και αυτό που λέω δεν είναι μόνο απολογισμός της διοργάνωσης αλλά και σχόλιο για τον τελικό του Βερολίνου…».
● Γιαμάλ και Ουίλιαμς δείχνουν τα λόγια σας!
«Κυρίως, αλλά όχι μόνο αυτούς… Ταλέντο δεν έχει μόνο ο κάτοχος ατόφιας τεχνικής κατάρτισης, δυνατότητας αυτοσχεδιασμού που ενθουσιάζει το κοινό, αλλά ταλαντούχος είναι, με ανάλογη τεχνική κατάρτιση ή όχι, και εκείνος που ξέρει να διαχειρίζεται τις φάσεις και τις περιόδους των παιχνιδιών, όσες ρυθμίζουν, ίσως καθορίζουν την έκβασή τους! Συμφωνώ πως χάρισμα όμοιο με των δύο μικρών Ισπανών ανοίγει δρόμους στην ομάδα τους αλλά μην ξεχνάτε πως ιδιαίτερα σε έναν τελικό, παιχνίδι με δεδομένη ψυχολογική επιβάρυνση, η δεύτερη κατηγορία παικτών, αυτή που μόλις ανέφερα, έχει επίσης ουσιαστική συμμετοχή. Εκτός από ταλαντούχους, οι προπονητές σε τέτοια παιχνίδια θέλουμε και ψύχραιμους, νηφάλιους παίκτες! Τους δεύτερους τους έχουν και οι δυο ομάδες…».
● Η τακτική των δύο προπονητών πώς θα προσανατολιστεί;
«Ο ρυθμός των Ισπανών, αυτός που δίνει πρόσθετη διάσταση στα τεχνικά χαρίσματά τους, θα σπάσει, έστω και σε διαστήματα ικανά να καθορίσουν διαφορετική μορφή του παιχνιδιού; Αυτό είναι καίριο ερώτημα! Η Ισπανία απέδειξε σ’ αυτό το Euro πως όταν κάτι της πήγε άσχημα, είχε τρόπο να ανακτήσει τον έλεγχο του παιχνιδιού. H Αγγλία ήταν φανερό και από το παιχνίδι με τους Ολλανδούς πως είναι ομάδα που χρειάζεται κατοχή μπάλας σε μεγάλα χρονικά διαστήματα ώστε να απειλήσει. Η Ισπανία περιμένουμε πως θα δώσει από την αρχή τον ρυθμό του τελικού, η Αγγλία είναι βεβαιωμένο πως απειλεί, κυρίως όταν έχει επιθετική τάση και κατοχή από τα πλάγια. Αυτό δημιουργεί το σημαντικό ερώτημα: Για να συμβεί αυτό, για να ανοίξουν οι χώροι που ζητά η Αγγλία, πρέπει να σπάσει ο ρυθμός της Ισπανίας. Αυτό είναι δύσκολο να συμβεί, οι Ισπανοί ξέρουν πως όλοι τους αντιμετωπίζουν για να χτυπήσουν το ίδιο χάρισμά τους και συχνά φροντίζουν να έχουν εναλλακτικό τρόπο παιχνιδιού. Κάθε τελικός γεννά απρόοπτες καταστάσεις, ικανές να φέρουν νέα δεδομένα. Απ’ όσα ξέρουμε όμως πριν αρχίσει ο τελικός, η γνωστή απορία είναι αυτή που μόλις είπα…».
● Ισπανία, το φαβορί, όμως η Αγγλία έχει πετύχει τρεις προκρίσεις σε τρία παιχνίδια νοκ-άουτ, ενώ ήταν πίσω στο σκορ!
«Ναι, αλλά δεν είχε απέναντί της την Ισπανία, την πιο πληθωρική ομάδα του τουρνουά. Αυτό σημαίνει πολλά και τίποτα βέβαια… Σε τελικό Εuro το “θέλω” έχει σοβαρές πιθανότητες να νικήσει το “μπορώ”!».
● Οσο για την ανεπάρκεια της δικής σας Γερμανίας…
«Γεννά την ανάγκη αυτοκριτικής…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας