«Αποστολές ζωής»! Ο ίδιος αυτοπροσδιορισμός, επί λέξει, ακούγεται από τα χείλη των περισσότερων από τους συμπατριώτες, φοιτητές αλλά και συμπολίτες μεγαλύτερων ηλικιών, τους «αυτοεξόριστους αγάπης»… Τι υποβλητικός χαρακτηρισμός αλήθεια! Ακούσαμε από την Αρχιεπισκοπή του Καΐρου αλλά και από ελληνικούς φορείς-οργανώσεις φιλανθρωπίας ευρωπαϊκών χωρών πως έτσι «θέλουν να νιώθουν» σύγχρονοι ιεραπόστολοι αγάπης σε πάμπτωχες γωνιές της Αφρικής. Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον εθελοντισμού. Συμπολίτες από την Ελλάδα ή Ελληνες μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού μάθαμε πως «έστω και για λίγες ημέρες (!), συχνά για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα θέτουν τον εαυτό τους στην υπηρεσία δοκιμαζόμενων συνανθρώπων». Ο Ανέστης είναι Aιθίοπας, παλιός ποδοσφαιριστής, εργαζόμενος, με το ελληνορθόδοξο όνομά του πλέον, στην τοπική αρχιεπισκοπή.
Βοήθησε την επικοινωνία μας με το Τσαντ και το νότιο Σουδάν, όπου, μεταξύ άλλων, καραδοκούσαν ο Λίονελ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο! «Οι μορφές τους, κυρίως οι δικές τους αλλά και άλλων παγκοσμίως γνωστών μορφών ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, με τον κατάλληλο χειρισμό από εμάς, εθελοντές από πολλές χώρες του κόσμου, είναι κίνητρα επιβίωσης για παιδιά της Αφρικής κάθε ηλικίας.
Προέχουν η διατροφή, η υγειονομική φροντίδα τους αλλά, στην παιδική ψυχολογία, ισχύ έχει και η προοπτική αν όλα πάνε καλά με τη ζωή σου, ίσως το ταλέντο σου, όποιο ταλέντο κι αν διαθέτεις, μπορεί να αλλάξει τους δρόμους της ζωής σου μακριά από τη φτώχεια! Και τα περισσότερα ποδοσφαιρικά ινδάλματά σου, πριν γίνουν διάσημοι, πέρασαν δυσκολίες στην ηλικία σου», μας διηγήθηκε ο 42χρονος νοσοκόμος-«πολίτης του κόσμου» Γιώργος Πιρπισάνης από το Τσαντ πως λέει συχνά σε αγόρια και κορίτσια «μεταξύ πέντε και 18 ετών».
Μπάλα… κοινό αγαθό!
Μόνιμος κάτοικος Βελγίου, «επιλέγω συντροφιά με άλλους, πάντα πρόθυμους για προσφορά, Ελληνες αλλά και φίλους άλλων εθνικοτήτων, να έρθουμε εδώ ή αλλού ώστε να πούμε σε δοκιμαζόμενους Αφρικανούς “Υπάρχει ελπίδα!”».
Η πολύτιμη συνδρομή του κ. Πιρπισάνη άνοιξε δίαυλο επικοινωνίας με 22χρονο: «Φοιτητής Κοινωνικών Επιστημών από τη Θεσσαλονίκη», έτσι αυτοσυστήθηκε. έθεσε προϋπόθεση της επικοινωνίας με την «Εφ.Συν.» την απουσία δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων. Μάθαμε πως τα τελευταία δυο χρόνια «μόνος ή συντροφιά με φίλο ή φίλους από την Ελλάδα φτάνουμε σε απόσταση αναπνοής από το νότιο Σουδάν ή ακόμη και τολμούμε να πάμε ώς την πρωτεύουσα Τζούμπα ώστε να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας! Χρειάζεται να διευκρινίσω τι εννοώ; Δεν νομίζω…» ακούσαμε και περιοριστήκαμε να ψελλίσουμε ένα «Μπράβο!».
Οι ιδιότητες της παρουσίας διάσημων ποδοσφαιριστών; Παρούσες: «Μια μπάλα ποδοσφαίρου είναι πάντα κίνητρο για τα παιδιά κάθε ηλικίας… Την περιφέρουμε για να την κλοτσούν λίγο το ένα, λίγο το άλλο παιδί. Οπως συχνά συμβαίνει και αλλάζει στόματα η μοναδική διαθέσιμη καραμέλα ή τσίχλα…».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας