Το έχουμε τονίσει πολλάκις ότι στην Αγγλία η κριτική όταν αφορά την εθνική ομάδα φτάνει σε υψηλότατα επίπεδα… γραφικότητας. Οντως, τα «τρία λιοντάρια» μέχρι προχθές δεν είχαν παίξει καλά στο EURO και για όλα… έφταιγε ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Ακόμη και τώρα υπάρχει αρκετός κόσμος που θεωρεί τον συγκεκριμένο κόουτς κάτι σαν «μυρωδιά» και πως μόνο οι παίκτες κάνουν τα σωστά.
Ο 53χρονος προπονητής έχει καταφέρει να οδηγήσει την Αγγλία σε δύο συνεχόμενους τελικούς EURO. Σε πόσους είχε πάει η ομάδα προ Σάουθγκεϊτ; Σε κανέναν! Εναν τελικό είχαν να τσαμπουνάνε οι Αγγλοι, αυτόν του 1966 για το Μουντιάλ. Τότε με προπονητή τον σερ Αλφ Ράμσεϊ. Από εκείνη την εποχή είχε να εμφανιστεί κόουτς που να συμπλήρωσε τριψήφιο αριθμό παρουσιών στον πάγκο. Ο Σάουθγκεϊτ έχει 101. Στο μεσοδιάστημα από το 1974 ώς το 2016, πέρασαν πολλοί ομοσπονδιακοί τεχνικοί. Κάποιοι αρκετά ικανοί: ο Μπόμπι Ρόμπσον, ο Φάμπιο Καπέλο, αν θέλετε και ο Σβεν Γκόραν Ερικσον. Δύο στους τρεις δεν είναι Αγγλοι… Να θυμηθούμε και άλλες περιπτώσεις; Γκρέιαμ Τέιλορ, Τέρι Βέναμπλς (που τα πήγε καλά πάντως, με μία ήττα σε 23 ματς), Γκλεν Χοντλ, Κέβιν Κίγκαν, Στιβ ΜακΛάρεν, Ρόι Χόντγκσον. Είτε παλιές ποδοσφαιρικές δόξες που δεν μπόρεσαν να κάνουν τους προπονητές είτε παρωχημένοι που είχαν χαμηλό ταβάνι.
Αντίθετα, μέσα σε οκτώ χρόνια, ο νυν κόουτς έχει τους δύο τελικούς, έναν ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και ποσοστό νικών στο 63%.
Λαμβάνοντας υπόψη του ότι βρισκόμαστε στο… πολύ τέλος της σεζόν και οι παίκτες του δεν μπορούν να αποδίδουν πάντα καλά, το έψαξε, άλλαξε σύστημα, δοκίμασε πράγματα, βρήκε νέα θέση στον Φόντεν και κάπως έτσι η Αγγλία έχει φτάσει πολύ κοντά στο πρώτο Ευρωπαϊκό της ιστορίας της. Φυσικά το εμπόδιο της εξαιρετικής Ισπανίας μόνο χαμηλό δεν είναι, όμως οι Αγγλοι διαθέτουν ποιότητα και ψυχολογία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας