Η διαδικασία των πέναλτι είναι μια πονεμένη ιστορία για την Εθνική Αγγλίας. Εδώ που τα λέμε, η συμμετοχή της συγκεκριμένης ομάδας στις μεγάλες διοργανώσεις είναι σχεδόν πάντοτε μια πονεμένη ιστορία, βάσει των προσδοκιών που καλλιεργούνται και σπάνια δικαιώνονται.
Ομως, όλο αυτό το δράμα κορυφώνεται πολλές φορές στα πέναλτι. Εκεί που όποιος το χάσει προσδιορίζεται ως μοιραίος και συνήθως τρώει όλο το ανάθεμα.
Μέχρι το Σάββατο το βράδυ, οι Αγγλοι είχαν 3/10 στις συγκεκριμένες διαδικασίες, είτε πρόκειται για Euro είτε για Μουντιάλ. Εξαίρεση στον κανόνα, το 1996 που επικράτησαν της Ισπανίας με 4-2, για να χάσουν στον αμέσως επόμενο γύρο από τους Γερμανούς με 6-5.
Το 2018, στη φάση των «16» του Παγκόσμιου Κυπέλλου, επικράτησαν της Κολομβίας στη ρώσικη ρουλέτα, ενώ παντελώς αδιάφορη ήταν η νίκη κόντρα στους Ελβετούς σε μικρό τελικό του Nations League.
Πριν από τρία χρόνια, η Αγγλία έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση του παρθενικού Ευρωπαϊκού της ιστορίας της. Επαιζε τελικό στο Γουέμπλεϊ απέναντι στην Ιταλία. Μετά από 120 λεπτά στο 1-1, η αναμέτρηση πήγε στα πέναλτι. Εκεί τρεις παίκτες του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ δεν μπόρεσαν να σκοράρουν. Οι Ράσφορντ, Σάκα και Σάντσο. Συμπτωματικά, όλοι μαύροι.
Βούτυρο στο ψωμί των κάθε λογής ρατσιστών που βομβάρδισαν τα social media των τριών παιδιών με μηνύματα. Απειλητικά, υποτιμητικά, εξευτελιστικά. Επειδή έχασαν ένα πέναλτι κι επειδή έτυχε να γεννηθούν μαύροι. Φοβερά πράγματα, που κάποιοι εξ αυτών δεν τα έχουν ξεπεράσει ακόμα. Δεν είναι κι εύκολο…
Ο προχθεσινός προημιτελικός με την Ελβετία είχε ξανά πέναλτι. Και μάλιστα τυχερή ήταν η Αγγλία που έφτασε ώς εκεί. Σαφώς κατώτερη από την αντίπαλό της, βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο μετά το γκολ του Εμπολό στο 75’. Κι ενώ όλοι ετοιμάζονταν για νέες γκρίνιες και πυρά, ήρθε ένα εξαιρετικό γκολ του Σάκα να πάει το ματς στην παράταση. Κι εκεί η Ελβετία ήταν πιο απειλητική, όμως δεν σκόραρε (δοκάρι ο Σακίρι από κόρνερ) και έτσι το ματς οδηγήθηκε στη… γνωστή διαδικασία. Στην αχίλλειο πτέρνα των Αγγλων.
Αυτή τη φορά τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ηταν νωπές οι μνήμες από το χαμένο Euro του 2021, αλλά και του bullying που δέχτηκαν οι ποδοσφαιριστές. Ο Σάουθγκεϊτ ήταν πανέτοιμος. Ο πρώτος βοηθός του, Στιβ Χόλαντ, είχε ήδη ένα ντοσιέ με τη σειρά που θα εκτελούσαν οι παίκτες. Εμενε μόνο να φανεί ποιοι είναι ψυχολογικά έτοιμοι. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που ήμουν ήρεμος πριν από πέναλτι» είπε χθες ο Χάρι Κέιν, που ήδη είχε γίνει αλλαγή, και συνέχισε: «Δεν είχα καμία αγωνία γιατί έβλεπα πόσο χαλαροί και συγκεντρωμένοι ήταν οι συμπαίκτες μου. Παράλληλα ήξερα ότι ο Πίκφορντ θα πιάσει τουλάχιστον ένα». Διότι και ο τερματοφύλακας της Εβερτον είχε ήδη τυπωμένο το «σκονάκι» του πάνω στο παγούρι που έπινε νερό. Στην περίπτωση του Ακάντζι, έγραφε «dive left», «βούτα αριστερά». Αυτό έκανε και ο έμπειρος γκολκίπερ και κατέγραψε τη μοναδική απόκρουση σε όλη τη διαδικασία, αφού όλα τα άλλα πέναλτι μπήκαν μέσα. Οι Αγγλοι, φοβερό κι αυτό, πέτυχαν «5 στα 5», 100% επιτυχία!
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ, ο παλιός Ολλανδός φορ που εδώ και έναν χρόνο ανήκει στο προπονητικό τιμ των Αγγλων. Ο άνθρωπος που έχασε μόλις ένα πέναλτι στη μεγάλη καριέρα του και που ίσως ήταν διαφορετικά τα πράγματα αν βρισκόταν στην ομάδα και προ τριετίας, σε εκείνο τον χαμένο τελικό.
Μετά την προεργασία και τις συζητήσεις, η απόφαση πάρθηκε: οι τέσσερις από τους πέντε εκτελεστές θα ήταν μαύροι. Και μπορεί να έλειπαν από το ρόστερ οι Σάντσο, Ράσφορντ, όμως ο Σάκα ήταν εκεί και ανέλαβε την ευθύνη. Φέτος είχε 6/6 με την Αρσεναλ και ξέχωρα απ’ αυτό ήξερε ότι κάτι χρωστούσε σε μπόλικους σκοταδόψυχους. Ο Πάλμερ είχε 9/9, ο Τόνεϊ 23/24 στην καριέρα του, ο Αλεξάντερ-Αρνολντ είναι εξαιρετικός σε όλες τις στημένες φάσεις και ο Μπέλιγχαμ -όπως αποκάλυψε ο ίδιος- είχε πάρει ιδιαίτερα μαθήματα από τον Χάσελμπαϊνκ. Μπίνγκο! Ολα πήγαν σωστά και η Αγγλία πέρασε.
Η γκρίνια πήγε περίπατο, οι «κατάρες» προς τον προπονητή ξεχάστηκαν και τώρα οι Αγγλοι ζητούν το τρόπαιο να πάει στο… σπίτι.
Βεβαίως, κάποιοι δεν έχουν ξεχάσει. Οπως ο Σάντσο, που χθες το μεσημέρι έκανε την εξής ανάρτηση προς τον Σάκα: «Είμαι τόσο περήφανος για σένα και για όλα τα παιδιά» και πρόσθεσε: «Το έκανες για σένα, αλλά και για μένα και τον Ράσφορντ».
—
Αγγλία (Γκ. Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ, Γουόκερ, Στόουνς, Κόνσα (78’ Πάλμερ), Τρίπιερ (78’ Σο), Σάκα, Ράις, Μαϊνού (78’ Εζε), Φόντεν (115’ Αλεξάντερ-Αρνολντ), Μπέλιγχαμ, Κέιν (109’ Τόνεϊ).
Ελβετία (Μ. Γιακίν): Ζόμερ, Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Ρίντερ (63’ Βίντμερ), Τσάκα, Φρόιλερ (118’ Σιέρο), Εμπισερ (118’ Αμντουνί), Ντόι (96’ Ζακάρια), Βάργκας (63’ Τσούμπερ), Εμπολό (109’ Σακίρι).
Διαιτητής: Ορζάτο (Ιταλία)
Σκόρερ: 80’ Σάκα-75’ Εμπολό
Κίτρινη: 32’ Σερ, 67’ Κέιν, 85’ Βίντμερ
Κόκκινη: -
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας