«Οι εξέδρες των γηπέδων είναι από τους πολλούς απρόσιτους χώρους για τους πολίτες-κατόχους κινητικών προβλημάτων και άλλων σωματικών επιβαρύνσεων. Η παρέμβασή σας φαντάζει η μόνη λύση», διαμήνυσε ουσιαστικά προς την Κομισιόν με τη σχετική ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης. Του αναγνωρίζει κανείς την ακαριαία διάθεση συνύπαρξης στη διεκδίκηση μετά τη συνάντηση (17/1) του υπογράφοντος με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, την επαναδιατύπωση της ανάγκης παροχής λύσεων στις πιεστικές συνθήκες ζωής (και ως φίλων του αθλητισμού) των ίδιων κατηγοριών συμπολιτών. Ο βουλευτής και δημοσιογράφος ζήτησε στοιχεία για την ίδια συνάντηση, συμβουλεύτηκε και την επιστολή που αφήσαμε στα χέρια του κ. Βρούτση.
Η ερώτηση του Κώστα Αρβανίτη προς την Κομισιόν:
«Στην συντριπτική πλειοψηφία τους, παρά τη μακροχρόνια επανειλημμένη διατύπωση διαμαρτυριών από πρόσωπα, ενώσεις, κοινωνικούς φορείς, τα ελληνικά γήπεδα και στάδια συνεχίζουν να στερούνται στοιχειωδών υποδομών εξασφάλισης αυτόνομης πρόσβασης θεατών με αναπηρία και άλλες σωματικές επιβαρύνσεις, από τον περιβάλλοντα χώρο των ίδιων αθλητικών εγκαταστάσεων έως το, ανύπαρκτο σήμερα, προσβάσιμο τμήμα εξέδρας.
Οι ελλείψεις εντοπίζονται στο σκέλος της κτιριακής ανεπάρκειας των εγκαταστάσεων (ράμπες, αναβατόρια, ανελκυστήρες κ.λπ.) και στην απουσία προσωπικού μέριμνας για όσους θεατές αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν (άτομα σε αμαξίδιο ή με άλλους κινητικούς περιορισμούς, τυφλοί κ.λπ.) και χρειάζονται επικουρία με κριτήριο το σωματικό πρόβλημά τους, συνοδούς. Παρότι τα σχετικά, επί σχεδόν τρεις δεκαετίες, αιτήματα συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις παρεμβάσεων, μέχρι σήμερα η κρατική ανταπόκριση περιορίζεται σε στείρες υποσχέσεις ή και επικλήσεις προσχηματικών δυσχερειών που διαιωνίζουν την απροθυμία υλοποίησης. Οπως προκύπτει από το άρθρο 26 του ΧΘΔΕΕ, το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ, την οδηγία 2019/882, στρατηγική της επιτροπής για τα ΑμεΑ 2021-2020, τη συνθήκη του ΟΗΕ (2006) για τα ΑμεΑ και πλήθος άλλων δεσμευτικών κειμένων, η παρεμπόδιση και ο αποκλεισμός ΑμεΑ από πρόσβαση στην κοινωνική ζωή είναι ανεπίτρεπτος και συνιστά δυσμενή διάκριση.
Εν όψει αυτών ερωτάσθε: Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε άμεσα προκειμένου τα ΑμεΑ να διαθέτουν πλήρη, ακώλυτη και ισότιμη προσβασιμότητα στις αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα;».
Ο Αλέξανδρος Πετρώνας είναι 24χρονος, αθλητής στίβου (σπρίντερ) με κινητικό πρόβλημα, και ζήτησε να μάθει από την «Εφ.Συν.» τη διαδικασία που ακολουθεί την κατάθεση της ερώτησης στην Κομισιόν, ουσιαστικά επικοινώνησε ώστε να εκφράσει την προσδοκία: «Επιτέλους, ας γίνει το αυτονόητο πράξη στην κοινωνία μας, γνωρίζω πολλούς ομοιοπαθείς κλεισμένους στα σπίτια τους επειδή δεν μπορούν να πάνε εκεί που θέλουν όπως κάθε άλλος».
Ο ευρωβουλευτής ρώτησε την Κομισιόν, παράλληλα η λογική ρωτά τις –εδώ και δεκαετίες– αθλητικές, πολιτικές αρχές: «Δεν ξέρετε να ντρέπεστε;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας