Εστω και ανεπίσημα, η FIFA αποφάσισε πως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2030 θα διεξαχθεί -κατά βάση- σε Ισπανία-Πορτογαλία-Μαρόκο, ενώ από ένα ματς θα φιλοξενήσουν οι Ουρουγουανοί, Αργεντινοί και Παραγουανοί, τιμής ένεκεν.
Οπως σημειώσαμε και χθες, το Μαρόκο είναι αυτό που θα βάλει τα περισσότερα χρήματα για τη διοργάνωση αυτή. Ισπανοί και Πορτογάλοι (ειδικά οι δεύτεροι) δεν έχουν τόσα δισεκατομμύρια για ξόδεμα. Κι αφού οι Αφρικανοί θα έχουν το κεφάλαιο, δεν έχουν σκοπό να περιοριστούν σε κομπάρσο της διοργάνωσης. Γι’ αυτό και φρόντισαν να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους με το «καλημέρα».
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Φαουζί Κεκγιά, δήλωσε χθες πως «η FIFA αναμένει από τους διοργανωτές από 14 έως 18 γήπεδα για την τέλεση των αγώνων. Εμείς έχουμε ήδη έξι πόλεις και ισάριθμες προτάσεις». Δηλαδή, ο Κεκγιά αμέσως μίλησε για ισονομία μεταξύ των διοργανωτών. Αλλά δεν έμεινε εκεί: «Ελπίζουμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα φιλοξενήσουμε τον τελικό. Εχουμε στα σκαριά ένα στάδιο 95.000 θέσεων στην Καζαμπλάνκα, που θα είναι κόσμημα για όλο τον πλανήτη». Δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν π.χ. οι Ισπανοί, που διαθέτουν ένα ολοκαίνουργιο «Μπερναμπέου» και πιθανώς σε λίγα χρόνια και ένα πολυτελές, καινούργιο «Καμπ Νόου».
Περισσότερες λεπτομέρειες δεν θα γίνουν γνωστές σύντομα. Το τυπικό ok που θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση, θα έρθει τον Δεκέμβριο του 2024 από το επίσημο συνέδριο της FIFA. Τότε θα μάθουμε τις ημερομηνίες και σιγά σιγά τα στάδια και ποιος θα φιλοξενήσει τι. Αλλωστε, το Μαρόκο μπορεί να βάζει τα χρήματα, αλλά αν δεν υπήρχαν οι δύο χώρες της Ιβηρικής να μπουν μπροστά, τότε θα έμενε για ακόμη μια φορά με άδεια τα χέρια. Οπως έγινε το 2022, το 2010, το 2006, το 1998 και το 1994.
Αυτό που τονίστηκε, πάντως, χθες είναι ότι τα τρία ματς της Λατινικής Αμερικής θα είναι τα εναρκτήρια και θα διεξαχθούν 8-10 μέρες πριν από το κυρίως πρόγραμμα του Μουντιάλ. Ετσι ώστε οι συμμετέχουσες ομάδες να προλάβουν να έρθουν στην Ευρώπη και να συνηθίσουν στις καιρικές συνθήκες, που ειδικά στο Μαρόκο θα είναι πολύ «καυτές».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας