Σε λίγες ώρες το 2022 θα είναι πλέον παρελθόν και μαζί του θα πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η πρώτη μουντιαλική διοργάνωση σε αραβικό έδαφος έχει ήδη περάσει στην Ιστορία για έναν από τους καλύτερους τελικούς όλων των εποχών, για την πολυαναμενόμενη στέψη του Λιονέλ Μέσι, για την ευχάριστη έκπληξη του Μαρόκου... Ομως άφησε πίσω της και άφθονη τροφή για σκέψη. Οπως και ένα σωρό άβολα ερωτήματα για το κατά πόσον άρμοζε να φιλοξενήσει μια τέτοια διοργάνωση ένα κράτος σαν το Κατάρ. Η FIFA πάντως αποφάσισε ότι όχι μόνο άρμοζε, αλλά ότι άξιζε να κλείσει τα επικριτικά στόματα εκτοξεύοντας απειλές για τιμωρίες.
Με αυτή την «παρακαταθήκη», λοιπόν, πορεύεται το παγκόσμιο ποδόσφαιρο προς το 2023, μέχρι την επόμενη λανθασμένη εκτίμηση, επιλογή ή σκάνδαλο.
Το πολύ καλό θέαμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που χρησιμοποιήθηκε από τον Τζάνι Ινφαντίνο (φωτ.) ως επιχείρημα για να δώσει στο Κατάρ τα εύσημα για το «καλύτερο Μουντιάλ όλων των εποχών», δημιουργεί στον Ιταλοελβετό παράγοντα ένα αναπάντεχο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα, εντός του 2023. Εχοντας πάρει την απόφαση να μετέχουν από το 2026 όχι 32 αλλά 48 ομάδες, ο Ινφαντίνο σκεφτόταν ότι το πιο ενδεδειγμένο από άποψη αριθμού αγώνων και χρόνου είναι η δημιουργία 16 ομίλων των 3 ομάδων. Ομως σε μια τέτοια περίπτωση ακυρώνει τα συναρπαστικά παράλληλα ματς της 3ης αγωνιστικής των ομίλων με το μπόλικο δράμα - ένα από τα μεγαλύτερα «ατού» της φετινής διοργάνωσης. Με τη διαπίστωση αυτή λοιπόν, αναμένεται να αναθεωρηθεί όλο το σύστημα διεξαγωγής για το Μουντιάλ των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού.
Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, η σημαντικότερη διοργάνωση του 2023 θα είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών που συνδιοργανώνουν τον Αύγουστο η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία. Οπότε στο ποδόσφαιρο ανδρών η σκηνή θα ανήκει αποκλειστικά στο συλλογικό ποδόσφαιρο.
Κατ’ αρχάς μέσα στη νέα χρονιά θα παραμείνει στην ατζέντα η συζήτηση για τη δημιουργία της ευρωπαϊκής Σουπερλίγκας. Οι τελευταίες ημέρες του 2022 έφεραν μια δικαστική απόφαση που ακύρωσε ένα σημαντικό επιχείρημα των «ανταρτών» Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι προσπάθειες της UEFA και της FIFA να μπλοκάρουν τη δημιουργία μιας αντίπαλης διοργάνωσης δεν παραβαίνουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ομως το θέμα δεν θα σταματήσει εδώ. Η Μπαρτσελόνα έχει υποθηκεύσει μεγάλο μέρος των περιουσιακών στοιχείων της και η διοίκηση της Γιουβέντους διώκεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κακοδιαχείριση. Η ανάγκη για αλλαγή του οικονομικού τοπίου είναι έντονη, όχι μόνο στους εν λόγω συλλόγους, αλλά και σε αρκετούς από αυτούς που έκαναν πίσω την άνοιξη του 2021 λόγω της έντονης αντίδρασης των οπαδών τους.
Μέχρι λοιπόν να προχωρήσει -ή να εξαφανιστεί μια και καλή- το πρότζεκτ της Σουπερλίγκας, το αναγκαίο ανακάτεμα της τράπουλας για τη δημιουργία κερδοφόρου ορίζοντα περνάει μέσα από τις ιδιοκτησιακές αλλαγές στους συλλόγους. Το γαϊτανάκι ξεκίνησε το 2022 η Τσέλσι επειδή αναγκάστηκε. Η επιβολή κυρώσεων από την αγγλική κυβέρνηση στους Ρώσους ολιγάρχες, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, οδήγησε στο διαζύγιο των «μπλε» με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και την ανάληψη των μετοχών από τον Αμερικανό επιχειρηματία Τοντ Μπέλι έναντι 4,25 δισ. λιρών.
Το ποσό αυτό αυτόματα μετέβαλε το τοπίο. Αυτό που πριν από έναν χρόνο θα φαινόταν αδύνατο, το να αλλάξουν χέρια δηλαδή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ή η Λίβερπουλ, συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες και έχει ήδη ανακοινωθεί ότι τα αφεντικά τους είναι ανοιχτά σε προτάσεις - δεν θα έλεγαν «όχι» σε προτάσεις γύρω στα 8 δισ. λίρες. Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες των δύο συλλόγων προσπαθούν να ανταγωνιστούν τις απεριόριστες οικονομικές δυνατότητες της Μάντσεστερ Σίτι, που ανήκει σε fund της βασιλικής οικογένειας του Αμπου Ντάμπι. H οικογένεια Γκλέιζερ, που έχει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, κυρίως λόγω της πτωτικής πορείας της ομάδας την τελευταία δεκαετία. Στη Λίβερπουλ, το Fenway Sports Group ακολουθεί συντηρητική πολιτική, με σημαντικότερη απόφαση την πρόσληψη του χαρισματικού Γιούργκεν Κλοπ που έφερε τον σύλλογο πάλι στον δρόμο των επιτυχιών. Ομως συνολικά και μακροπρόθεσμα καμία από τις Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ δεν μπορεί να συναγωνιστεί οικονομικά τη Σίτι.
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Αρσεναλ, εδώ και χρόνια μάλιστα, με τους οπαδούς της κατά καιρούς να ζητούν επιτακτικά την αποχώρηση του Σταν Κρένκε από τον σύλλογο. Ομως η φετινή πορεία των «κανονιέρηδων» στο πρωτάθλημα έχει πατήσει το pause στις αντιδράσεις - τουλάχιστον μέχρι το επόμενο στραβοπάτημα. Αν καταφέρει η Αρσεναλ να αναδειχτεί πρωταθλήτρια Αγγλίας φέτος, τότε μια πιθανή διοικητική αλλαγή θα παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.
Το περισσότερο χρήμα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο συγκεντρώνεται στην Πρέμιερ Λιγκ και εκεί εστιάζει επενδυτικά και η Μέση Ανατολή. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν ακόμα περισσότερα κέρδη για τις χώρες του Περσικού Κόλπου, που συνεχίζουν το sportswashing μέσω του ποδοσφαίρου - έχοντας πλέον απτό το παράδειγμα του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και των κόκκινων χαλιών που στρώνουν τα αφεντικά του ποδοσφαίρου σε όποιον προσφέρει άφθονα πετροδόλαρα. Το μακροοικονομικό κλίμα θα χειροτερεύσει μέσα στο 2023, ειδικά για συλλόγους εκτός του Top 6, πιο ταπεινούς σε όνομα και δυνατότητες. Οπότε δεν αποκλείεται να εμφανιστεί νέο φαινόμενο τύπου «Νιούκαστλ» στη νέα χρονιά. Που στέφθηκε από επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς ότι, λίγους μήνες μετά την εξαγορά των μετοχών τους από τους Σαουδάραβες, οι «καρακάξες» άρχισαν άμεσα τις υψηλές πτήσεις και πλέον έχουν βάσιμες ελπίδες συμμετοχής στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας